Πολιτισμός

Ο χάρτης που εμφανίζει διασημότητες κάθε πόλης: ποιος κατάγεται από τα Μέγαρα (vid-pic)

Ένας νέος διαδραστικός χάρτης δείχνει τον τόπο καταγωγής μεγάλων προσωπικοτήτων που έχουν περάσει από την ανθρωπότητα.

Η “Ε” έψαξε και βρήκε ποια μεγάλη προσωπικότητα κατάγεται από τα Μέγαρα.

To Notable People είναι ένας νέος διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης ο οποίος σου δείχνει ποια είναι τα διασημότερα πρόσωπα με καταγωγή από την πόλη σου. Και για να είμαστε ακριβείς, όχι μόνο από την πόλη, αλλά και από το χωριό ή ακόμα και τη συνοικία σου.

Πώς προέκυψε ο χάρτης

Τα «αξιοσημείωτα πρόσωπα» προέκυψαν από έναν αλγόριθμο που συνέλεξε δεδομένα από την Wikipedia και το Wikidata. Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν ο αριθμός των λημμάτων της Wikipedia, το μέγεθός τους, ο μέσος αριθμός προβολών για κάθε πρόσωπο από το 2015-2018 και ο συνολικός αριθμός των εξωτερικών συνδέσμων.

Τα δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να εμφανίζεται μόνο ένα άτομο, το οποίο έχει την υψηλότερη κατάταξη αξιοσημείωτης προσωπικότητας για κάθε μοναδική γεωγραφική τοποθεσία.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε ποια μεγάλη προσωπικότητα -σύμφωνα με τη Wikipedia- κράταει από τον τόπο σας, μπορείτε να μπείτε εδώ με δική σας ευθύνη.

Ποιος κατάγεται από τα Μέγαρα

Η συντακτική ομάδα της “Ε” μπήκε στη διαδικασία να αναζητήσει ποια μεγάλη προσωπικότητα κατάγεται από τα Μέγαρα. Ο μοναδικός που βρέθηκε ήταν ο Ευκλείδης των Μεγάρων.

Ο Ευκλείδης των Μεγάρων ήταν Έλληνας Σωκρατικός φιλόσοφος που ίδρυσε τη Μεγαρική φιλοσοφική σχολή . Ήταν μαθητής του Σωκράτη στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., και ήταν παρών στον θάνατό του. Θεωρούσε ότι το υπέρτατο αγαθό ήταν ένα, αιώνιο και αμετάβλητο, και αρνήθηκε την ύπαρξη οτιδήποτε αντίθετο προς το καλό. Οι συντάκτες και οι μεταφραστές του Μεσαίωνα τον μπέρδευαν συχνά με τον Ευκλείδη Αλεξανδρείας όταν συζητούσε για τα Στοιχεία του τελευταίου .

Ο Ευκλείδης γεννήθηκε στα Μέγαρα. Στην Αθήνα έγινε οπαδός του Σωκράτη: τόσο πρόθυμος ήταν να ακούσει τη διδασκαλία και τον λόγο του Σωκράτη, ώστε όταν, για κάποιο διάστημα, η Αθήνα είχε απαγόρευση σε κάθε πολίτη των Μεγάρων να εισέλθει στην πόλη, ο Ευκλείδης θα μπαίνει κρυφά στην Αθήνα μετά το βράδυ μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, για να τον ακούσει να μιλάει. Αναπαρίσταται στον πρόλογο του Θεαίτητου του Πλάτωνα ως υπεύθυνος για την καταγραφή της συνομιλίας μεταξύ του Σωκράτη και του νεαρού Θεαίτητου πολλά χρόνια νωρίτερα. Ο Σωκράτης υποτίθεται επίσης ότι επέπληξε τον Ευκλείδη για την αγάπη του για εριστικές διαμάχες. Ήταν παρών στο θάνατο του Σωκράτη (399 π.Χ.), μετά τον οποίο ο Ευκλείδης επέστρεψε στα Μέγαρα, όπου πρόσφερε καταφύγιο στον Πλάτωνα και σε άλλους φοβισμένους μαθητές του Σωκράτη.

Στα Μέγαρα ο Ευκλείδης ίδρυσε μια φιλοσοφική σχολή που έγινε γνωστή ως Μεγαρική σχολή και η οποία άκμασε για έναν περίπου αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσικό ταξίδι με την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού & τις χορωδίες Μεγάρων (φωτό-βίντεο)

Aleka Stamatiadi

Τριήμερο εκδηλώσεων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Aleka Stamatiadi

Συναυλία στην Πάχη με τον Φάνη Μπαρμπούνη