Θέσεις

Η μετονομασία του δημόσιου δρόμου σε 28ης Οκτωβρίου

gkinissteliossm

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

Δεν υπάρχει κάτι από την ιστορία μας, που θα πρέπει να ξεχάσουμε. Αντίθετα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να θυμηθούμε, για να τα πούμε στους νεότερους να τα μάθουν.

Ο κάθε δρόμος έχει τη δική του ιστορία και η ονομασία του θυμίζει πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν και καθόρισαν την πορεία του τόπου μας. Ο κεντρικός δρόμος των Μεγάρων είχε την ονομασία Αθηνών-Κορίνθου, γιατί τον διέσχιζαν φορτηγά και λεωφορεία προς και από την Πελοπόννησο. Οι Μεγαρίτες όμως τον κεντρικό αυτό δρόμο τον έλεγαν «αγορά» γιατί τα περισσότερα καταστήματα ήταν σ’αυτόν. Σήμερα λέγεται 28ης Οκτωβρίου και θα δούμε παρακάτω από πότε, για να θυμίζει την αυγή του θριάμβου του 1940, που τότε η μικρή Ελλάδα είπε το μεγάλο ΟΧΙ στους φασίστες του Μουσολίνι. Όταν ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι έδινε το τελεσίγραφο στον Ι. Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά, η ώρα ήταν τρεις το πρωί. Ο Μεταξάς είπε στα γαλλικά: «ώστε έχομε πόλεμο». Ο πρεσβευτής απάντησε κι αυτός στα γαλλικά: «Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον πόλεμο, εάν αφήσετε, όπως λέει και το τελεσίγραφο, να περάσει τα σύνορά σας ο στρατός μας». Τότε ο Ι. Μεταξάς είπε ΟΧΙ, όπως και ο ελληνικός λαός σύσσωμος βροντοφώναξε ΟΧΙ, τρεις ώρες αργότερα, όταν σήμαναν οι καμπάνες και ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού.

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατόπιν είναι γνωστά. Πέντε περίπου μήνες μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, στις 6 Απριλίου 1941, η μικρή Ελλάδα, που ως τότε νικούσε τους Ιταλούς, είπε το δεύτερο πιο μεγάλο ΟΧΙ και στον Χίτλερ! Δεν άντεξε όμως. Έτσι, από τα τέλη Απριλίου του 1941, άρχισε η μεγάλη νύχτα της Κατοχής, ως τις 9 Οκτωβρίου 1944, που απελευθερώθηκαν τα Μέγαρα. Τον επόμενο χρόνο της απελευθέρωσης δηλαδή το 1945, γιορτάστηκε στα Μέγαρα με μεγάλη λαμπρότητα για πρώτη φορά η επέτειος της 28ηςΟκτωβρίου με ενθουσιασμό.

Στο Μητροπολιτικό Ναό έγινε το πρωί δοξολογία με τρεις ομιλητές. Πρώτος εκφώνησε λόγο ο Δήμαρχος Σπ. Σχινάς , μετά  ο γιατρός Δ. Μπερδελής και τέλος ο ταγματάρχης Μπενηψάλτης .Μετά τη δοξολογία, παρουσία πλήθους κόσμου πέρα στο «λιοντάρι» εκεί που είναι τώρα το κτίριο του Μουσικού Ομίλου, έγινε κατάθεση στεφανιών.

Συγκινητικό ήταν το προσκλητήριο των πεσόντων στον πόλεμο. Εκεί μπροστά στο μνημείο των ηρώων, μίλησε ο καθηγητής του Γυμνασίου Κοτρονάρος, που με ποιητικές εκφράσεις, είπε ανάμεσα στα άλλα, για τους νεκρούς ήρωες του πολέμου: «Αφού για την Ελλάδα μας πεθάνατε, θεία είναι η δάφνη σας!».

Ο Δήμαρχος Σπ. Σχινάς πήρε στη συνέχεια το λόγο και  ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κεντρικός δημόσιος δρόμος Αθηνών-Κορίνθου, μετονομάστηκε σε 28ης Οκτωβρίου και ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό την απόφαση αυτή.

Μετά έγινε στρατιωτική παρέλαση. Προηγήθηκε η πρώτη μοίρα πυροβολικού και ακολούθησε η μηχανοκίνητη μοίρα πυροβολικού, υπό τον ταγματάρχη Πολιτάκο. Τον επόμενο χρόνο, η Σχολή Πυροβολικού εγκαταστάθηκε στην Νέα Πέραμο και το πεδίο βολής στα Μέγαρα. Σε ΚΑΜΙΑ πόλη της Ελλάδας δεν έχει δεσμεύσει ο στρατός τόσο μεγάλες εκτάσεις! Το πεδίο βολής είναι τεσσάρων χιλιάδων στρεμμάτων και το αεροδρόμιο, άλλες δέκα χιλιάδες!

Κάποτε, πρέπει να τελειώσει αυτό και να παραχωρηθεί η έκταση του πεδίου βολής στο Δήμο, για αξιοποίηση. Η Σχολή μπορεί να κάνει τις βολές πυροβόλων στη Θήβα που έχει πεδίο βολής .Επίσης υπάρχουν και εικονικά πεδία βολής για εκπαίδευση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτιος Ζαφείρης: Συνοδοιπόροι με τον Παναγιώτη Μαργέτη

“Ήλθον, είδον και απήλθον…”

Aleka Stamatiadi

Μιχάλης Μπούσης: Πρέπει να μπούμε οι νέοι μπροστά ΤΩΡΑ

Aleka Stamatiadi