ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Τα Μέγαρα “γαστρονομική απόδραση” σε πρόγραμμα τουριστικού γραφείου

Ως κοντινός τουριστικός προορισμός από την Αθήνα, τα Μέγαρα και η Ελευσίνα εντάσσονται στις εκδρομές αθηναϊκού ταξιδιωτικού γραφείου και διαφημίζονται σε ειδικό newsletter, που αποστέλλεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενδιαφερόμενων, που ενημερώνονται για τα ταξίδια που διοργανώνει.

Σε μια μονοήμερη εκδρομή, η πόλη μας παρουσιάζεται ως «τα Μέγαρα των παραγωγών» και ξεναγοί είναι  δύο συμπολίτισσές μας παραγωγοί, που τα τελευταία χρόνια εργάζονται άοκνα όχι μόνο στο χώρο της παραγωγής αλλά και της προβολής των προϊόντων τους.

Η Αγγελική Νικολάου (“Nikolaou Family”) και η Δήμητρα Καρδάτου («Το Περιβολάκι») αναφέρονται στο πρόγραμμα του ταξιδιωτικού γραφείου ως ξεναγοί στην παραγωγή της περιοχής μας. Και σίγουρα είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για την παρουσίαση των ιδιαίτερων προϊόντων της μεγαρικής γης. Συγκεκριμένα στο κείμενο του τουριστικού γραφείου αναφέρονται τα παρακάτω, για την «γαστρονομκή απόδραση» στα «Μέγαρα των παραγωγών».

Φεύγουμε νωρίς το πρωί από την αφετηρία μας στο κέντρο της Αθήνας. Πρώτος στόχος μας τα Μέγαρα και η Φάρμα Περιβολάκι με τα  βιολογικά προϊόντα. Η ιδιοκτήτρια της κυρία Δήμητρα Καρδάτου θα μας καλωσορίσει και θα μας ‘βάλει’ στον μαγικό της κόσμο.

Επόμενος σταθμός το Ελαιοτριβείο Νικολάου με ρίζες από το1875. Εδώ θα μάθουμε για όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης λαδιού, την ψυχρή έκθλιψη αλλά και για τα αρωματικά σαπούνια και τα αιθέρια έλαια. Ξεναγός μας η κυρία Αγγελική Νικολάου.

Η Ελευσίνα προετοιμάζεται για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, βάζει τα καλά της και μας υποδέχεται με 2 πρόσωπα, εκείνο των ‘Ελευσίνιων Μυστηρίων’ και εκείνο της βιομηχανικής άνθησης του προηγούμενου αιώνα. Γίνεται δε ποιο ελκυστική, με τις καθιερωμένες ετήσιες Πολιτιστικές εκδηλώσεις της και τον συμπαθή οινοπαραγωγό της. Τα Μέγαρα πάλι μας βάζουν στα ‘ενδότερα’ ενός ελαιοτριβείου και μιας αγροτικής φάρμας που ‘ μετράνε’. Όσο για το γαστρονομικό μας ‘δια ταύτα’, είναι η μεγάλη έκπληξη της εκδρομής.

Συνοδεύει και επιμελείται τα γαστρονομικά μας ταξίδια ο Τίμος Πετρίδης

Ο Τίμος Πετρίδης είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με 2 γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε 3 χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το Αθηνόραμα και μια από το Diners Club. Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).

Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος σαν ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, ‘Νέκταρ και Αμβροσία’ , Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.

Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία, και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.

Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.

Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.

Φεύγουμε νωρίς το πρωί από την αφετηρία μας στο κέντρο της Αθήνας. Πρώτος στόχος μας τα Μέγαρα και η Φάρμα Περιβολάκι με τα  βιολογικά προϊόντα. Η ιδιοκτήτρια της κυρία Δήμητρα Καρδάτου θα μας καλωσορίσει και θα μας ‘βάλει’ στον μαγικό της κόσμο.

Επόμενος σταθμός το Ελαιοτριβείο Νικολάου με ρίζες από το1875. Εδώ θα μάθουμε για όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησης λαδιού, την ψυχρή έκθλιψη αλλά και για τα αρωματικά σαπούνια και τα αιθέρια έλαια. Ξεναγός μας η κυρία Αγγελική Νικολάου.

Η Ελευσίνα μας περιμένει όμως στο Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της, για να εισαγάγει στη μυστηριακή ατμόσφαιρα του χώρου, όπως προέκυπτε μέσα από τις τελετουργικές τελετές κατά την αρχαιότητα. Θα μας μεταφέρει στο πνεύμα η εμπνευσμένη ξενάγηση της ξεναγού μας.  Το άλλο πρόσωπο της πόλης, εκείνο του πιο πρόσφατου παρελθόντος θα μας το δώσει η περιήγηση μέσα από τα κτίρια του Παλαιού Ελαιουργείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Λ. Κανελλόπουλος. Εκεί άλλωστε θα απολαύσουμε τις Σύγχρονες Εκθέσεις Τέχνης, Ιστορίας και Πολιτισμού που επάξια διοργανώνει ο Δήμος. Η γνωριμία μας με την πόλη θα κλείσει με μια βόλτα με τα πόδια στους υπέροχα διαμορφωμένους πεζόδρομους της και ένα ‘ εργατικό’ πολυπολιτισμικό γεύμα στο Ρακούν με θέα τις αρχαιότητες.

Γαστρονομικό event στην Ελευσίνα,  η επίσκεψη – γνωριμία με τον Χημικό – Οινοπαραγωγό Παναγιώτη  Παπανικολάου και τα τοπικά κρασιά του».

 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδρομή στα Μέγαρα στην ιστοσελίδα του ταξιδιωτικού γραφείου εδώ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Μαρινάκης: Το “επίμαχο status”

ΣΥΡΙΖΑ: Η πανδημία του Covid-19 να μην μετατραπεί σε περιβαλλοντική πανδημία

Επιθεώρηση 1.11: Η Ελλάδα του Σουρή στη σκηνή του Στρατουδάκειου Πολιτιστικού Κέντρου Μεγάρων