ρεπορτάζ από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων
Μια λίστα που διαδόθηκε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σε πολίτες και φορείς της περιοχής μας από το γραφείο Δημάρχου έγινε το μήλον της έριδος σε μια μάλλον χαμηλών τόνων για προεκλογική περίοδο συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων. Η αντιπολίτευση τόνισε ότι τα έργα που αναφέρονται στο έγγραφο με την λίστα δεν είναι έργα που εκτελεί η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων, αλλά υπουργεία, η περιφέρεια, άλλοι φορείς, ενώ η διοίκηση αντιπαρέβαλε πως ό, τι εκτελείται στον δήμο Μεγαρέων, έχει και ο δήμος συμβολή.
Αρχικά στην συνεδρίαση της Τρίτης 30 Μαΐου, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης έδωσε «Συγχαρητήρια στην ιστορική ομάδα της πόλεως και του Δήμου μας, τον Βύζαντα Μεγάρων που κατέκτησε το κύπελλο και μετά από τις πολλές επιτυχίες έχει ακόμα μια, θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο, το Δ.Σ., την ομάδα, τους ποδοσφαιριστές». Επιπλέον, συνέχισε τα συγχαρητήρια μηνύματα με «Συγχαρητήρια στον Κώστα Καράμπελα για το μεταπτυχιακό του που κατέκτησε στην οικονομία, διοίκηση, πολιτικές υγείας που πέτυχε να αριστεύσει».
Προ ημερησίας διάταξης, ο Κλεάνθης Βαρελάς έθεσε δύο θέματα προ ημερησίας και ζήτησε ενημέρωση: τι συμβαίνει με την έκταση της παλαιάς Ελαιουργικής στην Λάκκα Καλογήρου και τι αφορά η λίστα των έργων που απέστειλε η διοίκηση του δήμου.
Όσον αφορά την έκταση της παλαιάς Ελαιουργικής ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι υπάρχει έγγραφο από εκκλησιαστική κεντρική υπηρεσία που αναφέρει ότι αποσύρθηκε το ενδιαφέρον της, καθώς έχουν παρέλθει δύο έτη από την απόφαση για την μεταξύ μας διαπραγμάτευση: «Για ποιο λόγο φτάσαμε στο αμήν, ποιος είχε χρεωθεί το θέμα και δεν το παρακολούθησε; Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου από το 2021 και χάνουμε αυτή τη στιγμή τη χρήση μιας μεγάλης έκτασης από κωλυσιεργία; Χάνουμε τη χρήση να κάνουμε ένα πάρκο αγροτοτεχνολογικό; Δεν είναι δυνατόν να έχει πάρει η υπηρεσία της Εκκλησίας μια τέτοια απόφαση, χωρίς να έχει σταθμίσει όλα τα δεδομένα. Για ποιο λόγο δεν κάναμε ενέργειες; Υπάρχουν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου». Ο Γρηγόρης Σταμούλης απάντησε ότι «Το κτίριο της ελαιουργικής είχε παραχωρηθεί για αξιοποίηση, δεν αξιοποιήθηκε και από το 2009 έχει αρθεί η παραχώρηση. Επειδή θέλαμε να το κάνουμε πάρκο αγροτοτεχνολογικής ανάπτυξης. Κάναμε ενέργειες για να κάνουμε το πάρκο. Τα έχουμε κάνει όλα όπως πρέπει και εν χρόνω. Καθόλου δεν έχουμε καθυστερήσει. Γιατί μπλόκαρε, θα το βρούμε. Όταν πήγε να γίνει η τελική παραχώρηση το υπουργείο είπε ότι δεν μπορεί να το παραχωρήσει γιατί ανήκει ένα μέρος. Το υπουργείο είπε ότι για να σας το παραχωρήσω πρέπει να σας παραχωρήσω και το αγροτεμάχιο που ανήκει στην Εκκλησία. Κάποιοι διέβαλαν τον δήμο ότι λέει για τον αρχιεπίσκοπο, τότε με το θέμα των προσφύγων, τα στηλώνει η εκκλησία και για ένα διάστημα καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις. Επανεκκίνησε το θέμα ο αρχιεπίσκοπος. Κάναμε το διαγωνισμό, είπαμε στην Εκκλησία αν στείλετε χαρτιά δεν υπάρχει άλλος ενδιαφερόμενος. Άγονος ο διαγωνισμός. Ποτέ σε όλη τη διαδρομή δεν είπαν ότι αν σε δύο χρόνια δεν ολοκληρώσετε, χαλάει η συμφωνία. Απεναντίας εμείς τους πιέζαμε να κάνουν γρήγορα. Γιατί έγινε αυτό, το διερευνούμε. Στείλαμε επιστολή να κάνουμε μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο. Για να μας παραχωρηθεί το αγροτεμάχιο έγινε απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Από διασταυρωμένες πληροφορίες δεν υπάρχει άλλη απόφαση της Ιεράς Συνόδου».
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι επίκειται συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και παράγοντες του υπουργείου για να ξεκαθαρίσει το θέμα: «Είναι μπερδεμένη ιστορία, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Το κτίριο είναι του υπουργείου, μας λένε ότι δεν υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον. Θα ξεκαθαρίσουμε το θέμα και με το υπουργείο και με τους τίτλους ιδιοκτησίας».
Όσον αφορά την λίστα των έργων που εστάλη, ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε «Μας στείλατε ένα χαρτί “non paper” που έχει επικεφαλίδες έργα Δήμου Μεγαρέων που έγιναν και έργα που είναι σε εξέλιξη. Στα έργα που έγιναν αναφέρονται κάποια έργα τα οποία ο δήμος δεν τα έχει αγγίξει, απλά έγιναν στον δήμο Μεγαρέων από το κράτος, από την Περιφέρεια, από το υπουργείο υποδομών. Επιγραμματικά η αγροτική οδοποιία, η περιφερειακή Αλεποχωρίου είναι έργα του υποδομών, η αντικατάσταση του αμιάντου είναι έργο της προηγούμενης διοίκησης. Πού είναι το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου; Αυτό θα ήταν φυλλάδιο προεκλογικό….».
Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «ναι, είναι έργα που είναι στον δήμο, δεν λέω ποιος τα έφτιαξε, δεν έκανα νύξη είναι γενικώς ποια έργα είναι στον δήμο. Το τεχνικό λύκειο έγινε με ΣΔΙΤ αλλά του δήμου είναι το οικόπεδο. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουν τα έργα. Ένα έργο είναι σε εξέλιξη, είναι μια εξελικτική διαδικασία».
Ζητήματα καθημερινότητας έθιξε ο Άγγελος Μακρυγιάννης προ ημερησίας διάταξης. Συγκεκριμένα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τρωκτικά και έντομα στο κέντρο της πόλης και ζήτησε τα φώτα της αγοράς να ανοίγουν λίγο νωρίτερα και στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμο. Επιπλέον, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τα αδέσποτα. Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε: «Ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει και πολύ σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά. Η ΔΕΥΑΜ φροντίζει να καθαρίζει τα φρεάτια. Έχουμε διαθέσει πάρα πολλά χρήματα για τα αδέσποτα, η πολιτεία έδινε ούτε 2000 ευρώ ανά δήμο για τα αδέσποτα».
Ο Αντώνης Χοροζάνης επεσήμανε σχετικά: «Αναφέρετε τα έργα αλλά δεν αναφέρετε ποια κολλάνε και γιατί; Γιατί δεν ενημερωνόμαστε για αυτή την καθυστέρηση. Προπαγανδιστικά όλες οι δημοτικές αρχές τα ίδια κάνουν».
«Όταν κωλυσιεργεί ένα έργο, φταίει ο δήμος, είπε ο Γρ. Σταμου΄λης. Τα θετικά τα δίνουμε σε άλλους. Αυτό είναι πολύ άδικο. Να λέτε και μπράβο για το έργο. Το υπουργείο για να έρθει να κάνει το έργο , όπως είπε ο Κλεάνθης που κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, έχει ενδιαφερθεί ο δήμος, έχει πιέσει. Να μην καμαρώνουμε για αυτό το έργο; Επειδή την δημοπρασία την έκανε το υπουργείο υποδομών; Στην Κινέτα, η περιφέρεια ήθελε να κρατήσει όλα τα χρήματα και να κάνει και τους δρόμους και μέσα στο σχέδιο, αφού το κράτος τα δίνει στα υπουργεία και στις περιφέρειες. Άρα είναι έργο για τον δήμο. Τώρα τα χώνουμε στον δήμο γιατί καθυστερεί. Δυστυχώς είμαστε τοπική διοίκηση. Παρακαλάμε υπουργείο, περιφέρεια για να πάρουμε χρήματα σε ό, τι προβλέπεται, όχι ό, τι θέλουμε. Συμμετέχει ο δήμος σε όλα τα έργα. Δεν γίνεται κανένα έργο χωρίς τον δήμο».
«Θα ήταν θεμιτό να γράφατε ότι χρηματοδότηση είναι της περιφέρειας ή του υπουργείου» ανέφερε ο Παναγιώτης Μαργέτης. Αναφορικά με τα κουνούπια ο Π. Μαργέτης ρώτησε αν έχει προχωρήσει ο δήμος σε ψεκασμούς γιατί η περιφέρεια στα εκτός σχεδίου που έχει αρμοδιότητα έχει κάνει ψεκασμούς. Τέλος, ρώτησε για την εξέλιξη της επισκευής του 1ου δημοτικού Νέας Περάμου.
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Κώστας Καράμπελας τόνισε ότι «η ικανότητα μιας διοίκησης είναι να εξασφαλίζονται χρήματα για να γίνονται έργα, σε εποχές πολύ δύσκολες. Οι ψεκασμοί γίνονται και θα συνεχίζουν να γίνονται. Τα προβλήματα γίνονται από εκτός της πόλης και όλα αυτά μεταφέρονται στον ιστό της πόλης. Απαγορεύονται οι ψεκασμοί εντός πόλης.
Η μελέτη είναι σε φάση ολοκλήρωσης για το 1ο δημοτικό Νέας Περάμου. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να μπουν μέσα πριν την νέα χρονιά».
Ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε: «Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να πω ότι υπάρχει αδιαφορία της διοίκησης. Δεν είναι αδιαφορία, είναι πλήρης ανεπάρκεια. Δεν υπάρχει ανάθεση, είναι όλα άτυπα. Έχει αποφασιστεί η διαδικασία της ανάθεσης, χωρίς να υπάρχει μελετητής με τα τυπικά προσόντα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος μηχανικός να κάνει την μελέτη, αλλά αν δεν έχει μελετητικό πτυχίο δεν μπορεί να την παραδώσει, να την προϋπολογίσει και από αυτό
Με απλά λόγια ξεχάστε το 2023, δεν γίνεται πλέον. Έχετε αποφασίσει να κάνετε ανάθεση σε μελετητή-φάντασμα. Είναι ανεπάρκεια, δεν είναι απλά αδιαφορία. Η ανεπάρκεια καλύπτεται με ψέματα. Όπως το φυλλάδιο που λέει για έργα που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τον δήμο, το 2ο δημοτικό και το 2ο νηπιαγωγείο της Νέας Περάμου. Οι πόρτες είναι ανοιχτές δεν έχουν μπει ούτε πλακάκια ακόμα. Είναι σε εξέλιξη στον Δήμο Μεγαρέων και ας μην έχει καμία ανάμειξη. Από πού προκύπτει ότι η πολεοδόμηση της Βαρέας είναι σε εξέλιξη; Υπάρχει ανάδοχος ; κανείς. Γράφτηκε για να γεμίσει σελίδες.
Έχουν επιλεγεί 21 έργα που εξελίσσονται στον δήμο, κάποια έχουν διαγραφεί που δεν συμφέρει να αναφερθούν, όπως το καλώδιο που εξελίσσεται στον δήμο και η γέφυρα στον Καρδατά. Τεχνηέντως προσθέτετε δικά σας και τεχνηέντως αφαιρείτε άλλα έργα».
«Πιστεύω τον Σεπτέμβρη να έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη», απάντησε ο Γρηγόρης Σταμούλης στον Σπύρο Κορώση.
«Αν ήμουν στην διοίκηση θα ντρεπόμουν αυτά να είναι έργα δήμου» είπε ο Σπύρος Νικολάου. «Τα έργα που γράφετε στην λίστα δεν υπάρχουν ούτε στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων όλων των ετών της διοίκησής σας» ανέφερε ο Κλεάνθης Βαρελάς.
Ο Παναγιώτης Μαργέτης τόνισε «όλα τα έργα που αναφέρονται στο χαρτί δεν είναι έργα του δήμου Μεγαρέων. Αυτό που λένε οι νόμοι είναι ότι έργα του δήμου Μεγαρέων είναι έργα που έχουν κωδικό στον προϋπολογισμό».
«Ο στόχος αυτού που έγραψε αυτό το χαρτί επετεύχθη γιατί μας έβαλε όλους της αντιπολίτευσης στην πρίζα και τα αναδείξαμε» είπε ο Άγγελος Μακρυγιάννης.
Τέλος, επί της έκθεσης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Μεγαρέων 1ου τριμήνου 2023, ο Παναγιώτης Μαργέτης παρατήρησε «μεγάλες αποκλίσεις, 40% απόκλιση στα έξοδα και στα έσοδα. Αναφέρεται το θέμα της ΔΕΥΑΜ, το γεγονός ότι είναι ανοιχτή η ΔΕΥΑΜ είναι ευθύνη της διοίκησης και βλέπουμε αποτυχία της διοίκησης στα οικονομικά» και καταψήφισε.