Υγεία

Τροφές που βοηθούν τη μνήμη

Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Όλο και περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η διατροφή που ακολουθεί κάποιος δεν επιδρά μόνο στο σώμα αλλά και στο μυαλό του.

Αν ανήκετε σε αυτούς που το άγχος , η κούραση και ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά, επιβαρύνουν τη μνήμη τους και νιώθουν ότι συχνά τους απατά ,επιλέξτε τροφές με ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες, ακόμη και την άνοια. Βάλτε στην καθημερινότητα σας μωβ και κόκκινες τροφές , οι οποίες περιέχουν ανθοκυάνη η οποία ενισχύει τη μνήμη.

1.Μήλο: Περιέχει υψηλά επίπεδα κερσετίνης, ενός αντιοξειδωτικού που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τη ν. Αλτσχάιμερ. Η περισσότερη κερσετίνη βρίσκεται στη φλούδα η οποία περιέχει και την ανθοκυάνη.

2.Μπρόκολο: Περιέχει κερσετίνη , ενώ παράλληλα αποτελεί  καλή πηγή φυλλικού οξέος.

3.Μελιτζάνα: Εξαιρετική πηγή ανθοκυάνης όπως και νασουνίνης ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα λιπίδια τις μεμβράνες των κυττάρων του εγκεφάλου.

4.Παντζάρια : Είναι καλή πηγή ανθοκυάνης και φυλλικού οξέος.

5.Σταφύλι: Τα κόκκινα ,μοβ και μαύρα σταφύλια περιέχουν κερσετίνη και ανθοκυάνη.Το κόκκινο κρασί περιέχει επίσης αυτά τα φυτοχημικά ,δεν πρέπει όμως να το παρακάνετε, καθώς θα εξουδερώσετε τα οφέλη .Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι ό,τι πρέπει.

6.Σπανάκι: Εμποδίζει και αναστρέφει την απώλεια μνήμης, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε φυλλικό οξύ, το οποίο προστατεύει από την  Αλτσχάιμερ και την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

7.Κρεμμύδι: Τα κόκκινα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυάνη και κερσετίνη.Το κίτρινο και το λευκό κρεμμύδι περιέχει επίσης καλά επίπεδα κερσετίνης.

8.Δενδρολίβανο: Περιέχει καρνοσικό οξύ , μια νευροπροστατευτική ουσία.

Μελέτη έχει δείξει ότι ακόμα και η μυρωδιά βελτιώνει τη μνήμη όσο κάνουν δουλειά γραφείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχέδιο επιστροφής στην εργασία

Πώς να ξεκινήσετε τη νέα σεζόν γεμάτοι κέφι κι ενέργεια!

Ελέγξτε τη σχέση σας με το φαγητό