ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

“Φιλική Εταιρεία”: Παράσταση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στην πλατεία Αγ. Ιωάννη Χορευταρά με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής

“Φιλική Εταιρεία”. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση”

 

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 8,30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Χορευταρά η πολύ αξιόλογη παράσταση με χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής, «Φιλική Εταιρεία».

Με μέριμνα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Λευτέρη Κοσμόπουλου και συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Μεγαρέων, η παράσταση παίζεται και στα Μέγαρα στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ένα έργο, για όλες τις ηλικίες, που μας μαθαίνει τις λεπτομέρειες της σπουδαίας ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ , και την σημαντικής συνεισφοράς της στην προετοιμασία του αγώνα κατά των Τούρκων, ξεκινώντας απ την πρώτη συνάντηση των 3 Φιλικών, φτάνοντας μέχρι και  το 1820, ένα βήμα πριν την Ελληνική Επανάσταση, που θα φωτίσει όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για την εισφορά αυτών των ανθρώπων στον αγώνα για την λευτεριά του γένους. Πρόκειται για πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, το οποίο έχει βασιστεί σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών.

Στόχος του να γεμίσει όλους τους θεατές με γνώσεις, που μέχρι τώρα δεν είχαμε για την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αλλά και να τους κάνει να συγκινηθούν με το πείσμα, τον αγώνα και την πυγμή των ανθρώπων που έδρασαν, πριν απ’ τους γνωστούς σε όλους μας, ήρωες του 1821.

Μέσα σε ένα μυσταγωγικό κλίμα, τονισμένο απ το υπέροχο σκηνικό, αντίγραφο της αποθήκης του Δημάρχου της Οδησσού, επιβλητική μουσική και υπέροχα κοστούμια, η παράσταση αποτελεί μία απ’ τις καλύτερες επιλογές, για το επετειακό έτος 2021.

Πρόκειται για πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, το οποίο έχει βασιστεί σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών.

Οδησσός, 1814.  Τρείς διανοούμενοι, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος  προσπαθούν να προσφέρουν στον σκλαβωμένο Ελληνικό λαό.

Αποφασίζουν να ιδρύσουν την ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Καταφύγιο τους η αποθήκη του δημάρχου της Οδησσού Γρηγορίου Μαρασλή, ανθρώπου που προσέφερε πολλά στην πολιτική κατάσταση του τόπου του και τιμήθηκε πολλάκις στην Ιστορία.

Συζητήσεις, συγκρούσεις, προτάσεις, μυστικοί χαιρετισμοί και ο διάσημος όρκος της Φιλικής Εταιρείας είναι μερικά απ τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις μαζώξεις που γίνονταν μυστικά, σε εκείνη την αποθήκη. Αποτέλεσμα εκείνης της ιστορικής βραδιάς; Τα θεμέλια για την επανάσταση του 1821.

Η μυσταγωγική τελετή, που αποτέλεσε το εφαλτήριο και την αρχή, ο όρκος των μελών της Φιλικής εταιρείας, που ψιθυρίστηκε απ’ τα χείλη όλων, όσοι μυήθηκαν ως μέλη της, οι προσπάθειες τους να βρούν ηγέτη , ξεκινώντας από τον Καποδίστρια, αναζητώντας για σειρά ετών μέλη που θα στελεχώσουν τον αγώνα, όταν θα έρθει η ώρα, η κούραση και το πείσμα τους είναι μερικά απ τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών στα 6 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι να σημάνει ο ήχος της επανάστασης και η αρχή του αγώνα για την απελευθέρωση.

Η Ελισάβετ Υψηλάντη – Βακαρέσκου, μητέρα του πρίγκηπα  Υψηλάντη, η λεγόμενη και ΄΄ μάνα της Επανάστασης ΄΄ , τι ρόλο έπαιξε πριν καν ο γιος της βγει να πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων;

Και η επιστροφή τους στο ίδιο μέρος, 6 χρόνια μετά, λίγο πριν την έναρξη της επανάστασης. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι,  θέτουν τους κομβικούς άξωνες και προετοιμάζουν το έδαφος για την μέρα που ξημερώνει για το έθνος των Ελλήνων.

Στο δωδέκατο θεατρικό έργο τους οι δύο συγγραφείς, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, ξετυλίγουν επί σκηνής το μελαγχολικό νήμα από το οποίο διέπονται οι ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας.

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Στη σκηνή ριγμένες φουστανέλες. Ο χώρος γεμίζει σιγά σιγά με καπνό και χώμα, δημιουργώντας το απόκοσμο και σιωπηλό τοπίο που σχηματίζεται στην πλευρά των ηττημένων, ύστερα από μια μάχη που έχει χαθεί. Τέσσερις ηθοποιοί, ντυμένοι με ευρωπαϊκή ενδυμασία, στέκονται όρθιοι. Αθανάσιος Τσακάλωφ, Εμμανουήλ Ξάνθος και Νικόλαος Σκουφάς κοιτάζουν τους θεατές. Στο κέντρο της σκηνής δεσπόζει μια ανθρώπινη φιγούρα με την πλάτη στραμμένη στο κοινό. Φοράει πανωφόρι και κρατάει ένα μπαστούνι αριστοκρατικό στο αριστερό χέρι, για να μπορεί να στηρίζεται. Δεξί χέρι δεν έχει.

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστας Νικούλι, και Δέσποινα Σαραφείδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ορσίππεια” το Σάββατο στο Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών

Ο Δήμος Μεγαρέων υποστηρίζει τη Λειτουργία του Συλλόγου ΑμΕΑ Μεγάρων

“Πρέπει ν΄αλλάξουμε νοοτροπία αν ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση μας”