Η απλή αναλογική του «Κλεισθένη» που αναγκάζει σε συγκυβερνήσεις δήμων
«Όχι» σε απλή αναλογική στις εκλογές είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων κατά πλειοψηφία
Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Ξεκινά να «μυρίζει» το «άρωμα των εκλογών» και στο Δήμο Μεγαρέων, με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 7 Μαΐου να προμηνύει μια ιδιαίτερη προεκλογική περίοδο, ως την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου 2019.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι μάλλον η μακροβιότερη της Μεταπολίτευσης, με μία θητεία που διαρκεί ακριβώς πέντε χρόνια, και αν αναλογιστούμε ότι η προηγούμενη δημοτική περίοδος, η διοίκηση Μαρινάκη διήρκεσε 3,5 χρόνια, είναι οι νομοθετικές αλλαγές και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που άλλαξαν τα δεδομένα και για τους δήμους και τις περιφέρειες. Ενώ πλησιάζουν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, ανακινείται το θέμα τόσο του απολογισμού έργου της διοίκησης Γρ. Σταμούλη που κλείνει μια μεγάλη χρονικά θητεία όσο και των προεκλογικών ζυμώσεων ως τον Οκτώβριο του 2019. Τι έγινε αυτά τα χρόνια και τι θα γίνει;
Διοικούντες και νέοι υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση-την έλλειψη πόρων που δυσχεραίνει το όποιο έργο, την απαξίωση των πολιτών στους πολιτικούς αλλά και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για την τοπική αυτοδιοίκηση.
[quote]Κατά του «Κλεισθένη» μαζί και στις εκλογές χώρια[/quote]
Κατά της απλής αναλογικής η Δημοτική Αρχή, οι συνδυασμοί Γ. Μαρινάκη & Γ. Μπερδελή
Όμως, δεν είναι μόνο τα προβλήματα ή οι άλυτες εκκρεμότητες, που δυναμίτισαν την ατμόσφαιρα στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, αλλά και τα νέα προβλήματα που προκαλεί κυρίως σε εκλογικό επίπεδο και σε επίπεδο διοίκησης των δήμων το νέο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει, ο Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε ορισμένα βασικά στοιχεία του νέου νομοσχεδίου, παίρνοντας αρνητική θέση κατά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα.
«Η κυβέρνηση, ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» γιατί υπάρχει σκοπός να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Το σημαντικό στοιχείο που το διαφοροποιεί από τον «Καλλικράτη» είναι η απλή αναλογική και κρίναμε σκόπιμο να το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις να υποβάλλουμε προτάσεις.
Βασικά στοιχεία του «Κλεισθένη» κατά την διοίκηση του Δήμου είναι:
- Ίδιος ο αριθμός των εδρών των δημοτικών συμβούλων στο Δήμο Μεγαρέων. Παραμένουν οι ίδιες με σήμερα, 33.
- Αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια στο 40%
- Το επίμαχο θέμα είναι απλή και άδολη αναλογική, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος. Η κατανομή των εδρών όλων των εδρών γίνεται από την πρώτη Κυριακή. Ό τι πάρει κάθε συνδυασμός αυτές τις έδρες θα πάρει. Αν δεν υπάρχει νικητής στον πρώτο γύρο, αυτός που θα επικρατήσει δεν θα έχει την πλειοψηφία στο συμβούλιο.
Οι αντιδήμαρχοι θα είναι δημοτικοί σύμβουλοι όχι σύμβουλοι της διοίκησης αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να εκλεγεί, με απόφαση δημάρχου.
- Το παρόν και το λευκό δεν λογίζονται αρνητικές ψήφοι στο συμβούλιο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον «Κλεισθένη» και τις αλλαγές που φέρνει στις εκλογές η απλή αναλογική, ήταν χαρακτηριστική η σιωπή που επικρατούσε στην αίθουσα των δημοτικών συμβουλίων και η αφοσίωση των δημοτικών συμβούλων-φαινόμενο σπάνιο τα τελευταία χρόνια.
«Δεν ξέρω πόσο ώριμες είναι οι κοινωνίες να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Όταν ένας δήμαρχος θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πώς θα τις πάρει αν δεν έχει την πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης. Είδατε τι έγινε για το δάνειο με είκοσι συμβούλους που είχαμε, τρομάξαμε να περάσουμε ένα θέμα πολύ βασικό για τη λειτουργία του δήμου. Η κυβέρνηση λειτουργεί με υπουργούς από άλλα κόμματα; Και πώς;» κατέληξε ο Δήμαρχος εκφράζοντας την διαφωνία του στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές καθώς «Θα προκαλέσει προβλήματα».
[quote]«Ο «Κλεισθένης» εισάγει πρακτικές εκβιασμού και βεβήλωσης της δημοκρατίας»[/quote]
Αντίθετος ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας τον «Κλεισθένη» «ένα νομοθετικό πυροτέχνημα που έρχεται να το ψηφίσει πιεστικά η κυβέρνηση. Πέρασαν δύο χρόνια για να καταθέσει μεταρρυθμιστική πρόταση πυροτεχνηματικού χαρακτήρα. Πέρα από αυτά που είπε ο δήμαρχος που είναι πολύ σωστά, κρύβει ακόμα περισσότερα πράγματα και γενικώς δημιουργείται ένα μπάχαλο. Τρεχούσης της νέας δημοτικής περιόδου μπορεί κάποιος ή κάποιοι σύμβουλοι να ανεξαρτητοποιηθούν, με το νέο νομοσχέδιο μπορεί να προσαρτηθούν σε άλλη παράταξη ή να φτιάξουν νέα παράταξη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Εγώ το θεωρώ βεβήλωση του δημοκρατικού θεσμού της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και παραπλάνηση κοινή γνώμης και της ψήφου του δημότη.
Εάν το δημοτικό συμβούλιο διαλυθεί θα διαλυθούν τα τοπικά συμβούλια. Είναι δεδομένο ότι όλα είναι προσχεδιασμένα σε μια στρατηγική αυτής της κυβέρνησης για μπαχαλοποίηση τοπικής αυτοδιοίκησης από την αρχή μέχρι το τέλος. Εισάγει πρακτικές εκβιασμού, των ψήφων των συμβούλων.
Πώς μετά από δύο χρόνια σκέψης έρχεται μια κυβέρνηση και φέρνει αυτό το έκτρωμα, το ανοσιούργημα; Πρέπει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Διαφορετικά είμαστε έρμαιο αποφάσεων τρίτων και κυρίως οι σκέψεις για το μέλλον του δήμου μας».
«Η διοικητική μεταρρύθμιση εξαγγέλλεται αλλά δεν πραγματοποιείται, χαρακτηριστικό της χρόνιας παθογένειας της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπερδελής. «Η κάθε μεταρρύθμιση έχει το όραμα ενός υπουργού που νομίζει ότι εκτελεί νομοθετικό έργο με την ψήφιση ενός νόμου. Έχει νόημα ένα σχήμα διοικητικό χωρίς να έχουμε εκσυγχρονίσει αναδιαρθρώσει τη δημόσια διοίκηση σε κάθε της έκφραση; Πολλοί νόμιζαν ότι η κρίση είναι ευκαιρία αλλά και εκεί διαψεύστηκαν γιατί οι όποιες νομοθετικές διατάξεις προκάλεσαν αντιδράσεις. Έχουμε ένα κράτος, αργοκίνητο αντιπαραγωγικό και όλος αυτός ο μηχανισμός δεν μπορεί να παράξει πολιτικές». Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» και πρώην Αντιδήμαρχος τόνισε ότι δεν ωφελείται η αυτοτέλεια των δήμων, μέσω της οικονομικής ενίσχυσής τους μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.).
Όσο για την απλή αναλογική, «Μήπως το δημαρχοκεντρικό πρότυπο διοίκησης που έχει ο δικός μας δήμαρχος όσο και πολλοί δήμαρχοι έκαναν τον υπουργό οδήγησαν σε τέτοιο νομοθέτημα;».
«Η Ελλάδα της αποκέντρωσης είναι η Ελλάδα της δημοκρατίας. Θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχύεται οικονομικά και πολιτικά και να κόβονται οι γόρδιοι δεσμοί από την εκάστοτε κυβέρνηση και υπουργό.
Χωρίς συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, δήμων και περιφερειών, χωρίς ευρύτερη συναίνεση είναι ένα νομοθέτημα που και να γίνει θα αποτύχει. Πρέπει να ξαναδεί ο υπουργός το θέμα, να αφουγκρασθεί τις οργανωμένες αντιδράσεις της κοινωνίας μας» κατέληξε.
Εκφράζοντας τις θέσης του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ο Αντώνης Χοροζάνης: «ο «Κλεισθένης» αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη» που είχε δυσμενείς συνέπειες για το λαό, υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. Μετά την κρίση χρωστάει το κράτος στους δήμους 13 δις. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. Καμιά ανάπτυξη για το λαό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αν η κεντρική πολιτική είναι στα χέρια και στην εξουσία της αστικής τάξης και των κομμάτων της».
Υπέρ του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής τάχθηκε ο Γιάννης Μιχάλαρος, με αναφορά μάλιστα και στίχου του Διονύσιου Σολωμού: «Κι αν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει λευτεριά».
«Ο αγώνας της αριστεράς συνεχίζεται. Από αριστερή κυβέρνηση ψηφίζεται η απλή αναλογική. Δεν μας εκπλήττουν οι θέσεις σας, είναι οι ρίζες απολυταρχίας και μοναρχίας που συνθλίβει το νομοσχέδιο αν και πονάει πολύ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Λευτέρης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είναι φτιαγμένο να εξυπηρετήσει τα κομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης. Είναι φτιαγμένο για να έχει πόδι η κυβέρνηση σε κάθε δήμο». Και χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μιχάλαρος απάντησε: «Όχι, θα αφήσουμε να είμαστε μια ζωή εκτός των δήμων…».
Για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» τοποθετήθηκε και ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχάλαρος: «Ο νέος «Καλλικράτης» ήλπιζα ότι θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα του. Αλλά το νέο σχέδιο νόμου περιπλέκει τα προβλήματα διοίκησης των δήμων που θα βρεθούν προ των πυλών του χάους. Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα παρά θα λύσει αφού θα φέρει προβλήματα στην προσπάθεια για διοίκηση. Έχει ορισμένα θετικά άρθρα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής ήταν ανέκαθεν ο πόθος της αριστεράς όμως η απλή αναλογική για τις εκλογές πρέπει να έχει και απλή λογική. Κάνω έκκληση να μελετηθεί και να αλλαχθεί για να μη διαλυθούν οι δήμοι, να επαναπροσδιοριστεί η εκλογή συμβούλων ανάλογα με δήμαρχο. Διαφορετικά μετά τα προβλήματα θα ψάχνουν οι δήμοι αξιόλογα πρόσωπα να διοικήσουν το δήμο. Είμαι ριζικά αντίθετος που αφορά λανθασμένες μεταρρυθμίσεις τοπικής αυτοδιοίκησης».
«Δε φοβάμαι τη δημοκρατία στο επίπεδο της απλής αναλογικής» είπε από την πλευρά του ο Ιερ. Πολυχρόνης που ψήφισε «λευκό»: «Όλοι συμφωνούσαμε αυτά τα χρόνια ότι ο Καλλικράτης χρειαζόταν αλλαγές και κυρίως ως προς κάποια τρωτά που “ευνοούσαν” το τέρας της γραφειοκρατίας. Οπότε δεν βρίσκω τον λόγο γιατί να είμαστε καταγγελτικοί σε ένα σχέδιο νόμου που οδηγεί προς τα εκεί. Επίσης στο θέμα της απλής αναλογικής δεν είμαι καθέτως αντίθετος στο να ισχύσει. Ίσως με κάποιες βελτιώσεις όπως το να μην υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Παρόλα αυτά δε με “φοβίζει” η δημοκρατία σε αυτό το επίπεδο και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να λέμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι ή “ώριμοι” ως κοινωνία ή ως πολιτικοί για μεγάλες αλλαγές. Οι μεγάλες αποφάσεις θα οδηγήσουν και σε αλλαγές νοοτροπίας».
«Ούτε ένας δήμος δεν θα έχει την πλειοψηφία, ανέφερε ο Ελ. Παπαλευθέρης. Ωραία τα ρομαντικά αλλά μου θυμίζουν την εποχή της φυματίωσης. Κάπως έτσι θα γίνουν τα συμβούλια μίζερα και με διαφωνίες, και θα λέμε ότι είναι ωραία. Η πλειοψηφία του λαού όταν της πας κόντρα θα σε πάει στην παρά φύση. Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο όπως και άλλες κινήσεις που θα γίνουν».
Ο πρώην Δήμαρχος Νέας Περάμου και Αντιδήμαρχος Σταύρος Φωτίου χαρακτηριστικά επεσήμανε «να δούμε πόσοι θα υπηρετήσουν τον «Κλεισθένη» για το καλό του τόπου… Όσοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον νόμο μπορούν να προσφέρουν, όσοι όχι ας μείνουν απέξω στις επόμενες εκλογές. Εκτός κι αν νομίζετε ότι είναι τέλειο και το τωρινό μοντέλο. Τα ίδια λέγαμε και για τον «Καλλικράτη» και για την ενισχυμένη πολιτική…».
Έπειτα από διάφορες παλινωδίες, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντος του Γιάννη Μιχάλαρου και του Αντ. Χοροζάνη που ζήτησε τροποποιήσεις, την εισήγηση του Δημάρχου Μεγαρέων, κατά της απλής αναλογικής του «Κλεισθένη».
Για έναν νόμο που θα εφαρμοστεί με τον τρόπο που οι νόμοι εφαρμόζονται ειδικά στην ελληνική περίπτωση, όπου προσαρμόζονται κατά το δοκούν και ωφέλιμο. Οπότε για ακόμα μια φορά θα έρθει στα «μέτρα μας» η απλή αναλογική για να λειτουργήσει ένα σύστημα από τα πιο παγιωμένα στο χρόνο, όπως ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο δήμος και η περιφέρεια. Ένα ενδεχόμενο που διαφαίνεται, κοιτάζοντας διαχρονικά την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι οι μεγάλες αντιπαραθέσεις των εκλογών και τα διάφορα «αλισβερίσια» μεταξύ υποψηφίων, συνδυασμών και συμβούλων προεκλογικά, να καταλήξει ξανά σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό, όσο και λειτουργικό όσο γίνεται για τις ανάγκες των δήμων.