Θετικό το πρόσημο των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας, για το ενδεχόμενο δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στη Μεγαρίδα.
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Αισιοδοξία μετά τη συνάντηση με τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπύρο Κοκκινάκη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου όπου συμμετείχαν οι βουλευτές Π. Σκουρολιάκος, Γ. Πάντζας, Γ. Βλάχος, Θ. Μπούρας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Βασιλείου, ο Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα Γιάννης Μιχάλαρος και ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης. Το κλίμα της σύσκεψης ήταν θετικό, όπως είπε ο Γρ. Σταμούλης, και ο φάκελος με όλα τα στοιχεία για το θέμα βωξίτη στη Μεγαρίδα θα εξεταστεί, με ισχυρό παράγοντα την άρνηση του μεγαρικού λαού.
Αρνητικά, κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Δελφοί-Δίστομο» γνωμοδότησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι διαπιστώνοντας την αντίδραση των πολιτών που παρευρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου πήραν θέση κατά των ορυχείων, συμφωνώντας με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Λευκό ψήφισε δηλώνοντας άγνοια για τεχνικά ζητήματα όπως οι εξορύξεις, ο Θ. Τζήμερος.
[quote]«Θέλουμε υγεία και όχι ορυχεία»[/quote]
Και στις δύο συσκέψεις παρόντες αρκετοί συμπολίτες, δημότες Μεγάρων και των οικισμών, όπως της Κινέττα, δηλώνοντας έμπρακτα και φιλειρηνικά την αντίδρασή τους στα ορυχεία.
Το ενδιαφέρον και η αντίδραση της κοινωνίας της Μεγαρίδος παραμένει ζωντανό, μετά και από τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Μεγάρων. Χρειάζεται ωστόσο να διατηρηθεί στο χρόνο, καθώς αναμένεται μακροχρόνια η πορεία ως το τελικό «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ» για τις διερευνητικές εξορύξεις για βωξίτη στην περιοχή μας.
Το πρώτο «ΟΧΙ» εκτός των τειχών της πόλης διατυπώθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας «Δελφοί-Δίστομο».
Το περιφερειακό συμβούλιο στήριξε το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων, μα αυτό είναι μόνο ένα βήμα ακόμα στην πορεία του αγώνα. Χαρακτηριστικά οι περιφερειακοί σύμβουλοι μίλησαν για «καρκίνωμα 50.000 στρεμμάτων» και βασικό επιχείρημα που απασχόλησε την εισήγηση της υπηρεσίας της περιφέρειας ήταν η εγγύτητα των γεωτρήσεων με κατοικήσιμες περιοχές. Η παρουσία συμπολιτών-ακόμα και αν δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εντυπωσιακή- δείχνει ότι η αγωνιστική διάθεση των πολιτών κατά του βωξίτη παραμένει και χρειάζεται να συνεχιστεί γιατί ο αγώνας για το περιβάλλον της Μεγαρίδας έχει διάρκεια.