Γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Πάει ο παλιός ο χρόνος και στην ανατολή του είναι ο καινούργιος 2018. Όλοι ελπίζουμε και ευχόμαστε οι μέρες του να είναι καλύτερες.
Οι αστρολόγοι, όπως κάθε χρόνο, προβλέπουν δήθεν τα γεγονότα που θα συμβούν στην νέα χρονιά. Τα περιγράφουν βέβαια με αοριστολογίες, για να πέσουν μέσα σε κάθε περίπτωση!
Μακάρι η πρώτη Ιανουαρίου του 2018 να είναι η πρώτη μέρα μιας καλύτερης ζωής για όλους μας. Να πάψουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και άλλοι ηγέτες στον πλανήτη να λένε για το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας, λες και μόνο εμείς οι Έλληνες χρωστάμε! Τέλος πάντων, χρονιάρες μέρες είναι και γι’αυτό ΜΟΝΟ ευχές ταιριάζουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν, γι΄αυτό ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, ξεφυλλίζοντας την ιστορία. Πριν από πολλούς αιώνες, Πρωτοχρονιά δεν ήταν η πρώτη Ιανουαρίου, αλλά η πρώτη Μαρτίου και τελευταίοι μήνες του χρόνου ήταν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, αφού ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας . Οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος ήταν τότε κατά σειρά έβδομος, όγδοος, ένατος και δέκατος μήνας, όπως φανερώνει και η ονομασία τους. Όταν η Πρωτοχρονιά όμως άλλαξε και μετατοπίστηκε στην πρώτη Ιανουαρίου, ο Δεκέμβρης από δέκατος έγινε δωδέκατος, αλλά στην ονομασία του δέκατος. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους μήνες, που μετατοπίστηκαν κατά δυο θέσεις.
Έτσι ο Σεπτέμβρης σήμερα είναι ένατος μήνας του χρόνου, αλλά στην ονομασία του… είναι έβδομος, ο Οκτώβρης δέκατος, από όγδοος και ο Νοέμβρης ενδέκατος, αλλά στην ονομασία του ένατος.
Τότε λοιπόν που Πρωτοχρονιά ήταν η πρώτη Μαρτίου, συνήθιζαν οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν δώρα, όπως κάνουν και σήμερα .. Όταν μετατοπίστηκε η Πρωτοχρονιά στην πρώτη Ιανουαρίου, όλοι μπερδεύτηκαν και συνέχιζαν να κάνουν δώρα την πρώτη Μαρτίου. Με τα χρόνια προσαρμόστηκαν οι άνθρωποι αλλά συνέχισαν να κάνουν δώρα… ψεύτικα στην παλιά ψεύτικη πλέον Πρωτοχρονιά πρώτη Μαρτίου.
Μετά από χρόνια έπαψαν να προσφέρουν ψεύτικα δώρα την πρώτη Μαρτίου, αλλά άρχισαν να λένε ψέματα, που αμέσως το ομολογούσαν λέγοντας «γέλασα το Μάρτη μου!». Σε πολλά μέρη σήμερα, αντί για πρώτη Μαρτίου, ψέματα λένε την πρώτη Απριλίου, που ο καιρός μέσα στη μέρα, αλλάζει πάνω από μια φορά και μας ξεγελάει.
Ας πάμε τώρα πιο μπροστά από εκείνους τους αιώνες , στα χρόνια της Φραγκοκρατίας.Τότε λοιπόν ένας ερωτευμένος νεαρός, αγάπησε μια «αρχόντισσα» αλλά εκείνη δεν τον καταδεχόταν. Ένα βράδυ , παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο νεαρός ερωτευμένος σκέφτηκε να πει τα κάλαντα στην ακατάδεχτη αρχόντισσα με τους φίλους του και να της εκφράσει συγχρόνως και τον ερωτά του! Μέσα στα κάλαντα για τον Άγιο Βασίλη, έβαλε λόγια , στίχο πάρα στίχο , που ομολογούσε τον καημό του, για την «αρχόντισσα κυρία», που είναι ψιλή σαν «δεντρολιβανιά» και δεν μας καταδέχεται. Σε στίχο λοιπόν παρά στίχο, έκρυψε τον έρωτά του και το παράπονό του, όπως «δες κι εμέ το παλικάρι» κτλ… Μέχρι σήμερα, αυτή η ερωτική εξομολόγηση του νεαρού αποτελούν τα παραδοσιακά κάλαντα. Έτσι λέμε στα κάλαντα ότι ο Άγιος Βασίλης έρχεται και δεν μας …..καταδέχεται , αλλά αυτό είναι για την αρχόντισσα κυρία την ακατάδεκτη.
Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους.