Προτάσεις χωρίς υποδομές
Η Ανάπτυξη άργησε μια μέρα…και μια αιωνιότητα, αφού η καθυστέρηση δεν είναι μόνο για την προσεχή τουριστική περίοδο και για το καλοκαίρι, καθώς η τουριστική ανάπτυξη και η προσέλκυση του επισκέπτη δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη.
Με λακκούβες αντί πισίνας δεν υποδέχεσαι τον τουρισμό και κάπως έτσι διατυπώθηκαν γενικότητες αλλά και προτάσεις, μπορεί ανέφικτες, αλλά προτάσεις από την αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, την Δευτέρα.
Ενώ η ώρα ήταν προχωρημένη και η συζήτηση «έκλεισε» μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, το θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν γενικό, «περί της ανάπτυξης του τουρισμού στον δήμο μας».
Αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο Γιάννης Δήμας που κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν προτάσεις.
Προτάσεις έκανε ο Ιωάν. Μιχάλαρος: «Πρέπει όλοι να οργανωθούμε, το όφελος από τον τουρισμό είναι για όλους στην πόλη»
Αναλυτικά πολλές προτάσεις έκανε ο Γιάννης Μιχάλαρος, επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», κάποιες από τις οποίες θα χαρακτηρίζονταν ανεδαφικές, στο σκληρό έδαφος της μεγαρικής γης την εποχή της κρίσης.
Η συνεργασία του Δήμου και των επιχειρηματιών των Μεγάρων με ιδιωτική εταιρεία, που θα πληρώνεται με μικρό μερίδιο από τα καταστήματα, για την εκπόνηση πλάνου με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών, όπως γίνεται στο Δήμο Ελευσίνας, ήταν μία από τις προτάσεις που διατύπωσε όπως και άλλες, βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες (οργάνωση δημοτικής συγκοινωνίας, διαφήμιση της περιοχής σε περιοδικά και ίντερνετ, Συνεργασία με τουριστικά γραφεία, με τη μητρόπολη και μοναστήρια, σήμανση προς προορισμούς προς εθνική, οργάνωση για καθαρή πόλη, Προβολή αρχαιοτήτων, ανάδειξη του Μυστηρίου των Κουρμουλών, Διαδικτυακή πύλη των αρχαιοτήτων, Οργάνωση θαλάσσιων σπορ στην Ν. Πέραμο, Επισκέψιμα και ανοιχτά μουσεία, Διοργάνωση εκθέσεων, Επαφή με την ομογένεια, Ινστιτούτο νέων τροφίμων, συνεδριακό κέντρο Αγίας Παρασκευής).
Με στόχο την ημερήσια επίσκεψη πρότεινε να γίνει πρόγραμμα δραστηριοτήτων στην περιοχή μας για τους επισκέπτες, με οικονομικό όφελος στους πολίτες, και ακόμα πρότεινε τη δημιουργία μαρίνας στην Πάχη, αλλά και πολυχώρου για παιδιά, όπως η Ντίζνειλαντ.
Ανάμεσα στις προτάσεις του Γιάννη Μιχάλαρου και η συμμετοχή στις προσπάθειες για την ανάδειξη και προβολή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας ως παγκόσμιο μνημείο.
«Αν δεν δείξουν οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι συνεργασία δεν θα επιτύχουμε αποτελέσματα, είπε ο Γιάννης Μιχάλαρος, πρέπει ο δήμαρχος να δείξει αποφασιστικότητα και ταχύτητα, να εκμεταλλευτεί προγράμματα και ευκαιρίες.
Να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ότι οι αποφάσεις και τα μετρά αγγίζουν όλες τις ειδικότητες, η συμμετοχή τους κομμάτι του παζλ με οικονομικό όφελος προς το τελικό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε οργάνωση επιτυχή, επαγγελματική υλοποίηση κάθε μας κίνησης. Να δημιουργήσουμε τις αιτίες και τους λόγους που θα είναι επισκέψιμη η πόλη.
Ο Γ. Μπερδελής άσκησε δριμεία κριτική στην Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και το εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Δώστε μου το σχέδιό σας. Αβάσταχτη η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε ένα σοβαρό θέμα, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η αρμόδια επιτροπή τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου δεν έχει συνεδριάσει και όταν συνεδρίασε δεν έγινε διαβούλευση με φορείς και πολίτες.
«Τουριστική ανάπτυξη με διόδια μες στην πόλη γίνεται;» επεσήμανε ο Αντ. Χοροζάνης. «Πρέπει να έχει δουλειά ο εργαζόμενος, πώς θα γίνει με την πολιτική που στερεί τα εισοδήματα; Είμαστε έξω από το πρόβλημα που λέμε τουριστική ανάπτυξη. Η πόλη θα μπορούσε να οργανώσει εκδηλώσεις όπως τα Αισχύλεια που αναδείχθηκαν και τα μυστήρια της Ελευσίνας, μια εκδήλωση να αναδείξει το μεγαλείο της αρχαιότητας».
