Σχετικά με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο, ο βουλευτής ΝΔ Δυτ. Αττικής Ευάγγελος Λιάκος μας είπε ότι: «Ήταν αρκετές, δυστυχώς, οι φορές που η πολιτεία στα θέματα περιβάλλοντος δεν υπήρξε αρκετά ευαισθητοποιημένη, ευέλικτη και αποφασιστική. Ως εκ τούτου, υπήρξε για καιρό ανάξια των προσδοκιών τόσο των πολιτών όσο και των ειδικών επιστημόνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν αστοχίες και ολιγωρίες που πρόθυμα σπρώχνονταν κάτω από το χαλί, το «πράσινο» χαλί».
«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται αφενός να επιλύσει όλα τα προβλήματα που είχαν συγκεντρωθεί για δεκαετίες και αφετέρου να καθιερώσει μηχανισμούς ελέγχου, έτσι ώστε να αποτραπεί δια παντός το πισωγύρισμα, προσθέτει.
Άλλωστε, η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει πως δεν τρομάζει με το μέγεθος των προβλημάτων. Αντ΄ αυτού αναγνωρίζει το πρόβλημα, το τοποθετεί στις πραγματικές του διαστάσεις και προχωράει αποφασιστικά στην επίλυσή του.
Η βασική αρχή η οποία διέπει αυτό το νέο νομοσχέδιο είναι μία. Η βιώσιμη ανάπτυξη ή αλλιώς η οικονομική ευημερία με σαφές οικολογικό προσανατολισμό.
Ειδικά εμείς, εδώ, στη Δυτική Αττική ξέρουμε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τί μπορεί να συμβεί, όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν σέβεται το περιβάλλον.
Πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζονται και οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου, μέσω των οποίων επιχειρείται η εναρμόνιση της χώρας μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και η υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών άλλων χωρών.
Με τον πρώτο άξονα αντικαθίστανται με σύγχρονες λειτουργίες ελέγχου, οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων για περιβαλλοντικούς όρους. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να καθυστερούσαν μια επένδυση ακόμα και για 8 χρόνια, ενώ τώρα ο χρόνος μειώνεται σε ελάχιστους μήνες, χωρίς εκπτώσεις στο αποτέλεσμα. Ένα σαφώς αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για επενδύσεις.
Με τον δεύτερο άξονα γίνεται αναδιάρθρωση των φορέων που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας πίσω το δαιδαλώδες πλαίσιο διοίκησης που λειτουργούσε μόνο ως εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα.
Τέλος, με τον τρίτο άξονα που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων, γίνεται η αρχή για ένα οργανωμένο πλαίσιο, το οποίο εκσυγχρονίζει αλλά και σε πολλές περιπτώσεις διευρύνει το υφιστάμενο δίκτυο, δίνοντας λύσεις σε θέματα που εδώ και δεκαετίες βάλτωναν.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι εμπειρίες μας από το πρόσφατο παρελθόν σε συνδυασμό με τις νέες βάσεις αυτού του νομοσχεδίου θα δώσουν καινούριες προοπτικές στην περιοχή μας.
Μια περιοχή η οποία από άκρη σε άκρη της έχει να αναδείξει άπειρες τοποθεσίες γνήσιου φυσικού κάλλους και περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος».