Γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Απομακρυνθήκαμε από τη Φύση και ζούμε στις ανέσεις του τεχνητού περιβάλλοντος, δηλαδή από καρέκλα σε πολυθρόνα ή σε καναπέ και στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Αυτός όμως ο τρόπος ζωής προκαλεί σίγουρα διαταραχές στην υγεία μας. Όταν εξασθενούν οι σωματικές μας δυνάμεις από το «καθησιό», τότε εξασθενούν και οι ψυχικές μας δυνάμεις. Αυτό ήταν γνωστό και στην αρχαιότητα, ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Το ίδιο ακριβώς λένε και σήμερα οι γιατροί, γι’ αυτό συνιστούν σε ΟΛΟΥΣ την άσκηση του σώματος, κυρίωςτο ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ. Ποιος όμως ακούει τους γιατρούς όταν είναι καλά; Λιγοστοί δυστυχώς.
Έτσι φτάσαμε στην απαράδεκτη κατάσταση, λιγοστοί υγιείς συμπολίτες μας να περπατάνε. Πάρα πολλοί είναι όσοι έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους. Συνήθως αυτοί περπατάνε στην παραλία της Βαρέας και γι’ αυτό βαφτίσανε και το δρόμο σε …μπαϊ-πας!
Δυστυχώς δεν υπάρχει στα Μέγαρα ένας δρόμος για ευχάριστο και υγιεινό περπάτημα. Ένας δρόμος δηλαδή με δέντρα δεξιά και αριστερά ή μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο. Για την έλλειψη αυτή υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Μήπως δεν υπήρχαν εκτάσεις στην περιοχή μας, που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα όχι ΜΟΝΟ για περπάτημα, αλλά και για αναψυχή; Αστεία πράγματα! Χώροι υπήρχαν, διάθεση δεν υπήρξε μέχρι τώρα.
Όλα τα είχαμε και αυτό μας έλειπε;
Αυτό θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Όμως υπάρχουν κάποια πράγματα απλά, που ομορφαίνουν τη ζωή μας, χωρίς μεγάλες δαπάνες, όπως στο παρακάτω παράδειγμα. Ο Υπουργός Άμυνας πρέπει και μπορεί, με απόφασή του, να ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ στο Δήμο για χρήση μια έκταση γύρω στο πενήντα στρέμματα απέναντι από το Παλιόκαστρο με τους ευκαλύπτους, για να διαμορφωθεί σε πάρκο αναψυχής και περιπάτου. Ως πύλη κεντρική του στρατοπέδου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η άλλη πιο πάνω, που είναι ΜΟΝΙΜΩΣ κλειστή. Επίσης μεγάλη είναι η έκταση του στρατοπέδου στην επάνω πλευρά, που τη βλέπουμε στρίβοντας από τη γέφυρα προς τον προαστιακό. Αυτή η έκταση δεν χρησιμοποιείται από το στρατό.
Επίσης για περίπατο κάνει και ο κομμένος δρόμος στην παλιά εθνική οδό, από την γέφυρα της Βαρέας, μέχρι τις σιδηροδρομικές γραμμές. Σε αυτό το δρόμο είναι και ένα ωραίο καμίνι στρογγυλό . Έχουν αρχίσει διάφοροι να κτίζουν …σπίτια στο δρόμο αυτό !
Είναι λοιπόν δύσκολο το περπάτημα στους δρόμους των Μεγάρων, γιατί ΛΙΓΟΣΤΑ είναι τα πεζοδρόμια και ΠΟΛΛΑ τα τροχοφόρα.
Οι εργαζόμενοι στα απορριμματοφόρα τοποθετούν λάθος τους κάδους! Η σωστή θέση των κάδων είναι αυτή που το καπάκι των κάδων σκουπιδιών ανοίγει από το πεζοδρόμιο ( όπου υπάρχει πεζοδρόμιο ) και όχι από το δρόμο. Είδα μια γυναίκα που κρατούσε το παιδί της από το ένα χέρι κι από το άλλο σακούλα με σκουπίδια να τα ρίξει στους κάδους της πλατείας Ηρώων, που είναι στη σειρά, στο οδόστρωμα. Η γυναίκα βάδιζε στο πεζοδρόμιο της πλατείας. Όμως για να ανοίξει το καπάκι, αναγκάστηκε να κατέβει στο οδόστρωμα και παραλίγο να την παρασύρει ένα μηχανάκι! Η απορία μου είναι, γιατί δεν ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ τους κάδους έτσι ώστε να ανοίγουν οι πολίτες το καπάκι από το πεζοδρόμιο; Την απορία μου την έλυσε ένας φίλος που μου είπε : ” Δε βλέπεις τα αυτοκίνητα που σταματάνε και οι οδηγοί πετάνε τα σκουπίδια στους κάδους ; ” Πραγματικά έτσι είναι . Ο φίλος έχει δίκιο. Το άνοιγμα των κάδων από το δρόμο διευκολύνει τους οδηγούς και όχι τους πεζούς. Όμως τουλάχιστον ένας από τους κάδους ας ανοίγει από το πεζοδρόμιο για τους πεζούς.