Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το ελαιόλαδο και ειδικά το παρθένο ελαιόλαδο αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τα οφέλη και τη διατροφική του αξία στην υγεία.Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην προστασία από ορισμένες ασθένειες! Ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης .Βοηθά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα από μελέτες . Έχει 884 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Η μία κουταλιά της σούπας είναι περίπου 15 γραμμάρια και έχει από 100-150 θερμίδες. Είναι σίγουρα αρκετές !!αλλά υπάρχει ένα αλλά ! έχει θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να συγκριθούν με πολύ λίγα τρόφιμα. Κόψτε θερμίδες από αλλού και προσθέστε τις στην καθημερινότητα σας με το ελαιόλαδο να είναι αναγκαίο καθημερινά !
Περιέχει < καλά > λιπαρά , λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε.
Επίσης περιέχει όπως σας προείπα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A ,C, D ,B6 ,B12 και Κ. Περιέχει όμως και μέταλλα σημαντικά πολύ όπως το ασβέστιο , ο σίδηρος και το μαγνήσιο ! Το ελαιόλαδο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις .Αποδείχθηκε ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση , που είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.
ΟΙ αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο εκτός από το φαγητό τους και για φαρμακευτικούς σκοπούς .Πρόσφερε εξαιρετικά αποτελέσματα και ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες