ΠολιτικήΣημαντικότερα

Κλ. Βαρελάς: Ίσως οι υδατοκαλλιέργειες να μην έχουν αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον ενώ υπάρχει όφελος για την εθνική οικονομία

Διαφορετικές απόψεις μεταξύ Γιάννη Μιχάλαρου και Κλεάνθη Βαρελά

 

Με δημόσια επιστολή, απαντά ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μιχάλαρος στις καταγγελίες για την έλλειψη παρουσίας από πλευράς Δήμου στις διαβουλεύσεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Μάλιστα, υπάρχουν και αποσπάσματα άρθρου του καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου  κ. Ν. Μάργαρη, σχετικά με το θέμα.

«Προς τον κ. Κλεάνθη Βαρελά αλλά και τους άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, για το θέμα της διαβούλευσης των Ιχθυοκαλλιεργειών και προς όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη.

Πρόλογος: «Η ιστορία των ιχθυοκαλλιεργειών είναι απόδειξη, της μεγάλης ξεφτίλας, που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Γιατί, την Ελλάδα, δεν την έχουν ρίξει έξω τελείως τα οικονομικά σκάνδαλα. Αλλά η μεγαλύτερη ακτιβιστική οργάνωση που προκαλεί τα χειρότερα προβλήματα είναι το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ. ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είναι ο «καρκίνος» της Ελλάδας, και την σκοτώνει σ’ αυτόν τον τομέα. Όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο για να πάμε στην Μυτιλήνη, δεν κάνουμε συμβούλιο οι επιβάτες (ούτε οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ τολμούν) με τον πιλότο, για να βρούμε το σωστό τρόπο, ούτε κάνουμε το ίδιο στο χειρουργείο, πριν από μια επέμβαση στην καρδιά. Και όμως στα οικολογικά προβλήματα, όποιος μιλάει και γράφει, ο κάθε άσχετος, έχει βαρυσήμαντο λόγο. Ζωντανό παράδειγμα το Δημοτικό μας Συμβούλιο!!!».

Οι ΒΟΣΚΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΙΑ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΣ, ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!!!

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών: μια διατροφική λύση υψηλής ποιότητας (ελέγχονται συνεχώς επειδή εξάγονται) και ΜΗΔΑΜΙΝΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ. Η οποία ήρθε και θα μείνει, παρά τις αντιδράσεις των οικοχόνδριων, των τοπαρχών και των ανόητων. Υπάρχει μια έκφραση «φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο» και είχε να κάνει με τη σπανιότητα των ψαριών και την υψηλή τιμή τους. Στη χώρα μας σήμερα έχει δημιουργηθεί η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ που αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες. Έχοντας υπόψη το γεγονός ότι η εξημέρωση των ζώων της χέρσου – είτε για τροφή (κότες, γουρούνια κλπ) είτε για εργασία (άλογα, γαϊδούρια), είτε για συνδυασμό και των δύο (αγελάδες), κλπ έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια, αξίζει να παρακολουθήσουμε τη σύγχρονη πορεία της «εξημέρωσης» των ψαριών.

Η Ελλάδα ήταν πάντα ελλειμματική στο ισοζύγιο των ψαριών. Η θαλάσσια παραγωγή ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΕΩΣ ΚΑΙ 90% τα τελευταία χρόνια, ΛΟΓΩ της ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗΣ (ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ). Οι ιχθυοκαλλιέργειες άρχισαν να επεκτείνονται στα τέλη της δεκαετίας του 70. Τρία βασικά προβλήματα επιλύθηκαν εκείνη την περίοδο: το πρώτο α’ αυτά ήταν ότι οι επιστήμονες έμαθαν πως κλείνει ο βιολογικός κύκλος για μερικά από τα πιο δύσκολα θαλάσσια είδη. Το δεύτερο ήταν η παραγωγή ζωντανού ζωοπλαγκτού – το οποίο τρέφεται από φυτοπλαγκτόν – που είναι η τροφή για τα πρώτα στάδια ζωής των ιχθυδίων. Και τρίτο, η ανάπτυξη τροφών βελτιωμένης πεπτικότητας. Αυτά τα τρία στοιχεία επέτρεψαν μια υψηλή αύξηση στην αποδοτικότητα της ενεργειακής μετατροπής των ιχθυοτροφών σε βάρος (σε κρέας) ψαριού. Έτσι βελτιώθηκε η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα.

