Επικίνδυνες για την υγεία βιοτοξίνες βρέθηκαν σε ελέγχους της Περιφέρειας
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Μέχρι νεωτέρας και μέχρι οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών δείξουν ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνες συγκεντρώσεις βιοτοξινών στο νερό και τα όστρακα σε δύο συνεχόμενα δείγματα, απαγορεύεται η αλιεία, η συγκομιδή η διακίνηση και η διάθεση όλων των οστρακοειδών.
Η απαγόρευση αλιείας οστράκων από την Περιφέρεια Αττικής αφορά τις περιοχές του Λουτρόπυργου, στο Νεράκι και της ζώνης «Δρέπανο» στο Βουρκάρι, περιοχής Δήμου Μεγαρέων. Η απόφαση της περιφέρειας, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής, εκδόθηκε και ισχύει από τις 5 Απριλίου μέχρι να βγει «καθαρός» ο επόμενος έλεγχος. Οι ζώνες όπου γίνεται αλιεία οστρακοειδών παρακολουθούνται πολύ τακτικά για μικρόβια βιοτοξίνες επικίνδυνες για την υγεία, ώστε να λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των καταναλωτών οστρακοειδών. Όπως μας είπε ο αρμόδιος Προϊστάμενος της υπηρεσίας της Περιφέρειας κ. Τσιάμας, έλεγχοι στο νερό γίνονται κάθε εβδομάδα, κάθε Δευτέρα συγκεκριμένα, έπειτα εξετάζεται το δείγμα για συγκεντρώσεις βιοτοξινών και στην προκειμένη περίπτωση, αναλαμβάνει το Λιμεναρχείο να κάνει ελέγχους σε παραβάτες της απαγόρευσης αλιείας και να επιβάλλει κυρώσεις, πρόστιμα, σε όσους αλιεύουν σε επικίνδυνα νερά.
Οι βιοτοξίνες που βρέθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση και απαγορευμένα όρια είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, όπως δήλωσε στην «Ε», ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Ειδικότερα, βρέθηκαν δύο είδη βιοτοξινών, αμνησιακές που προκαλούν στομαχικά και προβλήματα δυσεντερείας, και οι ακόμα πιο επικίνδυνες, οι λεγόμενες παραλυτικές.
Οι έλεγχοι αυτοί στα νερά και στα όστρακα καθώς και οι ζώνες των περιοχών έχουν ορισθεί από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπηρεσίες ακολουθούν την νομοθεσία και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. «Αν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, προχωράμε σε λήψη μέτρων, μας είπε ο κ. Τσιάμας, όπως η τελευταία απόφαση για την απαγόρευση της αλιείας και δεν ανακαλούμε αν δεν βγουν καλές δύο δειγματοληψίες. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να ενημερώνουμε με τις αποφάσεις μας. Ο κόσμος δεν έχει να φοβάται τίποτα».