Φοιτητής από τη Νέα Πέραμο στην ελληνική ομάδα Beyond Robotics που κέρδισε το 1ο Βραβείο σε διεθνές επίπεδο
Μια επιτυχία, που δίνει ελπίδα για το αύριο για τους νέους της περιοχής μας, πέτυχε ο Χάρης Μυλωνάς, από τη Νέα Πέραμο, φοιτητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδικότητα στον σχεδιασμό και κατασκευή Drones.
Ο Χάρης, 21 ετών, είναι χειριστής στο τμήμα Science Task του Drones που βγήκε πρώτο στον κόσμο και σχεδιαστής του ρομποτικού βραχίονα του rover που βγήκε έβδομο στον κόσμο.
Τι είναι όμως όλα αυτά που κατάφερε; Μας εξήγησε αναλυτικά για να καταλάβουμε περισσότερα για τον κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης- το λαμπρό πεδίο για τους νέους και της περιοχής μας, όπου, όπως μας είπε, χώρος υπάρχει.
«Είμαστε η πρώτη ελληνική ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές που κατασκεύασε το πρώτο Ρόβερ στην Ελλάδα, το οποίο «ρόβερ» είναι ένα ρομποτικό όχημα που χρησιμοποιείται για εξερεύνηση πλανητών.
Η ομάδα αρχικά ξεκίνησε με 3 ιδρυτές και έπειτα από ένα χρόνο ο αριθμός έφτασε τα 30 άτομα και πλέον είμαστε 100 μέλη. Η ομάδα αποτελείται κυρίως από φοιτητές και μεταπτυχιακούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Πατρών και του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά υπάρχουν και κάποια μέλη με συμβουλευτικό ρόλο. Αρχικά, ξεκινήσαμε από το μηδέν και με την πάροδο του χρόνου με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη καταφέραμε να κατέβουμε στο διαγωνισμό με ένα Rover αξίας 10.000€ το οποίο ήρθε αντιμέτωπο με Rovers πενταπλάσιου κόστους καταφέρνοντας να κατακτήσει στην τελική βαθμολογία καλύτερη θέση από αυτά».
Η ελληνική ομάδα rover “Beyond Robotics” κατόρθωσε με την πρώτη μόλις συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό European Rover Challenge να κερδίσει 1ο Βραβείο στο Science Task και 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των 25 ομάδων που προκρίθηκαν στον τελικό, ξεπερνώντας έτσι πολλές έμπειρες ομάδες που συμμετέχουν χρόνια στον Διαγωνισμό. Η Beyond Orbit είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς), νέους επιστήμονες και μηχανικούς να συμμετάσχουν σε projects που συνδυάζουν την καινοτομία με τη διαστημική. Η πρώτη συμμετοχή της Beyond Robotics στο European Rover Challenge ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Η ομάδα κατάφερε να κερδίσει το 1ο βραβείο για την Καλύτερη Επίδοση στην κατηγορία Science, ενώ κατέκτησε την 7η Θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη μεταξύ 56 εγγεγραμμένων ομάδων.
Το European Rover Challenge είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός διαστημικής και ρομποτικής, στον οποίο φοιτητικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους rovers και στη συνέχεια τα υποβάλλουν σε δοκιμασίες που προσομοιώνουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε μια μελλοντική αποστολή στη Σελήνη ή τον Άρη. Αποτελεί πόλο έλξης ειδικών στην πλανητική ρομποτική, εκπροσώπων της επιστήμης και των επιχειρήσεων της Νέας Διαστημικής Οικονομίας (NewSpace), καθώς και σχεδιαστών αυτόνομων ερευνητικών οχημάτων που προορίζονται για τον Άρη.
«Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, κυρίως οικονομικές, καταφέραμε και κατακτήσαμε την 7η θέση ανάμεσα σε 50 ομάδες και την πρώτη στο Science Task, αναφέρει ο Χάρης. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έπρεπε να συνεργαστώ με την επιστημονική ομάδα του Rover και να αναλύσουμε το ειδικό περιβάλλον που μας δόθηκε από τον διαγωνισμό.Παράδειγμα είναι τα ρομποτικά οχήματα που έχουν σταλεί στον Άρη, όπως το “Curiosity” και το “Perseverance,”το οποίο εκτελεί πολλαπλές λειτουργίες στη διάρκεια αποστολής όπως:
- Κίνηση: Μετακινείται στην επιφάνεια του πλανήτη χρησιμοποιώντας τροχούς ή άλλα μηχανικά συστήματα για να εξερευνήσει διάφορες περιοχές.
- Εξερεύνηση: Εφοδιάζεται με επιστημονικά όργανα για να πραγματοποιεί εξερεύνηση του εδάφους και του περιβάλλοντος, περιλαμβάνοντας κάμερες, αναλυτές χημικών ουσιών, και ακτινοβολίας.
- Συλλογή Δειγμάτων: Μπορεί να χρησιμοποιεί μηχανισμούς για τη συλλογή δειγμάτων από το έδαφος ή ακόμα και από βράχους.
- Επικοινωνία: Επικοινωνεί με τον έλεγχο στη γη για τη μεταφορά δεδομένων και τη λήψη οδηγιών.
- Αυτόνομη Λειτουργία: Έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αποφάσεις για τις κινήσεις του, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες περιβάλλοντος.
Συνολικά, το ρομποτικό όχημα προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης και εξαγωγής επιστημονικών δεδομένων από απομακρυσμένες και ανεξερεύνητες περιοχές εξωτερικών πλανητών.
Για την ενασχόληση μου με τα Drones είχαν ρόλο πολλοί παράγοντες, μας είπε ο Χάρης Μυλωνάς. Από τους υπεύθυνους καθηγητές μου μέχρι τους γονείς μου και επειδή το τελευταίο διάστημα είναι ένα αντικείμενο όπου αναπτύσσεται ραγδαία ξεκίνησα την έρευνα μου , συμμετείχα σε αρκετά σεμινάρια και συνέδρια με Drone , απέκτησα τις άδειες που χρειάζεται να για πετάξεις drone και ξεκίνησα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς που κατασκευάζεις και σχεδιάζεις Drone με απώτερο σκοπό την διεύρυνση των γνώσεων μου …και είμαι ακόμα στην αρχή…
Πήρα την απόφαση να συμμετέχω στην ομάδα με σκοπό να κυνηγήσω το όνειρο μου και να ασχοληθώ επαγγελματικά με την κατασκευή και την σχεδίαση drone σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνδυάζοντας ταυτόχρονα και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για εξειδίκευση των γνώσεων μου πάνω στα UAS και UAV.
Στην διάρκεια των τελευταίων ετών έχω ασχοληθεί συστηματικά και είς βάθος με τα drone με αποτέλεσμα πλέον να έχω αποκτήσει στην κατοχή μου άδειες πτήσεις drone A1,A2 και Α3 , πιστοποίηση σεμιναρίων όπως το σεμινάριο του ΕΚΠΑ στο e-learning πάνω στην Σχεδίαση και Ανάπτυξη των μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων ,3 χρόνια πτήσεις με ποικιλία από drones όπως το Parrot Anafi και το DJI Mavic air 1 και 2 και αυτήν την στιγμή έχω αναλάβει τον ρόλο του project manager σε συνεργασία με τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος με σκοπό την κατασκευή 2 Drone όπου θα έχουν ως στόχο την παρακολούθηση και επιτήρηση πυρκαγιών.
Σε αυτό το διάστημα, κλήθηκα να συμμετάσχω στον πανελλήνιο διαγωνισμό Drone Contest που διοργανώνει η Altus LSA ,η EUROAVIA Patras και η FEAC Engineering όπου θα εμβαθύνουμε στην σχεδίαση εξειδικευμένων drone με simulations. Τέλος, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο συνεργάζομαι με την εταιρία Beyond Robotics όπου ξεκίνησα ως μέλος με Task το 3D Design and Assembly του ρομποτικού βραχίονα του Rover και ως δεύτερο Task την πτήση του Drone. Έπειτα μετά τις επιτυχίες μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Rover Challenge κατάφερα να διεκδικήσω την θέση του Leader στο Sample Collector και του Drone Designer and Operator και να αναπτύξω τις γνώσεις μου αποκτώντας πιστοποίηση του Mechanical Engineer.
Αρχικά την εταιρεία μας την πρότεινε ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου μας όπου είχε ενημερωθεί ότι κάνουν recruitment και μας πρότεινε να επικοινωνήσουμε μαζί τους γιατί θα είναι πολύ καλή εμπειρία τόσο πρακτικά όσο και ομαδικά. Συγκεκριμένα επειδή ασχολούμαι με την 3D σχεδίαση και το 3D printing κατάφερα να μπω στο κομμάτι της σχεδίασης μέσα στην εταιρία και αρχικά ασχολήθηκα πάνω στην κατασκευή και την σχεδίαση του ρομποτικού βραχίονα του Rover. Σε δεύτερο χρόνο όταν έγινε μέρος του διαγωνισμού και η κατασκευή ενός Drone όπου θα απογειωθεί από το Ρόβερ και θα βγάλει μερικές φωτογραφίες ενδιαφέροντος…βρήκα την ευκαιρία και επικοινώνησα με τον leader μου με σκοπό να ασχοληθώ εκτός από τον βραχίονα και με το Drone operation και έτσι έπειτα από ενάμιση χρόνο κατάφερα να κατοχυρώσω στην ομάδα το Leadership της ομάδας κατασκευής του drone που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό το 2024.
Στην ερώτηση που κάναμε στον Χάρη αν πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για έρευνα και καινοτομία στην χώρα μας, απάντησε ότι : «Φυσικά, και έχει ξεκινήσει ήδη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα πρώτα στάδια ανάπτυξης Drone και αρκετές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά πάνω σε αυτόν τον τομέα. Άμα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό και με αυτήν την ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα λυθούν πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας τόσο στον κοινωνικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα».