Πολιτική

Γ. Μαρινάκης: “Ο κ. Πολυχρόνης υπέπεσε σε βαριά ατοπήματα”

Αλγεινή εντύπωση και απογοήτευση μας προκάλεσε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος οικονομικών του δήμου μας, κ. Ιερ. Πολυχρόνης, σε έγκριτο φύλλο του τοπικού τύπου,  αναφορικά με το δάνειο που θέλει να πάρει ο δήμος για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του.

Περιμέναμε από τον κ. Πολυχρόνη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιχειρηματολογήσει με πραγματικά στοιχεία και να αποδείξει ότι η λήψη του δανείου είναι μονόδρομος.

Όμως αντί αυτού βρεθήκαμε μπροστά σε μια παραφιλολογία γεμάτη ανακρίβειες και αναλήθειες.

Σχετικά με το χρέος του δήμου που πρέπει να ισοσκελιστεί, αποδεικνύεται περίτρανα ότι στη λίστα των δικαιούχων των 6.000.000 ευρώ το χρέος αφορά κατά 3.200.000 ευρώ, δηλ. κατά 53% σε ανεκτέλεστα έργα της περιόδου διοίκησης Στρατιώτη και κατά 1.700.000 ευρώ, δηλ. κατά 28.3% σε δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, περίοδο που η δική μας διοίκηση ουδεμία σχέση είχε.

Από τα υπόλοιπα της λίστας υπάρχουν οφειλές ύψους 750.000 ευρώ, δηλ. 12.5% επί του συνόλου  της λίστας, σε εργολάβο που δραστηριοποιήθηκε στο πρώην δήμο Νέας Περάμου επί Δημαρχίας του κ. Φωτίου Σταύρου του Νικολάου, ο οποίος με απευθείας ανάθεση ανέλαβε την κατασκευή του έργου «αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης άνω και κάτω Βλυχάδας», έργου που ξεπέρασε τα 4.000.000 ευρώ και κατά τις μαρτυρίες τότε δημοτικών συμβούλων της Νέας Περάμου, που είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά των συνεδριάσεων των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων, δεν κατασκευάστηκε μεγάλο μέρος αυτού!

Στη συγκεκριμένη λίστα η διοίκηση μας «βαρύνεται» με χρέος ύψους 650.000 ευρώ, δηλ. μόλις 10.8%,  από τα οποία τα 424.000 αφορούν σε έργα που κατασκευάσαμε με ίδιους πόρους και τα υπόλοιπα 226.000 ευρώ σε διάφορους προμηθευτές του δήμου.

Ο κ. Πολυχρόνης διάνθισε τη συνέντευξη του με έντονο λαϊκίστικο στοιχείο, «υπερέβη τα εσκαμμένα»  και δήλωσε ότι «.. το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δημιουργήθηκε επί διοίκησης Μαρινάκη..».

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο ποιος βάρυνε με χρέη το δήμο, αλλά επειδή ο κ. Στρατιώτης υπήρξε όψιμος υποστηρικτής του κ. Σταμούλη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, το όνομα αυτό είναι απαγορευτικό πλέον να χρησιμοποιείται δυσμενώς από την πλευρά της συμπολίτευσης.

Πιστεύουμε ότι ο κ. Πολυχρόνης έχει το θάρρος να αποδεχτεί τα παραπάνω αδιάσειστα στοιχεία και δεν θα διαπράξει ξανά το ίδιο  ατόπημα.

Αλλά δυστυχώς τα ατοπήματα του κ. Πολυχρόνη δεν σταματούν εδώ.

Δεν διανοούμαστε ότι μια νέα διοίκηση που διοικεί το δήμο μας επί 10 μήνες έχει καθηλωθεί ακόμα και σήμερα στα έδρανα της αντιπολίτευσης και εξακολουθεί να ασκεί αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση! Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα τόσο ο κ. Σταμούλης όσο και ο κ. Πολυχρόνης επικαλούνται με υποθετικό τρόπο ότι «πιθανόν να  υπάρχουν ελλείμματα στο  δήμο» και ότι έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας.

Αυτού του τύπου οι πολιτικές μας φέρνουν πολλά χρόνια πίσω και δείχνουν φόβο και ανησυχία από πλευράς διοίκησης, όταν με ένα «αν» και ένα «ίσως» προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Αντίθετα, επειδή εμείς έχουμε μάθει να μιλάμε με στοιχεία, έχουμε στα χέρια μας όλο το φάκελο του έργου της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων της άνω και κάτω Βλυχάδας, καθώς και την συμπληρωματική σύμβαση 64.000 ευρώ που υπέγραψε ο τότε Δήμαρχος της Νέας Περάμου κ. Φωτίου Σταύρος του Νικολάου με τον εργολάβο κ. Θραψανιώτη την 26/12/2010 δηλαδή την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που είναι αργία και στην οποία δεν υπάρχει ούτε η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, όρος απαράβατος για την εγκυρότητα της σύμβασης.

Έχουμε επίσης στα χέρια μας την πράξη ακυρότητας των ενταλμάτων πληρωμής του συγκεκριμένου έργου από την Επίτροπο Περιστερίου, η οποία ελέγχει το δήμο μας.

Η πράξη αυτή της Επιτρόπου αποτελεί κόλαφο τόσο  για τον κ. Φωτίου Σταύρο του Νικολάου όσο και για τον κ. Σταμούλη, ο οποίος ενώ την είχε υπόψη του συμπεριέλαβε το ποσό αυτό ως οφειλή στη λίστα των 6.000.000 ευρώ!

Για όλες αυτές τις πράξεις θα επιληφθεί ο καθ΄ύλην αρμόδιος Εισαγγελέας.

Στη λίστα αυτή που κατατέθηκε υπάρχουν επίσης δικαιούχοι μικροποσών οι οποίοι έχουν ήδη πληρωθεί! Αυτό δεν το γνώριζε ο κ. Πολυχρόνης; Πως δέχτηκε να συμπεριληφθούν αυτοί οι δικαιούχοι; Δεν γνωρίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης;

Όμως γι΄αυτό το θέμα μάλλον «ξέχασε» να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις στην 3η διαδοχική συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής Διαβούλευσης για το ίδιο θέμα.

Επίσης δεν έδωσε τις εξηγήσεις που όφειλε να δώσει στη συνέντευξη του για το πώς τόσο το προσχέδιο όσο και το κύριο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκαν από τη διοίκηση τους ήταν ισοσκελισμένα και στη συνέχεια ο προϋπολογισμός παρουσιάστηκε μη ισοσκελισμένος.

Η διοίκηση μας κατέθεσε με παρόμοια στοιχεία του 2013 όσον αφορά στα έσοδα, τον προϋπολογισμό του 2014 ισοσκελισμένο και αυτός εγκρίθηκε.

Όταν συγχρόνως αποδίδονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από την επιχορήγηση των 12.000.000 ευρώ που πήραμε, κατά το έτος 2014 και αφορούσαν σε ένα υπόλοιπο 3.000.000 ευρώ πως είναι δυνατό να δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο πρόσθετα χρέη ύψους 6.000.000 ευρώ;

Πρόκειται  καθαρά για εσκεμμένες  αναλήθειες και είναι θέμα ανεπάρκειας και ανικανότητας.

Στη συνέχεια της συνέντευξης ανέφερε ψευδώς ότι με το «damage control» που κάνουν στο δήμο κατάφεραν μείωση των χρεών του δήμου κατά 1.000.000 ευρώ περίπου. Είναι ψευδέστατη αυτή η αναφορά γιατί αυτή η μείωση αφορά στο υπόλοιπο των 3.000.000 της επιχορήγησης που πήραμε εμείς, τα οποία είχαν μείνει αδιάθετα.

