ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

Το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων στο Διεθνές Φεστιβάλ στο Κόσοβο

«Η ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» διδάσκει πώς να σέβεσαι και να συνυπάρχεις με ειρήνη.

Αν θέλουμε να στηρίξουμε τις εθνικές μας παραδόσεις, βάζοντας πλάτη στην ισοπεδοτική παγκοσμιοποίηση, πρέπει να είμαστε παρόντες σε κάθε υψηλού επιπέδου συνάντηση και να υπερασπιζόμαστε τα ιδανικά της φυλής μας. Στα διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ μαθαίνεις τις παραδόσεις άλλων λαών με διαφορετικά θρησκεύματα και συνήθειες, αλλά ταυτόχρονα σου δίνεται η ευκαιρία να προβάλλεις τις δικές σου πολιτιστικές αξίες  (ιστορία, λαογραφία, μουσική, χορούς, φορεσιές κ.λπ.), όπως αυτές διαμορφώθηκαν δια μέσου των αιώνων.

Η παρουσία του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ στο διεθνές φεστιβάλ του CIOFF «N’ Karadak Krisin Tupanat» στην πόλη Viti στο ΚΟΣΟΒΟ, από 28 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 2024 ήταν καταλυτική. Συμμετείχαν ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΑΛΒΑΝΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ και τοπικά συγκροτήματα από το Κόσοβο.Υπήρχαν εκπρόσωποι του CIOFF από ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ κ.α.

Την πρώτη μέρα έγινε μία μεγάλη συνάντηση στρογγυλής Τραπέζης με όλους τους συμμετέχοντες. Το θέμα ήταν ο γάμος στην ζωή του ανθρώπου. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ολιγόλεπτη παρουσία του θέματος. Εμείς, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων δηλαδή, παρουσιάσαμε τον ελληνικό χριστιανικό ορθόδοξο γάμο μέσα από τις παραδόσεις των Μεγαρέων από την προπολεμική στην μεταπολεμική εποχή. Περιγράψαμε το όλο θέμα μέσα από μία επιτυχημένη προβολή που εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε από τους πάντες. Η φίλη μας Κατερίνα Δρούλια παρουσίασε την κατασκευή της «κουλούρας του γάμου» στην Κυπαρισσία.

Εδώ να πούμε ότι στο ΚΟΣΟΒΟ συνυπάρχουν ειρηνικά Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί ορθόδοξοι, καθολικοί, προτεστάντες κ.ά.  Στην πόλη, στον ίδιο δρόμο, θα ιδείς το Τζαμί με τον μιναρέ και απέναντι ακριβώς Χριστιανική εκκλησία με σταυρούς και καμπάνα. Εκεί είναι έντονη η παρουσία του Αλβανικού στοιχείου.  Εκεί έβλεπες στα δημόσια κτήρια να κυματίζουν διάφορες σημαίες: η αλβανική, η αμερικάνικη, η αγγλική, της Ε.Ε., του Κοσόβου… Έβλεπες επίσης πολυτελέστατα αυτοκίνητα Κοσοβάρων που δούλεψαν στην Γερμανία, καθώς και πολυτελέστατες αίθουσες δεξιώσεων, για τους γάμους που γινόντουσαν κάθε μέρα και σε διάφορες ώρες. Αλλά και η σχετική φτώχεια των αγροτών. Συναντήσαμε Αλβανούς και συζητάγαμε μαζί τους ελληνικά. Κανένα πρόβλημα. Όλοι σέβονται ο ένας τον άλλον.

Στο Φεστιβάλ τηρήθηκαν όλες οι ισορροπίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς του CIOFF. Σε αυτό «συνέβαλαν» έξυπνα ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του CIOFF Κώστας Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος και οργανωτής του CIOFF Κοσόβου Arsim.

Η φιλοξενία ήταν πολύ καλή και όλες τις μέρες υπήρχε ενθουσιασμός.

Δώσαμε συνολικά πέντε (5) παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις του Κοσόβου (Ferizaj, Gjilan, Han, Kamenice και Viti). Το μεσημέρι γινόταν υποδοχή από τον Δήμαρχο της κάθε πόλης και ανταλλαγή δώρων, ενώ δινόταν η ευκαιρία για γνωριμία των συγκροτημάτων μέσω πολιτιστικών στοιχείων. Ακολουθούσε υποχρεωτικά και η επίσημη φωτογράφηση μπροστά στο εκάστοτε Δημαρχείο. Στη συνέχεια το απόγευμα γινόταν παρέλαση όλων των συγκροτημάτων σε κεντρικούς δρόμους και μετά παράσταση παραδοσιακών χορών από την κάθε χώρα. Εκεί γνώριζες την μουσική, τους χορούς, τις φορεσιές και την «συμπεριφορά του χορού» της κάθε χώρας. Αξίζει να πούμε ότι όλα τα άλλα συγκροτήματα στο πρόγραμμά τους είχαν χορογραφίες, σχεδόν ίδιες, ενώ η Ελλάδα εστίασε στην παρουσία, απλά και παραδοσιακά, των χορών και των διαφορετικών φορεσιών. Κάτι που προβλημάτισε θετικά όλους του εκπροσώπους.

Μπροστά η σημαία μας και το λάβαρο του συλλόγου μας. Τα κατηφένια και η φουστανέλα μας στην πρώτη γραμμή του θαυμασμού.  Μάλιστα ο εκπρόσωπος από το Μπαχρέϊν, βλέποντας να περνούν μπροστά του τα κατηφένια, έμεινε «με το στόμα ανοικτό» και μας κάλεσε στο Ντουμπάϊ στο εκεί Φεστιβάλ του CIOFF. Αρκετοί μίλαγαν για αρχαίες Ελληνίδες. Η εθνολόγος από την Σλοβακία, η Κατρίνα, εκπρόσωπος του εκεί Τμήματος του CIOFF, την τελευταία μέρα μας αποχαιρέτισε τραγουδώντας την τράτα μας («Είσαι άγγελος ωραίος») και τα «Παιδιά του Πειραιά». Δήλωσε δε ότι κατενθουσιάστηκε με την ελληνική μουσική και την θεωρεί την καλύτερη του κόσμου. Δύο άντρες Σλοβάκοι ήθελαν να φορέσουν την ελληνική φουστανέλα. Τους κάναμε το χατήρι. Την τελευταία μέρα, πρίν φύγουμε, ήρθαν να μας αποχαιρετίσουν όλοι οι εκπρόσωποι του CIOFF, εντυπωσιασμένοι από την όλη ελληνική παρουσία και από το γεγονός ότι έμαθαν ότι η λέξη «Βυζάντιο» βγαίνει από τον Βύζαντα, τον Μεγαρέα οικιστή του Βυζαντίου.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ελληνική παρουσία στο Κόσοβο από εμάς. Και αυτό εκτιμήθηκε δεόντως.

Εμείς είμαστε εκεί για να προβάλουμε τον πολιτισμό μας και το πετύχαμε. Τελικά η αποστολή μας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Προσωπικά εγώ, ιδιαίτερα, ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Ελληνικού CIOFF  κ. Κώστα Ιωαννίδη και τον οργανωτή του Φεστιβάλ στο Κόσοβο κ. Arsim Abazi, για τον «επαγγελματισμό» τους, καθώς και όλη την ομάδα του Συλλόγου μας που στάθηκε στο ύψος της αποστολής της.

ΔΗΜ. ΗΛΙΑΣ

Πρόεδρος του Λ.Σ.Μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Παρατημένα 10 χρόνια τα σχολεία»

Aleka Stamatiadi

Δήμος Μεγαρέων-Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνος: Αμοιβαίες διευκρινίσεις

Φωτογραφίες της συμμορίας που έκλεβε ταξί