Συνέντευξη με τον συμπολίτη μας συγγραφέα Βασίλη Κρουστάλη: «Με ένα οποιοδήποτε βιβλίο ξεχνάς τα προβλήματά σου. Με ένα βιβλίο φαντασίας ζεις σε μια διαφορετική πραγματικότητα»
Η φαντασία είναι ένα στοιχείο που και υπάρχει και λείπει ταυτόχρονα στη σύγχρονη πραγματικότητα και επικαιρότητα. Ωστόσο, μέσα από κείμενα, εικόνες και βιβλία φαντασίας μπορούμε να βρούμε ξανά τόσο την χαμένη μας αθωότητα όσο και ένα «καταφύγιο» στην καθημερινότητα.
Με το είδος των βιβλίων φαντασίας ασχολείται ο συμπολίτης μας Βασίλης Κρουστάλης που πριν λίγες ημέρες παρουσίασε το τρίτο βιβλίο της σειράς επικής λογοτεχνίας και μας μίλησε για αυτό.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του, βρέθηκε μαζί του και ο συγγραφέας Γιώργος Γιώτσας και ο εκδότης των εκδόσεων «Λυκόφως» Αβέρκιος Λουδάρος.
Ο Βασίλης Κρουστάλης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και ζει στα Μέγαρα Αττικής. Από μικρό παιδί διάβαζε κομιξ και βιβλία. Το 2013 ξεκίνησε να γράφει την δική του ιστορία δημιουργώντας τον κόσμο του Καγάντο. Από τότε μέχρι σήμερα γράφει ασταμάτητα για μάγους, νάνους, ξωτικά και δράκους. Στόχος του είναι να πάει την επική λογοτεχνία λίγα βήματα παρακάτω, όπως αναφέρει.
Ποιος είναι ο τίτλος του νέου σας βιβλίου και τι πραγματεύεται;
Το νέο μου βιβλίο ονομάζεται “Η οργή του δαίμονα” και είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς επικής λογοτεχνίας με τίτλο “Ιστορίες του Καγάντο. Καγάντο είναι ο κόσμος που έχω δημιουργήσει. Με την οργή του δαίμονα ολοκληρώνονται όλες οι παράλληλες ιστορίες που είχαν ξεκινήσει στα δυο προηγούμενα βιβλία. Τα “Ο όρκος του μάγου” και “Στις φλόγες του πολέμου”, όμως και το τελευταίο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως. Εδώ θα μάθουμε πως τελειώνει ο παγκόσμιος πόλεμος που ξεκίνησε ο πανίσχυρος δαίμονας Ικζού, αν η ξωτικιά Σελάνα Ίλιριν θα πάρει την εκδίκησή της, αν ο ιερέας Ρόνταλ Κίγκαρ αποκτήσει την εύνοια του Θεού του, εάν ο Άλαντορ Σίλντιμορ έγινε τελικά ο δυνατότερος μάγος του κόσμου και πολλά άλλα ερωτήματα.
Πώς ήρθε η ιδέα της συγγραφής βιβλίων;
Ήρθε από μόνο του. Έπειτα από μακροχρόνια αναγνωστική πορεία, μου γεννήθηκε η ανάγκη να πω την δική μου ιστορία. Με την παρότρυνση ενός φίλου, ξεκίνησα να γράφω μια ιστορία που σταδιακά έγινε ακόμα μεγαλύτερη και κατέληξε να γίνει ένα χορταστικό έπος χιλίων πεντακοσίων και βάλε σελίδων.
Πως θα χαρακτηρίζατε την διαδικασία της συγγραφής;
Η διαδικασία της συγγραφής δεν είναι κάτι απλό. Θέλει καθημερινή δουλειά επάνω από έναν υπολογιστή για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Μερικές φορές έκανα και οκτάωρο για να βγει κάτι καλό. Η συγγραφή είναι ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα.
Υπάρχει ανταπόκριση αναγνωστών στα βιβλία σας; Διαβάζουν οι άνθρωποι σήμερα, την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;
Το λογοτεχνικό είδος που αντιπροσωπεύω με τα βιβλία μου, είναι λίγο παρεξηγημένο. Το θεωρούν παιδικό, αλλά πιστέψτε με δεν έχει καμία σχέση. Οι σειρές φαντασίας και οι ταινίες που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην άνοδο του είδους μας αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο κόσμος πρέπει να διαβάζει βιβλία και κυρίως βιβλία φαντασίας. Στις μέρες μας, ελάχιστος κόσμος διαβάζει. Με ένα οποιοδήποτε βιβλίο ξεχνάς τα προβλήματά σου. Με ένα βιβλίο φαντασίας ζεις σε μια διαφορετική πραγματικότητα.
Δόξα τον Θεό η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Με την βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα βιβλία μου έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Οι θεσσαλονικείς και γενικά οι βορειοελλαδίτες διαβάζουν αρκετά, έπειτα σαφώς στην Αθήνα αλλά και στην Κύπρο. Στα Μέγαρα έκανα πολλούς να διαβάσουν τα βιβλία μου και χαίρομαι που τους άρεσαν.
Είναι δύσκολη η συγγραφή και η έκδοση βιβλίων για νέους ανθρώπους σήμερα;
Θεωρώ πως η ηλικία του συγγραφέα δεν παίζει ρόλο. Η συγγραφή βιβλίων είναι δύσκολη. Η έκδοση βιβλίου είναι ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση. Πρέπει το έργο σου να είναι αξιόλογο. Οι εκδότες το εξετάζουν πολύ προσεκτικά και εάν αξίζει στο εκδίδουν. Ο χώρος του βιβλίου είναι ιδιαίτερα απαιτητικός.
Ποιες είναι οι απόψεις σας γύρω από τα πολιτιστικά στην πόλη μας; Τι θα προτείνατε;
Τα Μέγαρα έχουν πολλές δυνατότητες. Τον τελευταίο καιρό γίνονται διάφορα ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρόμενα. Στον Θέογνι για παράδειγμα, την Δευτέρα έγινε δωρεάν προβολή ταινίας και η αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη. Αυτές είναι πολύ καλές κινήσεις. Θα πρότεινα ο παλιός σταθμός του ΟΣΕ να γίνει ένα μεγάλο δεντρόφυτο πάρκο και να αξιοποιηθεί κάπως η Βαρέα.
Τι σκέφτεστε για επόμενο βιβλίο;
Υπάρχουν πολλές προτάσεις και ακόμα περισσότερες ιδέες στο μυαλό μου αλλά δεν θα κάνω τίποτα τώρα. Θέλω να ξεκουραστώ. Γράφω ασταμάτητα από το 2013. Πρέπει κι εγώ να ξεκουραστώ λίγο χαχαχα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ερωτήσεις σας. Τα Μέγαρα τα αγαπώ και χαίρομαι που στην πρώτη παρουσίαση του νέου μου βιβλίου με τίμησαν με την παρουσία τους τόσοι συμπολίτες μου.