Υγεία

Τι είναι τα προβιοτικά και τι τα πρεβιοτικά;

Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια) μη παθογόνα που προστίθενται στα τρόφιμα και όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Κάποια από τα βακτήρια αυτά είναι οι Λακτοβάκιλλοι και τα Μπιφιδο-βακτήρια. Προϊόντα με προβιοτικά είναι το γιαούρτι.

Η δράση τους είναι η βελτίωση των καλών βακτηρίων στο έντερο που έχουν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή τα καλά βακτήρια επιδρούν με τα θρεπτικά συστατικά στο έντερο και συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση των προβιοτικών

Πρεβιοτικά είναι άπεπτα συστατικά των τροφίμων, χρήσιμα για την ανάπτυξη των προβιοτικών και άλλων ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.

Τρόφιμα με πρεβιοτικά είναι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα άλλα τρόφιμα στα οποία έχει γίνει προσθήκη των συστατικών αυτών (μπισκότα-δημητριακά-σοκολάτα κ.α).

Και τα δυο μαζί βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ ασβέστιο , μαγνήσιο).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως τελικά αυτό που βιώνεις ονομάζεται θλίψη και όχι κατάθλιψη;

Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή για μας;

Ευγένεια: “το κοστούμι” που έχουμε ξεχάσει να φοράμε