Εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας στο Δημαρχείο Μεγάρων
Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποίησε ο Δήμος Μεγαρέων, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Απασχόλησης, Πολιτισμού και Τουρισμού, την Παρασκευή 8 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συντονίστρια της εκδήλωσης που είχε άρωμα γυναίκας, ήταν η Αντιδήμαρχος κα. Ελένη Ρήγα, και για τη γυναίκα του σήμερα, τις προκλήσεις που δέχεται και τους ρόλους που έχει να διαχειριστεί, μίλησαν η ψυχολόγος Ελευθερία Μουστάκα, η εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Μεγάρων κα. Περαματζή και η καλλιτέχνης-Ζωγράφος κα. Σωτηρία.
[quote]Ε. Μουστάκα: «Η βία δεν είναι ιδιωτική ούτε προσωπική υπόθεση»[/quote]
Για τις μορφές βίας που μία στις δύο γυναίκες θα δεχτεί στη ζωή της μίλησε η ψυχολόγος κα. Ελευθερία Μουστάκα, τονίζοντας ότι το νούμερο αυτό είναι ανησυχητικό.
«Ακόμη και ο έλεγχος τι θα φορέσει, αν θα δει τους συγγενείς της, πόσα θα ξοδέψει όταν συνοδεύονται από φωνές, είναι μορφές βίας».
Μάλιστα, η κα. Μουστάκα αναφέρθηκε και σε πρακτικούς τρόπους που πρέπει να ακολουθήσει μία γυναίκα εάν δέχεται βία: «… πρέπει να έχει ένα έτοιμο πλάνο πως θα χειριστεί την κατάσταση. Να αποταμιεύει χρήματα, να έχει έτοιμα έγγραφα (βιβλιάρια, οικονομικά χαρτιά κ.α.). Αν έχει τη δυνατότητα να έχει συνεννοηθεί με κάποιον (π.χ. γείτονα) να καλέσει την αστυνομία αν ακούσει φωνές.
Τι πρέπει να κάνουμε αν έχουμε ένα άτομο δικό μας που μας έχει εμπιστευτεί ότι αντιμετωπίζει βία;
- Να ακούσουμε. Έχουμε την τάση να κρίνουμε πριν καν ακούσουμε. Είναι λάθος. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη γυναίκα αυτή να εκφράσει αυτά που βιώνει.
- Δεν παίρνουμε ποτέ την ευθύνη για κανέναν άλλο. Π.χ. να φύγει από το σπίτι, ή να μείνει για τα παιδιά.
Ο κύκλος της βίας έχει συγκεκριμένα στάδια: ξεκινά με ζήλια, να έχει τον έλεγχο, και όταν κάτι δεν θα ταιριάξει με τον τρόπο που θέλει να γίνουν τα πράγματα, θα έρθει η κακοποίηση. Μετά θα έρθει η περίοδος της ηρεμίας, με προσφορά π.χ. λουλουδιών και εκδηλώσεις αγάπης, αλλά η βία θα επιστρέψει.
Εάν θέλετε να βοηθήσετε ένα άτομο που αντιμετωπίζει βία, πρέπει να ενημερωθείτε από αρμόδια όργανα τι πρέπει να κάνει. Είναι ένας πρακτικός τρόπος να τη βοηθήσετε.
Οποιαδήποτε απόφαση ωστόσο, χρειάζεται να είναι ατομική γιατί όσο και να βοηθάμε έναν άνθρωπο δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε, αν οι ίδιοι δεν θέλουν να αλλάξουν .
Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι, όποια μορφή βίας, ανεξάρτητα από την ένταση, είναι ακόμα βία και η γυναίκα πρέπει να μιλήσει. Η βία δεν είναι ιδιωτική ούτε προσωπική υπόθεση. Είναι αδίκημα. Πρέπει να γίνει παρέμβαση. Υπάρχουν. Νόμοι που πρέπει να εφαρμοστούν».
«Ο φόβος που υπάρχει πρέπει να εξαλειφθεί»
Για το νέο, ειδικό τμήμα που δημιουργήθηκε στην Ελληνική Αστυνομία και είναι αρμόδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας μίλησε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος Μεγάρων κα. Περαματζή. Όπως ανέφερε «ο φόβος που υπάρχει πρέπει να επαλειφθεί. Οι γυναίκες που δέχονται βία πρέπει να απευθύνονται στην αστυνομία» τονίζοντας ότι η ελληνική αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να μεριμνήσει ποικιλοτρόπως, και σε συνεργασία με το Δήμο και δημόσιους φορείς, να εξασφαλίσει ακόμη και στέγη σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη.
Από τις ιδιαίτερες στιγμές της εκδήλωσης, ήταν η ανάγνωση ποιημάτων από την ποιήτρια και μεταφράστρια κα. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα: «Γεννήθηκα με αναπηρία αλλά μου έδωσε τη ευκαιρία να δω και άλλες φάσεις της ζωής. Αυτά που σε άλλους φαίνονται περίεργα εμένα μου φαίνονται απλά. Η ζωή έχει περισσότερες από μία πλευρές, περισσότερες από μία αλήθειες.».
Στη γυναίκα του χθες και του σήμερα, ήταν εστιασμένες οι εκθέσεις των μαθητριών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ η καθηγήτρια κα. Σωτηρία Καλλία μίλησε για τη δημιουργική γυναίκα και τις ευκαιρίες που δεν πρέπει να αφήσει αναξιοποίητες.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» που ερμήνευσε η μαθήτρια του ΣΔΕ Μεγάρων κα. Σωτηρία Συριοπούλου, και με τη βράβευση από το Δήμαρχο Μεγαρέων της πρώτης γυναίκας Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Μεγαρέων, κα. Όλγας Καστάνη-Κρητικού, η οποία είπε στο σύντομο χαιρετισμό της: «Με τη θεσμοθετημένη δημοκρατική κατάκτηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ολοένα και περισσότερες γυναίκες ελάμβαναν μέρος και εύχομαι από δω και πέρα να εκλέγονται όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες ώστε να έχει εφαρμογή στην τοπική αυτοδιοίκηση η θεσμοθετημένη από το Σύνταγμα ισότητα των δύο φύλλων. Και εύχομαι σύντομα να δούμε να ηγείται και στην τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης μας γυναίκα δήμαρχος».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης τόνισε πως: «Είναι αλήθεια ότι ο νόμος πια, εδώ και χρόνια, επιτρέπει την ισότητα των φύλλων, και θα έλεγε κανείς ότι είναι υποτιμητικό να βάζει ποσόστωση… Ψάχνουμε γυναίκες για να συμμετέχουν. Τα δίκια τους τα έχουν, γιατί προκαταλήψεις αιώνων δεν ξεπερνιούνται με μια νομοθεσία. Επίσης είναι και ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας, όμως νομίζω ότι είναι ευκαιρία τώρα που δεν υπάρχουν εμπόδια νομικά και κοινωνικά πια, να μην παρακαλάμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια», ενώ η Αντιδήμαρχος κα. Ελένη Ρήγα, ανέφερε την πρωτιά που έχει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, σε ότι έχει σχέση με τη γυναίκα: «Η σημερινή δημοτική αρχή έχει μία πρωτιά: είναι η πρώτη φορά που έχουμε γυναίκα πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, την κα. Μαυροειδή».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Θανάσης Μπούρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Παπαπανούσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Κολλάτας, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος κ. Κλεάνθης Βαρελάς και ο υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κώτσηρας.