Στην επίσκεψή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημαρχείο Μεγάρων το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης αναφέρθηκε τόσο στην ιστορία των Μεγάρων και των πλεονεκτημάτων του σήμερα αλλά και σε αιτήματά του Δήμου:
«θα γραφεί στην ιστορία του δήμου, διότι είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός εκτός προεκλογικής περιόδου.
Ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε στον δήμο επί τόπου η επίσκεψη δεν είναι τυπική αλλά εκπηγάζει εκ του ενδιαφέροντος για την περιοχή και την επιθυμία να δώσει λύσει στα προβλήματα.
Ανέλυσε και περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας (θαυμάσιες παραλίες πανέμορφα βουνά) που όμως έχουν υποστεί βλάβες από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Είμαι σίγουρος πως με την βοήθειά σας σύντομα θα αποκατασταθούν. Κλιματολογικές συνθήκες και σύσταση εδαφών ευνοούν την αγροτική παραγωγή. Η περιοχή μας παράγει πολύ σημαντικά αγροτικά προϊόντα και αυτό οφείλεται και στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και επειδή υπάρχουν σημαντικοί και πολύ καλοί επαγγελματίες αγρότες που ασχολούνται με σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες ο δήμος προς αυτήν την κατεύθυνση ο δήμος προγραμματίζει την δημιουργία αγροτικού τεχνολογικού πάρκου (περιμένουμε να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στις παλαιές ελαιοδεξαμενές)
Εάν όλα πάνε καλά και με τη βοήθεια της κυβερνήσεώς σας, μπορεί η περιοχή μας να εξελιχθεί σε μια περιοχή που θα θρέφει ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά και είμαστε προς την κατεύθυνση να αναδείξουμε την περιοχή μας κατά πώς της αρμόζει, γιατί τα Μέγαρα είναι πλέον από τις πιο αρχαίες πόλεις, με τεράστια οικονομική πολιτιστική και στρατιωτική δύναμη, ιδιαίτερα στον 5ο αιώνα που είχε δημιουργήσει πρόβλημα στους Αθηναίους που αναγκάστηκαν να εκδώσουν το Μεγαρικό ψήφισμα, το πρώτο εμπάργκο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο δεν έχει αρθεί και επειδή προφορικά και ανεπίσημα το έθεσα στον κ. Μπακογιάννη, επιτέλους να άρει αυτό το εμπάργκο, που τότε απαγόρευε τα μεγαρικά προϊόντα να διακινούνται στα λιμάνια της αθηναϊκής συμμαχίας. Έχουμε κληρονομιά, αρχαίους προγόνους, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι στο πάνθεον της ιστορίας και παγκοσμίως γνωστοί, όπως ο Ευπαλίνος που έφτιαξε το ευπαλίνειο όρυγμα στη Σάμο, το πρωτόλειο έργο του είναι εδώ, το όρυγμα των Αμπατζάδων, ο μέγας Φιλόσοφος Ευκλείδης, ο μαθητής του Σωκράτη που είχε δημιουργήσει και φιλοσοφική σχολή στα Μέγαρα και ο μέγας αποικιστής ο Βύζας, που ίδρυσε το Βυζάντιο, τη σημερινή Κωνσταντινούπολη.
Χαρακτηριστικά που ελάχιστες αρχαίες πόλεις κατοικείται στην ίδια περιοχή, δεν έχουμε αλλάξει θέση για χιλιάδες χρόνια, συνεχώς και αδιαλείπτως στο διάβα της ιστορίας. Στοιχεία σημαντικά που θα πρέπει να αναδειχθούν και αρχαία σημαντικά, η Κρήνη του Θεαγένους, είναι η μεγαλύτερη σωζόμενη Κρήνη στην Ελλάδα, το υδρομαστευτικό έργο που είναι στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου Ερκίς, Αρχαιολογικό μουσείο με σπουδαία ευρήματα, τα οποία θα εμπλουτισθούν, μετά τα έργα της αποχέτευσης, βρήκαμε πολλά και σημαντικά, υπάρχει πλούτος και ιστορικός και φυσιολατρικός και θρησκευτικός, με σημαντικά εξωκλήσια και μοναστήρια.
