Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Είναι πια και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ταχίνι εκτός από τρόφιμο με ιδιαίτερη και πλούσια γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό!
Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί όλο τον χρόνο και κυρίως σε νηστείες.
Μπορεί να φαγωθεί ως αλοιφή , σε ταχινόσουπες ,σε σαλάτες και σε συνταγές γλυκών αντί άλλων ελαίων.Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά σε αυτά ανήκουν οι υδατάνθρακες ,οι πρωτείνες και τα λιπαρά , τα ταχίνι είναι φτωχό σε υδατάνθρακες αλλά είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα.Στην πλειονότητα τους τα λιπαρά αυτά είναι μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ,τα οποία είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για τον οργανισμό.Επίσης το ταχίνι περιέχει πρωτείνες καλής βιολογικής αξίας ,καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα.Το ταχίνι είναι πλούσιο σε χαλκό , σε μαγνήσιο,σε σίδηρο,σε φώσφορο,σε ψευδάργυρο και σε φυτικές ίνες.