ΚοινωνίαΣημαντικότερα

«Τα Μέγαρα νέο κοντέινερ-πορτ με πρότυπα Κίνας»

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΣΙΝΓΚΤΑΟ»

[quote]Κων. Δέδες: «Με ένα λιμάνι-τέρας μόνο υποβάθμιση έρχεται»[/quote]

 

 

Τι συζητούν οι Μεγαρίτες διοικούντες τον Δήμο με τους Κινέζους πρεσβευτές;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται από αρκετούς συμπολίτες, διαβάζοντας για συναντήσεις με εμπορικό ενδιαφέρον, με εκπροσώπους επιχειρηματιών των Μεγάρων και άλλου είδους επαφές. Τον τελευταίο καιρό, και αφού επισκέφθηκε την Κίνα ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωρ. Μιχάλαρο, έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις και στην Αθήνα και στα Μέγαρα με εκπροσώπους φορέων από την Κίνα Οι γενικά αναφερόμενες επαφές από τον Δήμο Μεγάρων εκλαμβάνονται ως θετικές, με στόχο την ανάπτυξη της πόλης, τις εξαγωγές, την προσέλκυση επενδύσεων. Χωρίς όμως συγκεκριμένα ζητήματα να δημοσιοποιούνται.

«Η Πάχη θα γίνει Qingdao» απαντά ο Αρχιτέκτονας και συντονιστής του ΕΠΑΜ Μεγάρων Κωνσταντίνος Δέδες, μιλώντας στην Ε.

Το Τσινγκτάο ή Τσινγκντάο (Qingdao) είναι πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην κίτρινη θάλασσα , με πληθυσμό 8,715 εκατομμυρίων κατοίκων στην ανατολική Σαντόνγκ. Το Τσινγκτάο είναι ένα σημαντικό λιμάνι, ναυτική βάση και βιομηχανικό κέντρο. Είναι επίσης η έδρα της Tsingtao Brewery. H μεγαλύτερη γέφυρα στη θάλασσα στον κόσμο, η Γέφυρα Haiwan Qingdao, συνδέει την κύρια αστική περιοχή του Τσινγκτάο με την περιοχή Huangdao. Το 2009 το Τσινγκτάο ονομάστηκε η πόλη της Κίνας με το υψηλότερο επίπεδο ζωής. Είναι το έβδομο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο, το οποίο όμως έχει να “αντιμετωπίσει” την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα. Είναι φυσικό λιμάνι και υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί 450 λιμάνια σε 130 χώρες.”Έξι τετρ. Χιλιόμετρα επιφανείας καλύπτει το τμήμα των κοντέινερ στο Qingdao, πάνω από έξι τετρ. Χιλιόμετρα είναι ο ελεύθερος χώρος στην Πάχη”.

Παρουσιάζοντας τους χάρτες που δημοσιεύονται, ο Κ. Δέδες υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτό που συζητάμε είναι ένα λιμάνι που θα τροφοδοτεί 350 εκατ. Πληθυσμό, και γι’ αυτό το λιμάνι της Πάχης είναι ο ιδανικότερος χώρος για τη δημιουργία διαμετακομιστικού λιμανιού, με κοντέινερ, για τη μεταφορά τεράστιου όγκου προϊόντων, από κινεζικά ιδιωτικά συμφέροντα. Ο χώρος της Πάχης είναι κατάλληλος από άποψη θέσης, γεωγραφίας και μορφολογίας για να χωροθετηθεί ένα λιμάνι όπως αυτό του Qingdao (Τσινγκντάο), τονίζει ο Κ. Δέδες. Επιπλέον, εξηγεί ότι δεν υπάρχουν πολλές και μικρές ιδιοκτησίες, οπότε ζητήματα απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών δεν υπάρχουν. Άλλως τε, από το 2013 το λιμάνι της Πάχης δεν ανήκει στον Δήμο Μεγαρέων, ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνος (ΟΛΕ) και στο ΤΑΙΠΕΔ. Οπότε όλα γίνονται ευκολότερα για να περάσει το λιμάνι της Πάχης στα χέρια ιδιωτών Κινέζων, μετά από τις απαραίτητες διαμορφώσεις, όπως εύκολα ξεπουλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά.