Με παρόμοιες ψευδείς αναφορές και παλινωδίες ο κ. Πολυχρόνης έφτασε στο σημείο να κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις και κυρίως τη δική μας (αφού ο κ. Σταμούλης του απαγορεύει να αναφέρεται στο όνομα Στρατιώτη), για κακοδιαχείριση και συγχρόνως να απαιτεί να συναινέσουμε στη λήψη του δανείου «για να «μη χαθούν τα έργα, να μη χαθούν τα απορριμματοφόρα που έχουν ήδη εγκριθεί να αγοράσουμε, να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους». Δηλαδή από τη μια έχει ευθύνη η διοίκηση μας για την κακοδιαχείριση, αλλά από την άλλη να μη χαθούν τα έργα που έφερε στο δήμο η διοίκηση μας, να μη χαθούν τα απορριμματοφόρα που έφερε στο δήμο η διοίκηση μας!

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία και την απόγνωση στην οποία έχει φτάσει ο Αντδήμαρχος Οικονομικών αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι ο δήμος δεν είναι ένα πειραματόζωο που πειραματίζεται πάνω του, ίσως και άθελα του ο κάθε αρχάριος.

Εμείς είχαμε την ατυχία να είμαστε η διοίκηση που έπρεπε να εφαρμόσει το μοντέλο του «Καλλικράτη». Όμως αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε, με τα τόσα έργα που φέραμε στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο. Συγχρόνως είχαμε τη βοήθεια των υπηρεσιών και σταθεροποιήσαμε το δήμο, με τις επιχορηγήσεις που πήραμε. Δεν πήγαμε στην εύκολη λύση από την πρώτη στιγμή κιόλας, της αύξησης των δημοτικών τελών και της λήψης του δανείου. Κι όταν ζητήσαμε κάποια στιγμή να πάρουμε δάνειο, ήταν για να ισοσκελίσουμε κι εμείς τον προϋπολογισμό αλλά με ήδη διασφαλισμένη την  επιχορήγηση, δηλαδή να μη χρεώσουμε τους συμπολίτες μας με ούτε ένα ευρώ!

Υποχρέωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών είναι να εισηγείται δημιουργικές λύσεις στη διοίκηση, για να ξεπεράσει τα δύσκολα. Μέχρι σήμερα ο κ. Πολυχρόνης έχει εισηγηθεί μόνο υφεσιακές λύσεις! Λύσεις που οδηγούν το δήμο στην καταστροφή.

Δεν ακούσαμε τίποτα για εισήγηση από πλευράς του περί κατάργησης των θέσεων των ειδικών συμβούλων του Δημάρχου.

Δεν ακούσαμε τίποτα για εισήγηση περί έστω και πρόσκαιρης διακοπής της αντιμισθίας των έμμισθων Αντιδημάρχων.

Δεν ακούσαμε τίποτα για την εισοδηματική πολιτική της νέας διοίκησης και κυρίως για το παραγωγικό εισοδηματικό μοντέλο που προέρχεται από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Συνιστούμε στον αξιότιμο Αντιδήμαρχο να σκύψει το κεφάλι και να δουλέψει για να βρει τις λύσεις που απαιτούνται για να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο που η διοίκηση του τον έφερε μόλις δέκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και να είναι λαλίστατος όταν έχει να ανακοινώσει κάτι σημαντικό και δημιουργικό.

Διαφορετικά λύση για το δήμο  και μάλιστα δήγμα πολιτικής ανδρείας είναι τόσο για τον ίδιο όσο και για το Δήμαρχο του, ακόμα και η παραίτηση…

                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
                              «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονομικά στοιχεία ζητά ο Γ. Μαρινάκης

Aleka Stamatiadi

«Πισωγυρίσματα» με αντιπαραθέσεις νέας – προηγούμενης διοίκησης Δήμου Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Γ. Κωτσηρας: Κοινοβουλευτική αναφορά προς Υπουργό μετανάστευσης και ασύλου για επίσημη ενημέρωση