Έχουμε πλεονεκτήματα να αναδείξουμε την περιοχή.
Στα σημερινά προβλήματα, δεν θα σας κάνω παράπονα κύριε Πρωθυπουργέ γιατί δεν θέλω να χάσω το προνόμιο, γιατί τα παράπονα είναι για τους δημάρχους.
Εμείς θα σας θέσουμε θέματα και προβλήματα.
Θέλω να σας ευχαριστήσω επειδή επί των ημερών της κυβερνήσεώς σας έχουμε βρει λύσεις για προβλήματα σημαντικά όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που καρκινοβατούσε για 15 περίπου χρόνια και βρήκαμε τη λύση. Ο κ. Ταγαράς ασχολήθηκε με το θέμα και μας έδωσε λύσεις. Και από το Υπουργείο Ανάπτυξης μας αύξησε την επιχορήγηση για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών που έφτασε στα 9.600.000 ευρώ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, τον αγαπητό κ. Πέτσα με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία, πήραμε και για τις φυσικές καταστροφές 500.000 αλλά και μερικά εκατομμύρια για να λύσουμε, βοήθησε και ο κ. Λιβάνιος, για να λύσουμε επιτέλους το θέμα της ΕΥΔΑΠ, έχουμε υπογράψει τη σύμβαση να μεταφέρουμε τα δίκτυα ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ για να απαλλαγούμε. Τα προβλήματα που μας απασχολούν
Θεωρώ πιο σημαντικό την ασφάλεια των πολιτών, επειδή θεωρώ ότι η ελευθερία είναι το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο και αυτό πιστοποιείται και από τους ποταμούς αίματος που έχυσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία και νομίζω είναι δύσκολο να έχουμε ελευθερία χωρίς ασφάλεια.
Τα προβλήματα στην ασφάλεια εν πολλοίς εκπηγάζουν από την συνοικία των ρομά που είναι μια εστία παραβατικότητας και εγκληματικότητας, νομίζω ότι εκεί πρέπει να ληφθούν μέτρα όχι μόνο αστυνομικά, αλλά και δημιουργία υποδομών, κοινωνικά μέτρα για να αποκτήσουν οι πολίτες το αίσθημα ασφάλειας, γιατί όταν ακούν πυροβολισμούς την νύχτα να διαρκούν και επί τριήμερο, αυτό πέρα από τον κίνδυνο, κάποια αδέσποτη να ξεφύγει και να πυροβολήσει κανέναν άνθρωπο, και μόνο ο θόρυβος ότι δίπλα στην πόλη είναι μια συνοικία πολύ κοντά, όλα αυτά δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας. Θα προτείναμε δηλαδή αύξηση σε προσωπικό και μέσα στα αστυνομικά τμήματα τα οποία ειρήσθω εν παρόδω λειτουργούν άψογα, έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά αν τους λείπει προσωπικό και μέσα, πολλές φορές καλούνται να κάνουν και υπηρεσίες εκτός Μεγάρων, όλα αυτά δημιουργούν δυσλειτουργίες.
Θα θέλαμε την δημιουργία ενός αστυνομικού σταθμού στην Κινέτα, η οποία ήταν οικισμός αλλά επί ημερών μας έγινε δημοτική κοινότητα, επειδή γίνεται και το μεγάλο έργο της υδροδότησης και θα κατασκευασθεί και σχολείο, πρόκειται να πάρει μεγάλη ανάπτυξη, εκεί νιώθουν λίγο εγκαταλελειμμένοι, είναι πολύς ο πληθυσμός, το καλοκαίρι μπορεί να γίνεται και 15.000, οπότε η δημιουργία ενός αστυνομικού σταθμού θα εμπέδωνε το αίσθημα ασφάλειας και για αυτούς τους κατοίκους.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι γνωστές οι θεομηνίες που έχουν πλήξει την περιοχή, τα βουνά έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη και ιδιαίτερα τα Γεράνεια, και τα εδάφη έχουν σοβαρά προβλήματα και χρειάζονται έργα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά γιατί τώρα δεν έχουν μεταβληθεί μόνο οι συνθήκες οι κλιματικές, είναι και τα καμμένα και η διάβρωση των εδαφών και θα πρέπει να γίνουν άμεσα έργα, σε Νέα Πέραμο, Κινέτα, Αλεποχώρι.
Τρίτο θέμα είναι οι αντικειμενικές αξίες. Ναι μεν, γιορτάσαμε την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά δεν ξέρω πώς λειτουργεί το σύστημα αλλά πολλαπλασίασε τις τιμές των αγροτεμαχίων και μόνο που εγκρίθηκε το ΓΠΣ. Και εκεί που ήταν οι τιμές περίπου 3,5 ευρώ το μέτρο και μάλιστα η αντικειμενική πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική αξία, πήγε τώρα 16,5 ευρώ, βάζοντας μέσα τον συντελεστή του ΓΠΣ. Αυτό νομίζω ότι μπορεί να λυθεί γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τέταρτο θέμα είναι η δημιουργία εσπερινού ΕΠΑΛ, έχουν γίνει οι διαδικασίες, με μια περαιτέρω ώθηση θα δοθεί η έγκριση, θα είναι πολύ χρήσιμο για την περιοχή και αυτό φαίνεται από την λειτουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, που μπορούν πολίτες να φοιτούν και να παίρνουν το απολυτήριο.
Πέμπτο θέμα είναι το Κέντρο Υγείας, να ευχαριστήσουμε για τη συμβολή σας, να εξάρουμε τις ικανότητες και τις προσπάθειες του κ. Ροϊλού, ήταν ένα κέντρο υγείας που λειτουργούσε με ωράριο δημοσίου, πενθήμερο 8-3, ούτε εφημερίες, ούτε τίποτα, σιγά-σιγά κατάφερε να το κάνουμε με νύχια και με δόντια να λειτουργεί με εφημερίες, εκτός από τις μέρες που εφημερεύει το Θριάσιο, τώρα έχει ενισχυθεί αλλά επειδή έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο, γίνονται ράπιντ τεστ, για να μπορέσει την περίοδο της πανδημίας να βοηθήσει τους πολίτες, αν μπορούσατε, δύο γιατρούς ακόμα και δύο επισκέπτες υγείας θα ήταν το προσωπικό που θα διευκόλυνε την περαιτέρω λειτουργία.
Έκτο θέμα είναι γενικότερα για την Δυτική Αττική, η λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, επειδή έχουμε εκατοντάδες οικογένειες που ταλαιπωρούνται για έντεκα περίπου χρόνια, κάντε ό, τι είναι δυνατόν, να βρεθεί λύση.
Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, αλλά αφορά τον κ. Πέτσα, είναι οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Τρίτσης». Έχουμε υποβάλει αιτήματα για δέκα δράσεις, τουλάχιστον να μας έβαζε σε μια προτεραιότητα και πρέπει να ευχαριστήσουμε εδώ γιατί μας έχει εγκρίνει την κατασκευή του 4ου δημοτικού σχολείου, ενός σχολείου που είχε υποστεί βλάβες και πρέπει γρήγορα να προχωρήσει. Την ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Μεγάρων και της περιοχής Ακρογιάλι στην Νέα Πέραμο, την ηλεκτροκίνηση, την αγροτική οδοποιία και τις μελέτες να πολεοδομήσουμε το Αλεποχώρι σε προτεραιότητα, αυτά και ει δυνατόν άμεσα και βλέπουμε για τα υπόλοιπα”.