Το λιμάνι της Πάχης πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί ειδική οικονομική ζώνη: εντός αυτής δικαιοδοσία δεν δύναται να έχει το δημόσιο, οι τοπικές κοινωνίες, κλπ… Ο χώρος ανήκει πλέον στον αγοραστή, όπως η Cosco, και ελάχιστα περιθώρια υπάρχουν για συμφωνίες, για παράδειγμα με Μεγαρίτες παραγωγούς, ώστε να μεταφέρει τα μεγαρίτικα προϊόντα παγκοσμίως με χαμηλό κόστος. Από την άλλη πλευρά όμως, θα μπορεί να διοχετεύσει το διαμετακομιστικό αυτό κέντρο την ελληνική τοπική αγορά με πάμφθηνα προϊόντα. (όπως τα αυγά)

Όσα υποστηρίζει ο Κων. Δέδες αναφέρονται και στο κείμενο της Αναπτυξιακής Εθνικής Ναυτιλιακής του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013:

«Τα Μέγαρα ως νέο Container Port, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ναυτικού Επιμελητηρίου.

Πιστεύουμε ότι το Ικόνιο/Πέραμα είναι ήδη κορεσμένο. Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι μονής γραμμής πιθανότατα ανεπαρκής για σημαντικό όγκο κίνησης. Αν υπάρξει ανάγκη για επέκταση του εμπορικού λιμένα, τα Μέγαρα, εφ όσον έχουν επαρκές βύθισμα, είναι ιδανικά τοποθετημένα γιατί έχουν άμεση πρόσβαση στο Εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα Μέγαρα έχουν και αρκετό ελεύθερο χερσαίο παραθαλάσσιο χώρο» σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση και τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο ευνοϊκή είναι η περιοχή της Πάχης για τη δημιουργία του μεγάλου λιμανιού στα πρότυπα του κινεζικού Τσινγκτάο.

Όσον αφορά το ρόλο της δημοτικής αρχής των Μεγάρων αναφέρει ότι, “θεσμικά δεν έχει καμιά δικαιοδοσία παρά μόνον στο να καθησυχάζει τον κόσμο έτσι ώστε να μην ξεσηκωθεί, για αυτό όλα τα χαριεντισματα με τους Κινέζους των τεσσάρων δημάρχων. Διακοσμητικά στοιχειά είναι όπως η κυβέρνηση που θα το δώσει τζάμπα όπως το λιμάνι του Πειραιά. Μαντρί τους είναι, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Κ. Δέδες. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη. Είναι υποβάθμιση. Η ανάπτυξη έρχεται υπό όρους, με βάση το τοπικό συμφέρον. Θα είναι ένα έργο που θα αφορά γενιές, θα είναι καλό για μεταφορές προϊόντων, αλλά δεν θα είναι μόνο αυτό. Θα είναι ένα τέρας στη θέση της Πάχης, που τη βλέπουμε και τουριστικά. Σίγουρα, είναι ένα έργο. Ένα έργο φέρνει ανάπτυξη αλλά υπό προϋποθέσεις. Αυτήν την εποχή, με ένα τέτοιο έργο δουλειά θα πάρουν μόνο πέντε άνθρωποι, ούτε συνεργεία θα δουλέψουν, ούτε απαλλοτριώσεις θα γίνουν, με τις λίγες ιδιοκτησίες στην περιοχή. Η πόλη βασιζόταν και βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, την οποία πρέπει να στηρίξουμε. Όταν έρθει ένα τέρας με κοντέινερ στην Πάχη θα τροφοδοτήσει την αγορά με πάμφθηνα προϊόντα. Ποιος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισής του; Το ΕΠΑΜ θέλει να βγει ο κόσμος να μιλήσει… Ποιος κάνει κουμάντο σε αυτόν τον τόπο; Το ζήτημα είναι μέσα από αυτό το νέο ενδεχόμενο υποβάθμισης να μιλήσει ο κόσμος. Να γίνει μια κάποια διαβούλευση: ποιοι είμαστε παραγωγικά και πού θέλουμε να πάει αυτός ο τόπος;”

Η Πάχη είναι η αφορμή για να συγκεντρωθεί ο κόσμος και να καταλάβει ότι έχει δύναμη, όπως το απέδειξαν οι Βρετανοί εργάτες με το 52%, όπως το απέδειξαν οι Τούρκοι στο πραξικόπημα οπερέτα που σταμάτησαν τα τανκς με κρατώντας την Τούρκικη σημαία, όπως το έκαναν οι παλαιότεροι με τον Βύζα και την άλλου μήνα. Έτσι και εμείς τώρα, προβάλλοντας την ελληνική σημαία, θα πρέπει να ζητήσουμε: – από την τοπική ηγεσία να μας ενημερώσει για το τι στήνεται. – Να πάρει θέση εάν είναι μαζί μας ή ενάντια μας – Ποιος κάνει κουμάντο σε αυτόν τον τόπο τελικά”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Οι Γκαιμπελίστικες  μέθοδοι του κ. Μαρινάκη”

Κλειστά όλα τα σχολεία Δήμου Μεγαρέων αύριο

Aleka Stamatiadi

Λ. Κοσμόπουλος: Προτεραιότητά μας η οδική ασφάλεια