ΚοινωνίαΣημαντικότερα

βίντεο: Ημερίδα για τη διαχείριση πτηνοτροφικών αποβλήτων

 

 

 

βίντεο-ρεπορτάζ: Μάριος Ρεντίφης

Ημερίδα για το θέμα της διαχείρισης των πτηνοτροφικών αποβλήτων διοργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Μ. Α.Ε. την προηγούμενη Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με το θέμα να ενδιαφέρει μεγάλο μέρος της μεγαρικής κοινωνίας που εργάζεται στον πτηνοτροφικό και κτηνοτροφικό τομέα, η ημερίδα είχε μεγάλη συμμετοχή, χωρίς να λείπουν οι υψηλοί τόνοι και οι διαφωνίες, μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και παραγωγών. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ΜΕΓΑ ΕΚΟ, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων επεξεργασίας  πτηνοτροφικών αποβλήτων, καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς δεν αντεπεξέρχεται των τοπικών αναγκών.

 

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Εισηγητές ήταν η κα. Μπούρμπου Σωσάνα, προϊσταμένη του τμήματος Υγείας Ζώων, Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής Περιφέρειας Αττικής, η οποία ανέπτυξε το θέμα της διαχείρισης της κόπρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εστιάζοντας στα ζωϊκά υποπροϊόντα  και τις ευκαιρίες που δίνει η επεξεργασία και η μεταποίηση τους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό πεδίο (μετατροπή σε οργανικό λίπασμα, παραγωγή ενέργειας κ.α.).

Ο κ. Ευθύμιος Κοκμοτός, προϊστάμενος τμήματος Ελέγχου Μετρήσεων και Υδροοικονομίας της Περ. Ενότητας Δυτ. Αττικής, ο οποίος μίλησε για τη διαδικασία των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, προκαλώντας την ενόχληση μεγάλης μερίδας των παρευρισκομένων παραγωγών. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοκμοτός ανέλυσε τις διαδικασίες των ελέγχων, τα πρόστιμα και τις νομικές ευθύνες που μπορούν να επιβληθούν, με τους παραγωγούς να αγανακτούν λέγοντας: «Μας μιλάτε μόνο για πρόστιμα, αλλά όχι για προτάσεις», ζητώντας λύσεις στα ζητήματα που παραμένουν άλυτα για χρόνια, και επιφέρουν τα πρόστιμα.

Ως «πυροσβέστης» παρενέβη ο τρίτος εισηγητής, κ. Απόστολος Τσιάμας, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περ. Ενότητας Δυτ. Αττικής, ο οποίος είπε πως αυτές είναι μερικές από τις υποχρεώσεις και μη ευχάριστες αρμοδιότητες που έχει η Διεύθυνση, ενώ τόνισε ότι είναι εργαζόμενοι, και δεν έχουν προσωπική διαμάχη με κανέναν παραγωγό, αντίθετα θέλουν να υπάρχει μια αμοιβαία συνεργασία.

 

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΒΙΟΑΕΡΙΟ

Μεγάλη έκπληξη, και παράδειγμα προς μίμηση, η παρουσίαση της Μονάδας Βιοαερίου Μεγάρων του κ. Κόμπουλη, μιας ιδιωτικής επένδυσης 2 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ των 13 μονάδων από 0,5MW – 1ΜW που λειτουργούν στην Ελλάδα (και η τελευταία που πήρε άδεια, καθώς έχει πλέον σταματήσει η αδειοδότηση τέτοιων μονάδων.

Ξεναγώντας το κοινό, μέσα από φωτογραφικό υλικό, στις εγκαταστάσεις και επεξηγώντας τους κανόνες ασφαλείας που επιβάλει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο κ. Κόμπουλης ανέφερε κάποια από τα πλεονεκτήματα του υγρού οργανικού λιπάσματος που είναι:

  • Έχει περιορισμένη έως ελάχιστη οσμή σε σχέση με τη νωπή κοπριά.
  • Έχουν αδρανοποιηθεί η πληθώρα των παθογόνων μικροοργανισμών όπως σαλμονέλα, e-coli, redmite, οι οποίοι βρίσκονται συνήθως στη νωπή κοπριά.
  • Το άζωτο που περιέχει είναι σε μορφή αμμώνιου και δεν περιλαμβάνει μορφές αζώτου όπως αμμωνιακά και πτητική νιτρική αμμωνία που υπάρχουν στις νωπές κοπριές.
  • Η πρόσληψη της αμμωνίας και των άλλων θρεπτικών συστατικών γίνεται εύκολα από τις ρίζες των φυτών σε σχέση με τη μη επεξεργασμένη κοπριά.

Κλείνοντας την εισήγηση του, τόνισε ότι η μονάδα βιοαερίου Μεγάρων Α.Ε. μπορεί να προσφέρει στην τοπική οικονομία:

  • Απορρόφηση από 20 έως 25 τόνων υγρής κοπριάς από πτηνοτροφεία της περιοχής ημερησίως
  • Απορρόφηση της συνολικής ποσότητας ελαιουργικών αποβλήτων της περιοχής (κατσίγαρος – πλυσίματα ελιάς)
  • Επένδυση ύψους 2.500.000 Ευρώ η οποία κατασκευάστηκε και συντηρείται κυρίως από τοπικά συνεργεία.
  • Λίπανση δωρεάν περίπου 3.000 στρεμμάτων ετησίως
  • Δημιουργία τεσσάρων παράπλευρων δραστηριοτήτων όπως αυτοκίνητα διασποράς χωνεμένου υπολείμματος και αυτοκίνητα μεταφοράς πρώτων υλών, τα οποία απασχολούν 5 άτομα.
  • Διευκόλυνση αδειοδότησης των πτηνοτροφικών και ελαιουργικών επιχειρήσεων αλλά και οποιονδήποτε τυχόν επιχειρήσεων που έχουν οργανικά απόβλητα (τυροκομεία, οινοποιία, σφαγεία και άλλα).

 

ΔΕΜ, ΜΕΓΑΕΚΟ & ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Για την κομποστοποίηση πτηνοτροφικών αποβλήτων για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΓΑΕΚΟ Α.Ε. κ. Νικόλαος Παντελιάδης, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων (Δ.Ε.Μ. Α.Ε.), ανακοινώνοντας ότι πλέον η μονάδα θα δέχεται υλικό με υγρασία έως 73%, από 55% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αναφέροντας τις επιμέρους φάσεις και μεθόδους κομποστοποίησης, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν, επεσήμανε τα οφέλη της χρήσης της κοπριάς που είναι:

– Βοηθάει στη γεωργία γιατί αποφεύγονται ανόργανα λιπάσματα

– Μειώνει την κατανάλωση νερού

– Βελτιώνει το χώμα

– Συμπληρώνει συστατικά του εδάφους

Παρέμβαση υπήρξε από τον πρόεδρο του Πτηνοτροφικού, κ. Παναγιώτη Σακελλαρίου: «Χρειάζεται να δοθεί άδεια για να δέχεται απόβλητα με υγρασία 70% και άνω η ΔΕΜ και η ΜΕΓΑΕΚΟ, και να παίρνουν όλα τα απόβλητα των Μεγάρων. Θα πρέπει να μας βρείτε λύση. Το εργοστάσιο είναι των Μεγάρων, για τις ανάγκες των Μεγάρων».

«Με βρίσκετε σύμφωνο» δήλωσε ο κ. Παντελιάδης, και συνέχισε: «Η άδεια είναι «προίκα» με τη μονάδα. Δεν είναι αδειοδοτημένη για παραπάνω υγρασία. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί να λειτουργήσει. Με την ανοχή των υπηρεσιών θα δεχόμαστε πλέον υλικό με υγρασία έως 73%.».

Για επιλογή άλλων προϊόντων και όχι αποβλήτων από παραγωγούς έκανε λόγο ο πρόεδρος των αυγοπαραγωγών κ. Χρήστος Σακελλαρίου, με τον κ. Παντελιάδη να απαντά ότι: «δεν αφήνουμε εκτός κανέναν. Ούτε ένας τόνος ξερή κοπριά δεν έχει έρθει στη μονάδα. Κάνουμε αερόβια διαδικασία. Δεν το επιλέξαμε, έτσι ήταν η μονάδα».

Η παρέμβαση ωστόσο του κ. Σωτήρη Καστάνη, ο οποίος κατηγόρησε την κα. Μπούρμπου ότι συμπεριφέρεται ως μάνατζερ του κ. Παντελιάδη, έφερε μεγάλη αναστάτωση και σήμανε και το τέλος της ημερίδας, με την ίδια να ζητά να ανακαλέσει και τον κ. Καστάνη, παρά τις παρεμβάσεις των υπολοίπων, να επιμένει καθώς αυτή την εικόνα του έδωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων: Εντάχθηκε και επίσημα στο “Τρίτση” με απόφαση Υπουργού Εσωτερικών

Aleka Stamatiadi

Αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για τον Δήμο Μεγαρέων

Πρόστιμα και καθυστερήσεις για τη χωματερή των Μεγάρων