Βήματα εξωστρέφειας στο χορό της Τράτας που φέτος εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και το έθιμο περιγράφηκε σε αγγλικά, γαλλικά και κινέζικα και μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι του δήμου σε όλο τον κόσμο.
Η συμμετοχή χορευτριών και χορευτών και φέτος εντυπωσιακή, όπως και συμπολιτών μας που παρακολούθησαν το έθιμο που χάνεται στους αιώνες, την Τρίτη του Πάσχα στο εκκλησάκι του Αη Γιάννη.
Το έθιμο του χορού της Τράτας βασίστηκε, όπως κάθε χρόνο, σε χορευτές και συλλόγους της πόλης μας. Συμμετείχαν και φέτος ο Λαογραφικός Σύλλογος “Ο Χορός της Τράτας”, ο Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων “Αλκάθους και Καρία”, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, καλλιτέχνες, οργανοπαίχτες και τραγουδιστές.
«Σύμφωνα με τις ιστορικές μελέτες, όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Χορός της Τράτας ήταν ένας αρχαίος, τελετουργικού χαρακτήρα γυναικείος Χορός, ο οποίος συμβόλιζε τον κύκλο των εποχών του χρόνου, υμνούσε δε τη γονιμότητα της φύσης και το σύμπαν. Ήταν χορός που ελάμβανε χώρα την Τρίτη ημέρα του φεγγαριού της Άνοιξης, δηλαδή μετά την εαρινή ισημερία, και αρχικά ονομαζόταν Χορός της ΤΡΙΤΑΣ, ενώ με την πάροδο του χρόνου μετονομάσθηκε σε Χορό της ΤΡΑΤΑΣ. Σήμερα, ο Χορός της Τράτας αποτελεί το σημαντικότερο έθιμο των Μεγάρων, και είναι μια πολύτιμη, άφθαρτη και αναλλοίωτη από τις χιλιετίες πολιτισμική γέφυρα, που ενώνει τους αρχαίους Μεγαρείς με τις σύγχρονες γενεές. Αποτελεί δε μια εξαιρετική ευκαιρία εξωστρέφειας για τα Μέγαρα, διότι μέσω αυτού είναι δυνατόν όλοι οι Έλληνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».
φωτογραφίες από το έθιμο του χορού της Τράτας εδώ