Συνεδριακή συνάντηση με ενδιαφέρουσες ομιλίες στο Δημαρχείο Μεγάρων
Συνεδριακή συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πανηγυρικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ένα μήνυμα ελευθερίας στην Ευρώπη», που θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 18.30 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Μεγάρων».
Ομιλητές οι:
– Καραμπελιάς Γεώργιος, Δημοσιογράφος – Συγγραφέας με θέμα: «1821 – 1920 η μακρά επανάσταση των Ελλήνων»
– Τσελίκας Αγαμέμνων, Καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα:
«Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στα Σχολεία της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.Τα Ελληνικά μαθηματάρια.»
– Κοντογιώργης Γιώργης, Καθηγητής, πρώην Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα:
«Το Ελλαδικό Κράτος ως άρνηση του επαναστατικού προτάγματος των Ελλήνων και της ιδιοπροσωπίας του Ελληνισμού.»
Συντονιστές των συζητήσεων:
-Σύρκου Αγγελική, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – Παπυρολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
– Ρώμας Χρίστος, Καθηγητής Φιλόλογος, Συγγραφέας.
Συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ένα μήνυμα ελευθερίας στην Ευρώπη» στο πλαίσιο για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση
με ομιλητές τους κ.κ. Γεώργιο Καραμπελιά, Μέμο Τσέλικα, Γεώργιο Κοντογιώργη στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Το 2021 αποτελεί μία συμβολική χρονιά για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας γιορτάζει φέτος τη μεγάλη επέτειο του σημαντικότερου σταθμού της νεότερης ιστορίας της: τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο Δήμος Μεγαρέων, μέσα από τις δράσεις του, καθώς και τις πρωτοβουλίες της επιτροπής , αποδίδει τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου και σύγχρονου κράτους, θυμίζοντας και στη τοπική κοινότητα τη σημασία αυτού του αγώνα των Ελλήνων. Γι αυτό τον λόγο έχει διοργανωθεί συνέδριο με ομιλητές που θα αναφερθούν στην Ελληνική Επανάσταση 1821: ένα μήνυμα ελευθερίας στην Ευρώπη.
Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε στη Δύμη του νομού Αχαϊας. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη και το 1966 δραστηριοποιείται πολιτικά εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Φυλακίστηκε από την δικτατορία τον Μάϊο – Ιούνιο 1967. Σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι όπου έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στον Μάη του ’68 , σε ελληνικές και γαλλικές οργανώσεις συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1973 για ενέργειες αλληλεγγύης στο Πολυτεχνείο. Μετά τη μεταπολίτευση, συνεχίζει αδιάλειπτα την πολιτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα. Το 1989-1992 συμμετείχε στους Οικολόγους Εναλλακτικούς. Χρημάτισε Διευθυντής Εκπαίδευσης στο ΚΕΘΕΑ. Το 1988 πραγματοποίησε μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VII : “Κράτος και κοινωνία στη μεταπολίτευση”, που εξεδόθη και στα ελληνικά. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό “Ρήξη”. Το 1980 δημιούργησε, μαζί με άλλους, το “Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο” και τις “Εναλλακτικές Εκδόσεις”. Από το 1995, συμμετέχει στη Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού “Άρδην” και από τον Νοέμβριο του 2006 στη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας “Ρήξη”. Από το 2010 είναι μέλος και της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού “Νέος Ερμής ο Λόγιος”. Έχει γράψει περισσότερα από είκοσι βιβλία και εκατοντάδες άρθρα και μελέτες
O καθηγητής Αγαμέμνων Τσελίκας, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπότροφος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας ειδικεύτηκε στην ελληνική και λατινική παλαιογραφία, ιδιαίτερα στα ελληνικά χειρόγραφα του 15ου και 16ου αιώνα, υπό την επίβλεψη του Μ. Μανούσακα. Με υποτροφία του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) συνέχισε την έρευνά του στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού και τις παλαιογραφικές σπουδές του στην παρισινή École Pratique des Hautes Études. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1980 προΐσταται του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Το 1984 οργάνωσε ελεύθερο Σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας, το οποίο έκτοτε έγινε θεσμός στο ΜΙΕΤ. Διδάσκει Ελληνική Παλαιογραφία ως επισκέπτης καθηγητής στο Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, στο τμήμα Ιστορικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα και στο τμήμα Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια – Ραβένα. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 150 παλαιογραφικές αποστολές σε βιβλιοθήκες, από τη Βουδαπέστη και τη Σόφια ώς την Αλεξάνδρεια, τα Ιεροσόλυμα, τη Δαμασκό και το Σινά. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα-μελέτες σε θέματα παλαιογραφίας.
Ο ομότιμος καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης γεννήθηκε το 1947 στο Νυδρί Λευκάδας. Χρημάτισε Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων και επιστημονικών περιοδικών, έχει διδάξει σε πλήθος ξένων πανεπιστημίων και επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Διετέλεσε Τιτουλάριος της έδρας Franqui στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Διευθυντής Ερευνών (Directeur de Recherche) στο γαλλικό CNRS, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μάστερ Πολιτικής Επιστήμης με έδρα το I.E.P. του Παρισιού, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Επιστήμης (EPSNET), μέλος της Ανωτάτης Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, καθηγητής και μέλος της διοίκησης του Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σιένας, επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Οραντέα, επίτιμο μέλος του ΔΙ.Κ.Α.Μ. του Α.Π.Θ., αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Διεθνούς Ακαδημίας Πολιτισμού της Λισαβόνας.