Η Ιχθυοκαλλιέργεια εμφανίζεται στη χώρα μας, τη δεκαετία του 80 και αφορά δύο είδη την τσιπούρα και το λαυράκι. Το 2000 η Ελλάδα κυριαρχεί στη Μεσόγειο με 70.000 τόνους παραγωγή και σήμερα ξεπερνά τους 100.000 τόνους. Από το σύνολο της παραγωγής το 74% εξάγεται, κυριότερος πελάτης είναι η Ιταλία. Οι ιχθυοκαλλιέργειες (το 2006 που γράφτηκε το άρθρο) απασχολούν 10.000 άτομα και ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ έφτασε αυτό της ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ! Στην Αιτωλοακαρνανία σε τεράστιες εκτάσεις κυριαρχεί η ασφακά. Οι ασφακώνες προέρχονται από τα δάση της βελανιδιάς, που υποβαθμίστηκαν από το συνδυασμό πυρκαγιών και υπερβόσκησης από τα γίδια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Γεράνεια, η καταστροφή (του ελληνικού έλατου) είναι μεγάλη και κανείς δεν ασχολείται! Στην ίδια περιοχή στον Αστακό, στις Εχινάδες νήσους κ.α. υπάρχουν 430 στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειες (με παραγωγή 30.000 τόνους). Πράγμα που σημαίνει ΕΣΟΔΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ 366.000 ΕΥΡΩ το χρόνο!!! Και υπάρχουν ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, που δείχνουν ότι ΔΕΝ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ. Τι ζημιώνει, οι ιχθυοκαλλιέργειες που δεν ρυπαίνουν και παράγουν ή ταα ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ 2,5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ και υπάρχουν μετρήσεις, που δείχνουν ότι καταστρέφουν;

ΑΠΕΙΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ για τα ιχθυοτροφεία του Παν. του Αιγαίου, του Παν. της Κρήτης,  του Ινστιτούτου της Ωκεανογραφίας, δείχνουν ότι δεν ρυπαίνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες. Και όμως, αρκετές ομάδες υστερικών, υποχόντριων και μερικοί «ειδικοί» και καθηγητές μαϊμούδες, που κυκλοφορούν με το (αζημίωτο) με μια γνωμάτευση φασόν και σε συνεργασία με ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και «τοπάρχες» σαμποτάρουν, μηνύουν και τρομοκρατούν τους επενδυτές. (Όπως οι ντόπιοι εδώ και εκείνοι του Πόρτο Γερμενό με την κ. Δήμαρχο Μάνδρας και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ενώ αποπατούν στη θάλασσα, όπως έδειξαν οι περσινές μετρήσεις της περιοχής, κατάφεραν να αποτρέψουν, μαζί με την Περιφέρεια, την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας στο Πόρτο Γερμενό, τόση ημιμάθεια και βλακεία. Να μας πει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ποιοι είναι, αυτοί που ρυπαίνουν τη θάλασσα).

Πριν μερικά χρόνια αυτή η άσχετη η Γκερέκου κατέστρεψε έναν ιχθυοκαλλιεργητή στην Κέρκυρα, λέγοντας μπαρούφες. Και μάλιστα πήρε ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου! Η τραγωδία δεν έχει τέλος σ’ αυτόν τον τόπο!

Θα παρακαλούσα λοιπόν, εκείνους που κρατούν την τύχη του τόπου με τις αποφάσεις τους, να κάνουν κάτι πολύ απλό, να μπουν στα site των ιχθυοκαλλιεργειών της Νορβηγίας, να δουν ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρονται ως ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, αυτό δεν θέλουμε; Ή ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!

Αρκετοί εκτιμούν ότι το 2030 η ιχθυοκαλλιέργεια θα καλύπτει το μεγαλύτερο ή και ολόκληρο το κομμάτι της κατανάλωσης ψαριών σε παγκόσμιο επίπεδο και προσφέρει ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ (ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΕΛΕΓΜΕΑ ΚΑΘΑΡΑ ΨΑΡΙΑ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ).

Εδώ ο καθένας που γράφει και διαβάζει, αφού έχει δημιουργήσει με τα αυθαίρετα μια απίστευτη ΡΥΠΑΝΣΗ, «ΜΙΑ ΥΒΡΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ» (Ηράκλειτος), δηλαδή ΥΒΡΗ ΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ, έχει το θράσος να λέει ότι τα ιχθυοτροφεία αποτελούν αισθητική ρύπανση!

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ: Όσοι κάνετε λοιπόν φασαρία, για το ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα, καλό θα είναι να πάτε, να ζητήσετε ταπεινά συγγνώμη και να τον παρακαλέσετε να επεκτείνει το ιχθυοτροφείο. Αειφόρο ανάπτυξη δεν επιθυμείτε; 350.000 ευρώ το στρέμμα, συνάλλαγμα μας φέρνει (βοηθάει στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών), προσφέρει εργασία, χρήμα στα ταμεία του κράτους!

