ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ (το δεύτερο μέρος συνεντεύξεων μαθητών και μαθητριών που δημοσιεύεται στην έντυπη Ε)
Πολλές επιτυχίες μαθητών στα Πανεπιστήμια από τα Λύκεια Μεγάρων και από το Λύκειο Νέας Περάμου
Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπει τη δημοσίευση ολόκληρων των λιστών επιτυχόντων. Όμως οι επιτυχίες μαθητών και μαθητριών είναι χαρά για την τοπική κοινωνία και δίνουν αισιοδοξία, ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, για την απόκτηση γνώσης, όχι μόνο ως ένα εργαλείο επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά πανανθρώπινη αξία.
Αφού φέτος υπήρχαν αρκετές επιτυχίες μαθητών στην περιοχή μας, στο φύλλο αυτής της εβδομάδας δημοσιεύεται το δεύτερο μέρος συνεντεύξεων επιτυχόντων.
Παρακάτω ακολουθούν όσα μας είπαν νέοι φοιτητές πλέον, επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες σχολείων των Μεγάρων.
Λυδία Μώλου, Ψυχολογία Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Πέρασα στο τμήμα ψυχολογίας της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε τον κύριο στόχο μου καθ’ όλη την διάρκεια της δευτέρας και τρίτης λυκείου.
Επέλεξα την συγκεκριμένη σχολή όχι μόνο επειδή θεωρώ πως συνάδει με τον χαρακτήρα μου, αλλά και λόγω τον εφοδίων που σου προσφέρει για να κατανοήσεις την συμπεριφορά των συνανθρώπων σου και να συναναστραφείς μαζί τους.
Η φετινή χρονιά ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, και πόσο μάλλον για τα παιδιά που δίναμε πανελλήνιες και έπρεπε, μέσα σε ένα κλίμα αναστάτωσης και φόβου, να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις. Το γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα μου με το κλείσιμο των σχολείων και με την διεξαγωγή κάποιων μαθημάτων μέσω του διαδικτύου, πράγμα που δεν είχε ξανά συμβεί, με δυσκόλεψε αρκετά στο να οργανώσω το διάβασμα μου και να κάνω ορθή διαχείριση του χρόνου μου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου – Ασημίνα Βαρελα, Νίκος Μπακαούκας και Θανάσης Παπαμιχάλης- με τους οποίους δεν έχασα ποτέ επαφή, καθώς η βοήθεια τους ήταν πολύτιμη για να κατορθώσω να προσαρμοστώ στην νέα πραγματικότητα και να πετύχω εν τέλει τον στόχο μου.
Στα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αγώνα τους για την επίτευξη των ονείρων τους θα ήθελα να πω πως χρειάζεται καλή και μεθοδική προετοιμασία, εμπιστοσύνη στους καθηγητές τους και κυρίως υπομονή και επιμονή για να ξεπερνούν κάθε δυσκολία».
Αγγελική Τσουκαλά, Φιλολογία Πανεπιστημίου Αθηνών
«Στις Πανελλήνιες εξετάσεις πέρασα στη Φιλολογία Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η Φιλολογία ήταν η πρώτη μου επιλογή και στόχος μου από το Γυμνάσιο. Παρά το γεγονός πως όλοι ισχυρίζονται ότι μετά από αυτή τη σχολή μένει κάνεις άνεργος, προσωπικά πιστεύω πως είναι πολύ ενδιαφέρον επάγγελμα και πως προσφέρει πολλά τόσο στην κοινωνία όσο και στο ίδιο το άτομο που θα το επιλέξει. Άλλωστε, αν κάποιος επιθυμεί κάτι πολύ, μπορεί να το επιτύχει ανεξάρτητα από τις γνώμες του κοινωνικού του περίγυρου.
Πάντα μου άρεσε η ιδέα της διδασκαλίας και της μεταλαμπάδευσης των γνώσεων στις επόμενες γενιές. Θεωρώ ότι η φιλολογία είναι ένα αντικείμενο που αναπτύσσει την κρίση των ανθρώπων και συντελεί στη συγκροτημένη σκέψη και ορθή χρήση του λόγου. Εξάλλου, η συνεχής ενασχόληση με τα παιδιά μπορεί να εξελίξει κάποιον ως άνθρωπο.
Οι τελευταίες δύο χρονιές προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες ήταν αρκετά απαιτητικές, γεμάτες άγχος και έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις. Υπήρχε πολλή δουλειά και λίγες στερήσεις – απαραίτητες όμως για την επίτευξη του στόχου. Σημαντικό είναι ότι στο πλευρό όλων μας βρίσκονταν όλοι οι καθηγητές μας, είτε από το σχολείο είτε από τα φροντιστήρια, οι οποίοι έκαναν και αυτοί ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να πετύχουμε τους στόχους μας και τους ευχαριστούμε για αυτό!
Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που επικρατούσαν αφενός ως προς το χρόνο διενέργειας των εξετάσεων και αφετέρου ως προς την εξέλιξη της πανδημίας με αποσυντόνισαν και με αποδιοργάνωσαν. Παρ’ όλα αυτά, η θέληση για την επίτευξη του στόχου μου με βοήθησε να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια εντέλει και με επανέφερε στη δική μου πραγματικότητα των εξετάσεων.
Στα παιδιά που ξεκινούν τώρα προετοιμασία προτείνω να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, να εμπιστεύονται πάντοτε τους καθηγητές τους και να δουλεύουν με πρόγραμμα και τάξη! Πρέπει να έχουν επιμονή και υπομονή, να μην τα παρατήσουν και να είναι πάντα αισιόδοξα για το μέλλον τους. Θα είναι ίσως πολλές οι φορές που θα αμφισβητήσουν τον εαυτό τους και θα υπάρξουν πολλές άσχημες στιγμές μέσα στη χρονιά με απογοητεύσεις. Γι’ αυτό τον λόγο είναι αναγκαία και η ξεκούραση, χωρίς όμως να ξεχνούν τον στόχο!
Οι χρονιές που θα έρθουν θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για όλους εμάς τους μαθητές. Ελπίζω η φοιτητική ζωή να είναι γεμάτη γνώσεις, επιτυχίες και νέες εμπειρίες για τους μαθητές που έδωσαν αγώνα για να εισαχθούν στην επιθυμητή τους σχολή».
Μελέτιος Σάλτας, Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (Κέρκυρα)
«Η εισαγωγή μου στο συγκεκριμένο τμήμα αποτέλεσε την πρώτη μου προτίμηση, εφόσον από μικρός η επαφή μου με τις ξένες γλώσσες ήταν ένα χόμπι. Μπορεί στα μαθητικά μου χρόνια να ασχολήθηκα μόνο με δύο, αλλά πάντα ήθελα να ασχοληθώ και με περισσότερες. Να που ήρθε η ώρα να διευρύνω το γνωστικό μου υπόβαθρο όντας πλέον φοιτητής.
Αναμφίβολα, βιώνουμε έντονα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, που συνεχώς καθιστά αναγκαία την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Άλλωστε αποτελεί εφόδιο ζωής για έναν άνθρωπο να έρχεται σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, δίνοντάς του την δυνατότητα να θεαθεί τον κόσμο από πολλές όψεις. Μέσα σε όλα, βέβαια, κάθε υποψήφιος καλείται να επιλέξει σπουδές με καλή επαγγελματική αποκατάσταση, δεδομένου ότι στην εποχή μας αρκετά επαγγέλματα έχουν ήδη κορεστεί, καθώς η αγορά εργασίας συνεχώς εξελίσσεται.
Βέβαια, η φετινή χρονιά μάς επιφύλασσε μια μεγάλη δοκιμασία -μέσα στην κοπιώδη προσπάθεια μας-, την καραντίνα και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Σαφώς και η απομάκρυνσή μας από τους συμμαθητές και τους καθηγητές μάς συγκλόνισε αρκετά, καταφέραμε όμως και ανακάμψαμε επιτυχώς όλα τα εμπόδια. Συμπαραστάτες μας σε αυτόν τον αγώνα στάθηκαν τόσο οι καθηγητές μας όσο και η ίδια η οικογένειά μας που ανέκαθεν μας υποστήριζε με τον καλύτερο τρόπο. Προσωπικά, δυσκολεύτηκα αρκετά να προσαρμοστώ, αλλά με την σωστή καθοδήγηση των καθηγητριών μου (Βασιλική και Ελένη Παπαθανασίου, Ευγενία Παπαφράγκου, Μάχη Γουδέλη) κατάφερα να φτάσω στον στόχο μου.
Θα συμβούλευα τους επόμενους υποψήφιους να αντιμετωπίσουν την διαδικασία των εξετάσεων με μεθοδικότητα, δίχως υπερβολές, ελλείψεις και ακρότητες, αφού δεν είναι παρά μια εμπειρία ζωής, γεμάτη εκπλήξεις, που στο τέλος της -καλώς εχόντων των πραγμάτων- αισθάνεσαι την ικανοποίηση ότι οι κόποι σου ανταμείβονται».
Κατερίνα-Βασιλική Μπέη του Ιωάννη και της Δήμητρας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Πέρασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφάσισα να επιλέξω αυτή τη σχολή διότι θεωρώ το επάγγελμα του εκπαιδευτικού ένα από τα πιο αξιοσημείωτα που υπάρχουν. Δάσκαλος δεν είναι μόνο εκείνος που μεταδίδει στα παιδιά γνώση αλλά αυτός που διαπλάθει ηθικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες. Έτσι κι εγώ επιθυμώ να διδάξω στο μέλλον στους μαθητές μου ποιο είναι το σωστό και το δίκαιο και να διαμορφώσω άξιους μελλοντικούς πολίτες. Όλα ξεκινούν από την αγάπη μου για τα παιδιά και τον κλάδο της εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια των σχολικών μου χρονών έχω γνωρίσει καθηγητές που έχουν αποτελέσει πρότυπο για εμένα, κάτι που επιθυμώ να γίνω και εγώ για τους μελλοντικούς μαθητές μου.
Η χρονιά που πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία δύσκολη και απαιτητική. Η πανδημία που είχε ως συνέπεια τον εγκλεισμό στο σπίτι ήταν κάτι που με επιβάρυνε ψυχολογικά. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία που διήρκεσε τόσους μήνες ήταν κουραστική καθώς απαιτούσε να είμαστε μπροστά σε μία οθόνη για πολλές ώρες. Επιπλέον η διαπροσωπική επαφή με τους καθηγητές και συμμαθητές μου χάθηκε κάτι που δεν άρεσε σε κανέναν μας. Όμως προσπάθησα να εκμεταλλευτώ την καραντίνα και να οργανώσω σωστά το διάβασμα μου ώστε να παραμείνω προσηλωμένη στο στόχο μου. Συνοδοιπόρος σε αυτό τον δύσκολο αγώνα ήταν ο δίδυμος αδερφός μου που προετοιμαζόταν και εκείνος για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου και τους καθηγητές μου τόσο του σχολείου όσο και του φροντιστηρίου που ήταν δίπλα μου και με στήριξαν.
Στα παιδιά που ξεκινούν τώρα προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις θα ήθελα να πω πως χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Με σωστή οργάνωση και διαχείριση του χρόνου και του διαβάσματος και κυρίως πίστη στον εαυτό σας θα πετύχετε τον στόχο σας.
Η φοιτητική ζωή που ξεκινά αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μας. Περιμένω να έρθω σε επαφή με νέα πρόσωπα, να διευρύνω τους πνευματικούς ορίζοντες, να αποκομίσω νέες εμπειρίες και το σπουδαιότερο να λάβω τα απαραίτητα εφόδια που θα με διαμορφώσουν σε μία μελλοντική και άξια δασκάλα».
Σωτήρης Μπέης του Ιωάννη και της Δήμητρας, Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Πέρασα στο Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής . Η σχολή αυτή αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή καθώς ήδη από τον πρώτο χρόνο του Λυκείου άρχισε να με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό ο κλάδος της ναυπηγικής. Εκτός αυτού θεωρώ ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει μεγάλες προοπτικές διότι η ναυτιλία ,κυρίως στη χώρα μας, χαράζει μία αδιάκοπη και λαμπρή πορεία.
Αναμφίβολα η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη και απαιτητική καθώς ο καθένας μας ξεχωριστά ήρθε αντιμέτωπος με πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως ο εγκλεισμός στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εξ αποστάσεως διδασκαλία που απαιτούσε την πολύωρη εργασία μπροστά σε μία οθόνη του υπολογιστή. Ωστόσο δόθηκε η δυνατότητα στο να αυξηθεί ο καθημερινός χρόνος μελέτης στο πρόγραμμά μου παραμένοντας πάντα συγκεντρωμένος στον στόχο μου. Σημαντικό παράγοντα σε αυτό διαδραμάτισαν τόσο οι γονείς μου όσο και οι καθηγητές μου που με ενθάρρυναν να συνεχίσω τον αγώνα μου έχοντας πάντα υπομονή και επιμονή.
Στα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις θέλω να πω πως με επιμονή, υπομονή, διαρκή προσήλωση στον στόχο και εμπιστοσύνη τόσο στους καθηγητές όσο και στον εαυτό σας θα πετύχετε.
Από τη φοιτητική μου ζωή περιμένω να γνωρίσω νέους ανθρώπους διευρύνοντας τον κοινωνικό μου ορίζοντα ενώ ταυτόχρονα είμαι ανυπόμονος να ασχοληθώ με τον κλάδο της ναυπηγικής που θα αποτελέσει τη βάση για το επάγγελμα που θα ασκήσω στο μέλλον».