Τον τελευταίο μήνα στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι και εκατοντάδες νοσηλείες από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Η επικρατούσα μέχρι στιγμής διάγνωση είναι ότι χρησιμοποιούσαν υγρά με κανναβινοειδή, τα οποία ήταν πολύ τοξικά για τους πνεύμονες.
Ωστόσο, υπήρχαν και άτομα που νοσηλεύτηκαν, ενώ δεν είχαν χρησιμοποιήσει τα παραπάνω προϊόντα. Σε συζητήσεις που γίνονται στον Τύπο και στο διαδίκτυο, επιστήμονες ιατροί επισημαίνουν πως δεν υπάρχει ασφαλής εναλλακτική μορφή καπνίσματος ενώ ανησυχητικές είναι οι μέχρι τώρα μελέτες για τις συνέπειες που έχει η υιοθέτηση του ατμίσματος στους εφήβους.
Σχετικά ρωτήσαμε τον Ελευθέριο Παπαλευθέρη, Πνευμονολόγο, Φυματιολόγο, Ιατρό εργασίας.
«Πολλά άρθρα και συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες για τα θανατηφόρα περιστατικά αλλά και τα χιλιάδες κρούσματα πνευμονοπαθειών στις ΗΠΑ που σχετίζονται με το άτμισμα ή τη χρήση ηλ. τσιγάρου.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος δεν βλάπτουν.
Η αλήθεια είναι πως θα αργήσουν να ανακοινωθούν σαφή συμπεράσματα για το πόσο βλαπτική είναι και αυτή η συνήθεια όπως και με το τσιγάρο όπου χρειάσθηκαν πολλές δεκαετίες ώστε να τεκμηριωθούν όλα τα δεινά που προκαλεί. ‘
Όπως αναφέρει και ο καθηγητής πνευμονολογίας Κος Θ.Βασιλακόπουλος, ευθύνη έχουν και οι εταιρείες που πουλάνε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα τους, για αυτό θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι καταναλωτές.
Όταν για παράδειγμα αναφέρεται ότι τα προϊόντα τους είναι «πιστοποιημένα», δεν σημαίνει ότι έχει υπάρξει ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.
Και αυτό, διότι δεν θεωρούνται φάρμακα, οπότε η έγκρισή τους δεν περνά τη διαδικασία έγκρισης ενός φαρμάκου (εργαστήρια – πειραματόζωα – δοκιμή από ανθρώπους σε μικρή κλίμακα – δοκιμή από ανθρώπους σε μεγαλύτερη κλίμακα κ.ο.κ). Για αυτό και έχει βγει επίσημη οδηγία, που παροτρύνει τους ατμιστές να διακόψουν τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μέχρι να διαγνωστεί με σαφήνεια τι είναι αυτό που προκάλεσε το μαζικό κύμα πνευμονοπαθειών.Τα διάφορα αρωματικά προσθέτουν περισσότερες ουσίες, οι οποίες όταν θερμανθούν μπορούν να γίνουν επικίνδυνα τοξικές. Για παράδειγμα, η κανέλλα δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να απορροφηθεί από το στομάχι, μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τον πνεύμονα. Τέτοιες, λοιπόν, εν δυνάμει τοξικές ουσίες υπάρχουν πολλές στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που απλά δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η τοξικότητά τους.
To άτμισμα έγινα μόδα για κάποιους
Ένας από τους βασικούς λόγους που δεν το ξέρουμε αυτό είναι ότι οι ατμιστές δεν έχουν συνδέσει ποτέ συμπτώματα που είχαν με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, επειδή το θεωρούν ασήμαντο, οπότε δεν είχαμε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (18/9/2019) αναφέρει πώς η νόσος που συνδέεται με το άτμισμα και προκάλεσε θανάτους αλλά και άλλα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα έχει την ονομασία VAPI(Vaping associated pulmonary illness).
Eνοχοποιήθηκαν κάποια συστατικά (νικοτίνη,tetrahydrocannabinol THC,cannabidiolCBD)που προκάλεσαν μεγαλύτερη τοξικότητα στον πνεύμονα και συνδέονται με συμπτώματα όπως : ταχύπνοια, πυρετό , πόνο στο στήθος, έμετο, διάρροια, πονοκέφαλο, βήχα, και ζάλη.Όποιος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα μετά από χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου άμεσα να επισκεφθεί πνευμονολόγο ώστε να προληφθούν μη αναστρέψιμες βλάβες που τυχόν συμβούν.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος διακοπή καπνίσματος αν και στη Μ.Βρετανία συστήνεται.Υπάρχουν πιστοποιημένα φάρμακα και επιστημονικοί τρόποι διακοπής καπνίσματος που μπορεί να αναζητούν οι καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, από τους ειδικούς Πνευμονολόγους.
To άτμισμα έγινα μόδα για κάποιους, εργασία για άλλους που φυσικά αντιδρούν στις ιατρικές συμβουλές διότι εναντιώνονται στο κέρδος τους, γκατζετακι για άλλους κοκ…
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος δεν βλάπτουν.
Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι δομημένο να απορροφά τον αέρα ώστε να εισέρχεται το οξυγόνο στον οργανισμό μας και να αναζωογονεί τά όργανά μας για την ορθή τους λειτουργία.
Βέβαια ελευθερία και δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να βάζει στον οργανισμό του ό, τι επιθυμεί χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι οφείλουμε να πεισθούμε και οι υπόλοιποι για την ορθότητα των πράξεών του. Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε την επιστημονική κοινότητα και τους άξιους επιστήμονες ερευνητές που λειτουργούν σε όφελος της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».