Και επειδή σας αγαπάω, εκτός από την έκθεση της Μεγαρικής Γης (όπου είμαστε εμείς κι εμείς), προτείνω να οργανώσετε και την έκθεση της Μεγαρίτικης Τσιπούρας, στη Βαρέα (σε ολόκληρη την παραλία), μαζί με το αυγό Μεγάρων. Τα ζαρζαβατικά μας και το λευκό Μεγαρίτικο κρασί. Να δείτε πόσοι Αθηναίοι θα κατακλύσουν τον τόπο μας».

Πηγή: Ν. Μάργαρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ – 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ, ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Κλεάνθης Βαρελάς: Απάντηση στην ανοικτή επιστολή του κ. Ι. Μιχάλαρου περί ιχθυοκαλλιεργειών

 

Είναι γνωστό ότι ο κ. Ιωάννης Μιχάλαρος ασχολείται με τα κοινά πολλές δεκαετίες προσφέροντας το δικό του έργο, στηρίζοντας και προωθώντας ταυτόχρονα τις απόψεις και την ιδεολογία του κόμματος που ανήκει. Το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών έχει απασχολήσει πολλές διοικήσεις με πρώτη αυτή της περιόδου 2003 – 2006 με δήμαρχο τον κ. Στρατιώτη. Πέρα από τις προσεγγίσεις των ειδικών, οι οποίες διίστανται, υπάρχουν και οι πολιτικές προσεγγίσεις και οι θέσεις που απορρέουν από αυτές. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του οι οποίοι προέρχονται από κλάδους που δεν σχετίζονται κατά ανάγκη με το αντικείμενο που απασχολεί την επικαιρότητα και την κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο συνδυασμός “Μαζί με Όραμα” εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο έθιξε το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε περιοχή που ανήκει στο δήμο Μεγαρέων. Προηγήθηκε επιστολή προς τον δήμαρχο κ. Σταμούλη υπογεγραμμένη από τον επικεφαλής κ. Κλεάνθη Βαρελά στην οποία ζητούσε να υπάρξει αίτημα για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης. Αντί της αναμενόμενης απάντησης του κ. Σταμούλη είδαμε στον Τύπο επιστολή του κ. Μιχάλαρου (χωρίς να συσχετίζουμε τα δύο πρόσωπα) ο οποίος προφανώς θεωρεί ότι το ζήτημα άπτεται της ιδεολογίας που πρεσβεύει και στην οποία χρησιμοποιεί δυστυχώς, εκτός των άλλων, βαρείς χαρακτηρισμούς για το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Η περιοχή μας φιλοξενεί δραστηριότητες για τις οποίες ο λαός κατά καιρούς αντέδρασε. Το κράτος των Αθηνών έβλεπε πάντα το δήμο Μεγαρέων σαν μία μεγάλη αποθήκη που μπορεί να χωρέσει ότι πρέπει να βρίσκεται εντός της Αττικής αλλά όχι στο Λεκανοπέδιο. Ένας λόγος που δεν μπορέσαμε από την μεταπολίτευση και μετά να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ήταν ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις “επιθέσεις” υποβάθμισης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ίσως οι υδατοκαλλιέργειες να μην έχουν αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον ενώ είναι βέβαιο ότι υπάρχει όφελος για την εθνική οικονομία. Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το όραμα μας για την περιοχή που ζούμε και πως θέλουμε αυτή να αναπτύσσεται. Και αυτό αποτελεί ξεκάθαρα πολιτική επιλογή.

Ο δήμος μας πρέπει να εισέλθει σε μία νέα εποχή όπου ο φυσικός πλούτος και τα φυσικά αγαθά σε συνδυασμό με τα ιστορικά μνημεία θα αξιοποιηθούν για την προσέλκυση επενδυτών και τουριστών. Αυτό το μέλλον αξίζει στην περιοχή μας και σε όλους μας. Και θεωρούμε βέβαιο ότι αυτός ο δρόμος θα έχει περισσότερα και πραγματικά οφέλη για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Τέλος, ο χαρακτηρισμός περί ημιμάθειας επιστρέφεται στον κ. Μιχάλαρο μαζί με τη συμβουλή να φροντίζει να διαχωρίζει τις γνώμες των ειδικών από τις πολιτικές επιλογές.

 

Εκ του γραφείου Τύπου του δημοτικού συνδυασμού “Μαζί με Όραμα”

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσλήψεις στο Δήμο Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Σεμινάρια για τη χρήση διαδικτύου στο Δημαρχείο Μεγάρων

«Έσπασε ρεκόρ» το 5o Εnduro Festival(βίντεο)