Πολιτισμός Σημαντικότερα

Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης & στα Μέγαρα με την στήριξη Περιφέρειας Αττικής

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου στον παλιό σταθμό ΟΣΕ & Παρασκευή 21 Ιουλίου στα Πευκάκια

 

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει προβολές ταινιών  με οικολογικό πρόσημο στο πλαίσιο της «Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023»

Λευτέρης Κοσμόπουλος: «Προσκαλούμε σε εκδηλώσεις πολιτισμού για όλους, με μηνύματα για το περιβάλλον με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής»

Με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής στην «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος ταξιδεύει σε πόλεις της Δυτικής Αττικής, με προβολές ταινιών και οικολογικά μηνύματα.

Από τις 10 Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παρουσιάζει το Μυστήριο 168-Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος, έναν σύγχρονο πλανόδιο κινηματογράφο που, ξεκινώντας από την Ελευσίνα, ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική για να μεταφέρει ένα ισχυρό περιβαλλοντικό μήνυμα. Τις κινηματογραφικές προβολές συμπληρώνουν εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και άτομα ΑΜΕΑ της περιοχής μας.

Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας & Μεγαρέων, και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγάρων «Ο Θέογνις».

Παραδοσιακά, οι πλανόδιοι κινηματογράφοι περιόδευαν στην επαρχία κάνοντας προβολές σε υπαίθριους χώρους απομακρυσμένων περιοχών, δεν είχαν αποκλειστικό στόχο την ψυχαγωγία των κατοίκων χωρίς πρόσβαση σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά την αποστολή να μεταφέρουν μηνύματα και πληροφορίες στους τόπους όπου ταξίδευαν. Το ίδιο ακριβώς κάνει σήμερα και το Solar World Cinema, το διεθνές δίκτυο σύγχρονων πλανόδιων κινηματογράφων που λειτουργούν αποκλειστικά με την ενέργεια του ήλιου. Επισκέπτεται την Ελευσίνα της βιομηχανικής ανάπτυξης και των οξυμένων περιβαλλοντικών ζητημάτων, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα, προβάλλοντας ένα περιβαλλοντικό μήνυμα που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το βιώσιμο κινηματογράφο και τις πράσινες τεχνολογίες. Στόχος είναι να εγείρει προβληματισμούς για το περιβάλλον και την ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής, να επιχειρήσει να συνθέσει οικολογικά μηνύματα αξιοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα με τρόπο δημιουργικό και πρωτότυπο.

Ολόκληρος ο εξοπλισμός των κινητών κινηματογράφων τροφοδοτείται από 100% ηλιακή ενέργεια. Ο ηλιακός κινηματογράφος μπορεί να ταξιδέψει σε οποιαδήποτε περιοχή και είναι απόλυτα αυτάρκης.

Για 12 συνολικά βραδιές, σινεφίλ και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βραβευμένες ταινίες, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, κάποιες από τις οποίες προβάλλονται για πρώτη φορά, και να συνομιλήσουν με καταξιωμένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, το εγχείρημα των “οικολογικών” αυτών κινηματογραφικών προβολών συνοδεύεται από μία σειρά σεμιναρίων – εργαστηρίων με περιβαλλοντικό άξονα για παιδιά και εφήβους 7 – 15 ετών, τα οποία αντλούν την έμπνευσή τους από την ιστορία της Ελευσίνας, τον βιομηχανικό της χαρακτήρα και τα Ιερά Μυστήρια του αρχαίου κόσμου.

Η είσοδος στις προβολές είναι δωρεάν.

Σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε: «Στηρίζουμε εμπράκτως τον πολιτισμό στην περιοχή μας και ιδιαίτερα καινοτόμες δράσεις όπως ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος που δίνει το μήνυμα ότι πολιτισμός μπορεί να δημιουργηθεί και με οικολογικά μέσα και κυρίως μηνύματα, που περνούν και στα παιδιά μας μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια. Προσκαλώ τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Δυτικής Αττικής στις προβολές που θα γίνουν από τον Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο, σε καλοκαιρινές βραδιές πολιτισμού που θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι, με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Το πρόγραμμα των προβολών στα Μέγαρα έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Into the Ice (Πρεμιέρα)

Σκηνοθεσία: Lars Henrik Ostenfeld

Διάρκεια: 85′

Ο πάγος στους πόλους της γης λιώνει, η στάθμη της θάλασσας σημειώνει σταδιακή άνοδο και οι συνέπειες προβλέπεται να είναι τρομακτικές για τον πλανήτη και τον κόσμο. Η κάμερα ταξιδεύει μαζί με τρεις πρωτοπόρους εξερευνητές στην εξόρμησή τους στην ενδοχώρα του χιονιού της Γροιλανδίας, παρατηρεί και καταγράφει το χρονικό τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΜΕΓΑΡΑ, ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΘΕΟΓΝΙΔΟΣ

Eating Our Way to Extinction (Πρεμιέρα)

Σκηνοθεσία: Otto Brockway & Ludo Brockway

Διάρκεια: 80′

Στο δρόμο μας προς τον αφανισμό, ένα σκληρό και οπτικά θεαματικό ντοκιμαντέρ, μεταφέρει τις σοκαριστικές μαρτυρίες και τις οδυνηρές περιγραφές γηγενών ανθρώπων, οι οποίοι έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αλήθειες που καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ μπορούν να αφυπνίσουν, πριν να είναι ήδη αργά.

 

Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 21.00.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσοχή: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το τριήμερο στα Μέγαρα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ

Αναβίωση του Εθίμου του Κλήδονα στην Νέα Πέραμο

Aleka Stamatiadi