Η ευωδιά του τριαντάφυλλου, το άρωμα του γιασεμιού, το χαμόγελο της ρόδινης αυγής, τα χάδια της δροσερής θαλασσινής αύρας, αγαλλιάζουν την ψυχή μας, όσο δεν μπορεί καμία τέχνη και καμία φιλοσοφία.
γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Η αρμονία και κάθε ομορφιά στη φύση βασίζονται σε αντιθέσεις και στην ποικιλία, γι’ αυτό και δεν είναι όλα γύρω μας ίσια και όμοια. Επίσης, ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά, που είναι όμοια, αλλά όχι ίσια. Οι άνδρες δηλαδή και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι, αλλά ΟΜΟΙΟΙ. Φυσικά απέναντι στο νόμο πρέπει να είναι ίσοι, ενώ σε πολλά άλλα διαφέρουν, όπως στη σωματική δύναμη, που οι άνδρες ξεπερνούν τις γυναίκες, γι’ αυτό και οι αθλητικοί αγώνες γίνονται χωριστά των ανδρών και των γυναικών. Σε άλλα όμως η γυναίκα είναι πιο ικανή από τον άνδρα, όπως π.χ. η αντοχή της στον πόνο, γιατί η γυναίκα πρέπει να αντέξει τους αφόρητους πόνους της γέννας. Βέβαια οι γυναίκες και προπάντων οι ναζιάρες, δείχνουν να υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες και στον παραμικρό τους πόνο, αλλά υπερβάλλουν.
Στους περασμένους αιώνες, η σωματική δύναμη ήταν απαραίτητη για όλες τις εργασίες σχεδόν, γι’ αυτό οι άνδρες μονοπωλούσαν τα επαγγέλματα. Οι γυναίκες τότε περιοριζόντουσαν στο ρόλο της μάνας νοικοκυράς. Από τα μέσα όμως του περασμένου αιώνα, η πρόοδος της τεχνολογίας απελευθέρωσε τις γυναίκες από τη δουλεία της νοικοκυράς και βοήθησε τις Ελληνίδες στην κοινωνική τους έξοδο, με την ενεργό απασχόλησή τους σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, που μονοπωλούσαν οι άνδρες. Η σωματική δύναμη του άνδρα δεν υπολογίζεται ,όπως άλλοτε , στα επαγγέλματα, γιατί η τεχνολογία την αντικαθιστά και την πολλαπλασιάζει. Σήμερα δηλαδή και μια γυναίκα οδηγώντας ένα τρακτέρ, μπορεί να οργώσει, όπως και ένας άνδρας το χωράφι. Άλλοτε το όργωμα απαιτούσε σωματική δύναμη, με το αλέτρι και το άλογο ή το βόδι που το έσερνε, γι’ αυτό ήταν ανδρική δουλειά.
Η γυναίκα λοιπόν καθόλου δεν υστερεί του άνδρα ούτε πνευματικά .Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας είναι σήμερα ισοδύναμος προς αυτόν του άνδρα. Ήταν καιρός ..
Δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, γιατί η ψυχή δεν έχει… φύλο!
Κάνουν λάθος λοιπόν όσοι σήμερα υποστηρίζουν ότι η γυναίκα είναι ΜΟΝΟ για το σπίτι. Είναι γεγονός ότι η νομική, οικονομική και η κοινωνική χειραφέτηση της γυναίκας αποτελεί πολιτιστική κατάκτηση της εποχής μας και συντελεί αποφασιστικά στην αποκατάσταση υγιέστερων σχέσεων μεταξύ συζύγων, που δεν στηρίζονται σε ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΕΣ εξαρτήσεις, αλλά σε βάση ισοτιμίας. Μέτρο αξιολόγησης δεν είναι το φύλο του καθενός, αλλά το ΗΘΟΣ και τα προσόντα του .Οι γυναίκες στην εποχή μας διακρίνονται και στην πολιτική , όπως η Μέρκελ στη Γερμανία, η Τερέζα Μέι στη Μεγάλη Βρετανία, η Φώφη Γεννηματά και η Αλέκα Παπαρήγα στη χώρα μας, η Βανέσσα Μαυροειδή, η Ελένη Ρήγα στην πόλη μας, και άλλες.
Ας μην ξεχνάμε ότι η γυναίκα σήμερα έχει επωμισθεί περισσότερα βάρη. Μαζί με την επαγγελματική της απασχόληση, δεν έπαψε αν είναι μητέρα και σύζυγος, δηλαδή εξακολουθεί να φροντίζει τα παιδιά της και το νοικοκυριό της! Πρέπει εμείς οι άνδρες να τους αποδίδουμε μεγαλύτερο σεβασμό, κατανόηση και αγάπη.