Ο πρώην Αντιδήμαρχος Κλεάνθης Βαρελάς υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει περισσότερες συνεδριάσεις της τουριστικής επιτροπής, συμφώνησε με τον Γιάννη Μιχάλαρο και πρότεινε να προωθηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός της περιοχής μας, η συμμετοχή σε εκθέσεις του Δήμου, η δημιουργία αναρριχητικού πάρκου.
Μιλώντας για τις δράσεις που είχαν γίνει όταν ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για τον τουρισμό στο δήμου, αναφέρθηκε στο κάλεσμα που είχε γίνει σε σχολεία ώστε να συμπεριλάβουν αρχαιολογικούς χώρους στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις τους.
«Υπάρχει έντονο πεδίο, το θέμα είναι τι σχεδιασμό θέλει να κάνει η επιτροπή.
1400 στρέμματα χαρακτηρίστηκαν ως αρχαιολογικός χώρος, ας μην το ξεχνάμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κλ. Βαρελάς.
Ι. Πολυχρόνης: «Περιμένουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης»
«Δεν έχουμε υποδομές, ξενοδοχεία, κ.ά»
«Κάθε κίνηση πρέπει να είναι στοχευμένη, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ι. Πολυχρόνης. Δεν έχουμε υποδομές , ξενοδοχεία, κλπ. Προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να φέρουμε τον τουρίστα που ταιριάζει στις πόλεις μας. Περιμένουμε προτάσεις αλλά δεν τις έχουμε από την αντιπολίτευση, ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στον στρατηγικό σχεδιασμό».
Να αναδειχθούν τα τοπικά χαρακτηριστικά, να γίνει διαβούλευση με φορείς και επιστήμονες, να μπουν προτεραιότητες είπε ο Στ. Φωτίου.
Αναφερόμενη στο επίπεδο της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βανέσσα Μαυροειδή είπε: «Δεν κρατάμε το επίπεδο όπως πρέπει να το κρατάμε και βλέπω το επίπεδο να πέφτει.
Όλοι μας συμφωνούμε στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.
Ως διοίκηση, προσπαθούμε να εκδώσουμε ολοκληρωμένο τουριστικό οδηγός της περιοχής. Εμείς προσπαθούμε οι ίδιοι και δεν τα δίνουμε σε εταιρείες Θα τα δείτε αναλυτικά στο επιχειρησιακό, θα βρούμε οικονομικούς και αποτελεσματικούς τρόπους».
Προτάσεις έγιναν και από τον δημ. Σύμβουλο Μ. Λέλη, ενώ ο Ελ. Παπαλευθέρης τόνισε τη σημασία αξιοποίησης των «μπλε σημαιών» των παραλιών της περιοχής μας.
«Η Μεγαλύτερη Κίνηση Εξωστρέφειας της πόλης η «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα»
«Το πρόβλημα είναι η εσωστρέφεια, είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπ. Κορώσης. Εμείς το σπάσαμε αυτό, με τη μεγαλύτερη κίνηση εξωστρέφειας που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη, τη «Μεγάρων γη» στο Σύνταγμα».
Την προσέλκυση επισκεπτών στην Νέα Πέραμο, ανέφερε ότι ετοιμάζει η διοίκηση ο Ελ. Κοσμόπουλος. «Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Από αυτό το καλοκαίρι με μικρές παρεμβάσεις προσπαθούμε να φέρουμε κόσμο στην Ν. Πέραμο, σε συνεργασία με τον κ. Λιώτα και τον κ. Δήμα».
«Ο τουρισμός είναι τρόπος ψυχαγωγίας και βιομηχανία και σημαντικότατη πηγή εσόδων, είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Δήμας, είναι κλάδος που έχει να δώσει σε δήμο και δημότες, θα στηρίξουμε την προσπάθεια με προτάσεις συγκεκριμένες, στοχευμένες και κοστολογημένες.
Να λέμε ο τι θέλουμε, είναι διήγημα. Θέλουμε τον τουρισμό της μιας ημέρας. Είμαστε προάστιο των Αθηνών. Χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα».
«Ας κοιτάξουμε πρώτα τις λακκούβες, τα χόρτα και θα δούμε και τον τουρισμό» είπε ο Κλεάνθης Βαρελάς.
Ο Γ. Μπερδελής τόνισε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει με προτάσεις: «δεν δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να συνεργαστούμε, θέλει πολύ σοβαρή δουλειά να δούμε συγκεκριμένα μέτρα σε επιτροπή με επιστήμονες.
Έχετε την τύχη και την τιμή να βάλετε τις βάσεις σε μια πόλη με πολλά πλεονεκτήματα, με πολιτιστικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό, περιβαλλοντικό απόθεμα. Πρέπει να βάλουμε πρόγραμμα με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους».
Ο Γ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί η Βαρέα. «Πρέπει να έχουμε τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις και προγράμματα. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά εθνικά ζητήματα, δεν ξέρουμε αν θα είμαστε στο ευρώ ή όχι.
Πρέπει να συνδυάσουμε τις προτάσεις με τις υποδομές. Ας γίνει η αρχή με προτάσεις της διοίκησης και της αντιπολίτευσης. Να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για να καταθέσουμε όλοι από κοινού προτάσεις».
Ο Γιάννης Μιχάλαρος επέμεινε στην πρότασή του για συνεργασία του δήμου με ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει την προσέλκυση τουριστών. Ακόμη, είπε «το να βάλουμε σε τάξη τις παραλίες, τις πλατείες, δεν κοστίζει τίποτα».
Όταν μάλιστα ακούστηκαν αντιδράσεις, καθώς ο Γιάννης Μιχάλαρος πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Αριστερά και προτείνει ιδιωτική εταιρεία, απάντησε: «του λαού είναι και οι εταιρείες, έρχονται να μας οργανώσουν και όχι να μας πάρουν τον πλούτο.».
«Η θεωρία από την πράξη απέχει, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Αυτά θέλουν χρήματα. Ο δήμος έχει μόνο χρέη».
Θ. Ζάλης: «Μόνο τα δυσάρεστα φέρνουν σε εμάς. Τόσα χρόνια μας αγνοούν»
Διαπιστώσεις, διαχρονικά για την πόλη μας, έκανε ξεσπώντας, με τόνο πίκρας ο πρώην Αντιδήμαρχος Θανάσης Ζάλης: «Μόνο τα δυσάρεστα μας φέρνουν. Κατευθύνθηκε ο κόσμος στην Ανατολική Αττική. Πάμε μεταξύ μας πάλι να φαγωθούμε.
Τόσα χρόνια μας αγνοούν. Όταν ο Πάγκαλος κατηύθυνε τις υπηρεσίες στην Ελευσίνα, εμείς χειροκροτάγαμε από κάτω, όταν οι κυβερνήσεις κατηύθυναν τον κόσμο στο Σούνιο, στη Σαρωνίδα…
Το θέμα είναι σοβαρό και επικίνδυνο, μας έφεραν τη σαβούρα κι εμείς ψάχνουμε τι φταίει. Όταν έπρεπε να κάνουμε αγώνες, το περνάγαμε στο ντούκου γιατί ήταν ο δικός μας, ο άλλος… Σήμερα, δεν υπάρχει χρήμα. Σήμερα αυτά πληρώνουμε».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή ενασχόληση με την τουριστική ανάπτυξη και προέβη σε προτάσεις ειδικά για την περιοχή της Κινέττας, με τη δημιουργία αθλητικών υποδομών, την υποστήριξη του συνεδριακού τουρισμού, κ.ά. «Προϋπόθεση είναι να καταπολεμηθούν τα πελατειακά δίκτυα».
Προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης εξέφρασε τις θέσεις του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων:
- Διεύρυνση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης με τους επαγγελματίες του τουρισμού στα Μέγαρα και στην Νέα Πέραμος ( τουριστικά γραφεία και καταλύματα ), τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής, όπως και αξιοποίηση της Μελέτης Τουριστικής Ανάπτυξης που εκπομήθηκε επί δημοτικής διοίκησης κ. Στρατιώτη.
2. Εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη της πόλεως μας αλλά και βραχειπρόθεσμοι στόχοι που ανά έτος θα υλοποιούνται.
3. Το αρνητικό είναι ότι τα Μέγαρα σε σχέσει με την Νέα Πέραμο και την Κινέττα είναι πολύ πίσω στον τομέα αυτό. Το θετικό είναι ότι επειδή δεν υπάρχη κάτι μπορεί να γίνει μία σωστή και βιώσιμη σχεδίαση που θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στον τόπο μας αρκεί να έχουμε σχεδιάσει σωστά το που θα δωθεί η κάθε άδεια τουριστικής δράσης.
4. Να προβλεφτεί από το επόμενο δημοτικό συμβούλιο εάν δεν υπάρχει δαπάνη στον προυπολογισμού για την ενίσχυση δράσεων τουριστικής ανάπτυξης στο δήμο μας και να αναζητηθούν προγράμματα ΕΣΠΑ – ΣΕΣ για την τουριστική ανάπτυξη.
Ο επιχειρηματίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Μαζικής Εστίασης και Διασκέδασης Γιάννης Μουρτζούκος ανέφερε ότι υπάρχουν προτάσεις από τους καταστηματάρχες οι οποίες πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να συνεδριάζει συχνότερα. «Έχουμε καθυστερήσει πολλά χρόνια, ανέφερε. Μιλάμε για τις οικογένειές μας, για τα παιδιά και το μέλλον μας».
Προτάσεις της Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας
Το λόγο πήρε και ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας Ευάγγελος Δαλάκας: «Ξεκινώντας από τα βασικά δηλαδή την ύδρευση και την αποχέτευση, η Ομοσπονδία Κινέττας στις προτάσεις της που έχει καταθέσει για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας έχει επισημάνει μεταξύ άλλων την ανάγκη να χαρακτηριστεί η περιοχή ως γενική κατοικία, χαρακτηρισμό της ΠΕΟΑΚ ως Εμπορικής Οδού , διανοίξεις της παραλίας και ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, δημιουργία μαρίνας και πολεοδομικού κέντρου στην περιοχή του βάλτου, πρόβλεψη για ελικοδρόμιο, υδατοδρόμιο και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
Για την προσέλκυση επισκεπτών σκόπιμη θα ήταν η διοργάνωση σταθερά επαναλαμβανόμενων δρώμενων όπως θαλάσσια αγωνίσματα πανελλήνιας εμβέλειας, ποδηλατικοί αγώνες κλπ. καθώς και η δημιουργία ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων (αθλητικών δραστηριοτήτων, περιπέτειας, ομοιωμάτων κλπ.) Ενδιαφέρουσα θα ήταν η δημιουργία ενός γηπέδου για beach volley και ενός γηπέδου γκολφ. Για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού πόλο έλξης θα αποτελούσε η δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου. Ο θαλάσσιος τουρισμός εκτός από τον τουρισμό παραλίας που η Κινέττα υποστηρίζει, περιλαμβάνει την θαλάσσια περιήγηση (κρουαζιέρα). Θα μπορούσαν πλοιάρια να παραλαμβάνουν τουρίστες από τις ακτές της Κινέττας με προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού και όχι μόνο. Να περιλαμβάνει ακόμα και τα θαλάσσια σπορ. Σχολές εκμάθησης θαλασσίων αθλημάτων, αλλά και δυνατότητα εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής (κανό, jet ski, κλπ.). Η ύπαρξη ναυαγοσώστη αλλά και χώροι υγιεινής στην παραλία θα συνέβαλαν θετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Εκτός όμως από τον παραθεριστικό τουρισμό η Κινέττα θα μπορούσε άνετα λόγω προσβασιμότητας αλλά και ύπαρξης καταλυμάτων να υποστηρίξει και τον επαγγελματικό τουρισμό. Δηλαδή τον συνεδριακό τουρισμό με την δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου αλλά και τον εκθεσιακό τουρισμό με την δημιουργία ενός κλειστού χώρου που θα είναι πολλαπλής χρήσεως. Δηλαδή θα χρησιμοποιείται από τους δημότες ως κλειστό γυμναστήριο και χώρος εκδηλώσεων, αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκθεσιακός χώρος. Έτσι θα φιλοξενούνται εκθέτες, επισκέπτες αλλά και εργαζόμενοι. Η Ομοσπονδία Κινέττας έχει διοργανώσει ήδη μια εμπορική έκθεση και κάνει προσπάθειες για να μπορέσει να εδραιωθεί ως θεσμός.
Όσον αφορά τον ορεινό – περιηγητικό τουρισμό στα Γεράνεια Όρη θα πρέπει να χαρτογραφηθούν διαδρομές, να δημιουργηθούν καταφύγια ανάγκης και χρήσιμη θα ήταν η παροχή οικοτουριστικών εντύπων, χαρτών και εικονογραφημένων οδηγών για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, καθώς η τοπική δράση τους δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Παρατηρείται επίσης έλλειψη και αγροτουριστικών καταλυμάτων Η δημιουργία τέτοιων καταλυμάτων σε αγροτικές εκτάσεις θα παρείχε τη δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες, ενασχόληση με την κηπουρική, μάζεμα αρωματικών φυτών, περιποίηση ζώων, παρακολούθηση τεχνικών βιολογικής καλλιέργειας και παροχή σπιτικού πρωινού με προϊόντα του αγροκτήματος, ασχολίες που σίγουρα θα ήταν ελκυστικές για τουρίστες που επιδιώκουν εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες.
Αυτές είναι μερικές μόνο προτάσεις αξιοποίησης των αστείρευτων δυνατοτήτων της Κινέττας. Βήμα βήμα όσο προχωράμε θα ανακαλύπτουμε καινούργιους τρόπους τουριστικής ανάπτυξης. Θα μπορέσουμε να κάνουμε την Κινέττα το πιο προσοδοφόρο κομμάτι του Δήμου μας, θα αξιοποιηθούν οι περιουσίες των συνδημοτών μας και θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υπάρχει όμως μια βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η περιοχή να υπερβεί τις στερήσεις της».