Στ. Φανουράκης: «Η Αεροπορία είναι μια τεράστια βιομηχανία, με ανεξάντλητες επαγγελματικές ευκαιρίες»
Στη Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναμένεται να θέσει τα ζητήματα η Διοίκηση του Δήμου
Οι Σχολές Πιλότων αποτελούν ζωτικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και φορέας ανάπτυξης, με πολλούς φοιτητές από το εξωτερικό και πολλούς εργαζόμενους συμπολίτες μας. Ωστόσο, η λειτουργία τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης συναντά προβλήματα, τα οποία απειλούν τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους.
Για την επίλυση των θεμάτων στο αεροδρόμιο της Πάχης, είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις και συνεργασία της δημοτικής αρχής του Δήμου Μεγαρέων με εκπροσώπους των ακαδημιών πιλότων και, συγκεκριμένα, μια πρώτη επίσημη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Παρεμβάσεις για τις Σχολές Πιλότων στο Αεροδρόμιο Πάχης από τον Δήμο Μεγαρέων
Στη σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο Μεγάρων, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης Γεωργακής και Δημήτρης Γεωργακής, ο Πρόεδρος Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος Στυλιανός Φανουράκης (της FAS Pilot Academy), και ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Γκίνης (TAE Aviation Academy).
Οι βασικοί τομείς θεμάτων λειτουργίας των ακαδημιών πιλότων στο αεροδρόμιο της Πάχης είναι η ασφάλεια αλλά επιπλέον, οι εκπρόσωποι των οργανισμών αεροπορικής εκπαίδευσης προέβησαν σε σειρά προτάσεων προς τη διοίκηση του Δήμου, με σκοπό να αναβαθμιστεί ουσιαστικά το αεροδρόμιο της Πάχης σε σημαντικό πόλο έλξης και ανάπτυξης. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των καίριων προβλημάτων λειτουργίας των σχολών πιλότων, από την πλευρά του Δήμου τονίζεται ότι έχει ζητηθεί από τη Διοίκηση άμεσα συνάντηση με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γεώργιο Σαουνάτσο, με σκοπό να υλοποιηθούν άμεσες, βοηθητικές για τον κλάδο, παρεμβάσεις. Από την πλευρά της Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος, εκφράζεται ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη της συνεργασίας με τον Δήμο, προς όφελος και των ακαδημιών στο αεροδρόμιο αλλά και προς όφελος της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης.
«Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Γεωργακής και Σταμάτης Γεωργακής, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα κατέθεσαν οι κύριοι Φανουράκης και Γκίνης εκδηλώνοντας την πρόθεσή τους, με άμεσες ενέργειές τους, να σταθούν αρωγοί και σύμμαχοι με επικουρικό τρόπο σε κάθε ενέργεια του ΔΣ των εταιρειών που θα προσβλέπει σε βελτίωση των υπηρεσιών και αξιοπιστίας του κλάδου».
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΠΑΧΗΣ
Ο Πρόεδρος Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος Στυλιανός Φανουράκης (της FAS Pilot Academy) και ο Αντιπρόεδρος Σπύρος Γκίνης (TAE Aviation Academy) κατέθεσαν τα δεδομένα και το πώς έχει η κατάσταση στο αεροδρόμιο για τις ακαδημίες πιλότων, όπως κατέθεσαν και προτάσεις για να αναπτυχθεί η δραστηριότητα που φέρνει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Επικοινωνήσαμε μαζί τους και μας μετέφεραν το αισιόδοξο κλίμα που υπάρχει με τον Δήμο Μεγαρέων, όπως και τις θέσεις που εξέφρασαν, ώστε μέσα από τη συνεργασία να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Αρχικά, υπενθυμίζεται ότι το αεροδρόμιο της Πάχης λειτουργεί ως στρατιωτικό αεροδρόμιο, υπό την διαχείριση του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), εξυπηρετώντας πρωτίστως τις ανάγκες του και γενικότερα των ενόπλων δυνάμεων. Από πλευράς της Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος, τονίζεται ότι στο αεροδρόμιο επιχειρούν το 70% της αεροπορικής εκπαίδευσης της Ελλάδας, ένα μεγάλο μέρος συντήρησης αεροσκαφών γενικής αεροπορίας ένα μεγάλο μέρος της αεραθλητικής κοινότητας καθώς και σεβαστός αριθμός ιδιωτικών αεροπλάνων. Απασχολούνται εκατοντάδες υπάλληλοι και παράγεται τεράστιο έργο με έσοδα τόσο στο κράτος αλλά και στην τοπική κοινωνία.
«Μετά την περιπέτεια που υπέστη η γενική αεροπορία εκδιωκόμενη από το αεροδρόμιο του Μαραθώνα για ανάγκες των ολυμπιακών αγώνων το 2004, και στην συνέχεια την απομάκρυνσή της και από το Ελληνικό και από την Τανάγρα, τελικά με πρωτοβουλία του τότε υπουργού εθνικής Αμύνης κυρίου Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, με ΦΕΚ παραχωρήθηκε ένα μεγάλο μέρος 100 στρέμματα για την εγκατάσταση και φιλοξενία της γενικής αεροπορίας, αναφέρουν σχετικά με το ιστορικό της λειτουργίας των ακαδημιών πιλότων η διοίκηση της Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος. Επίσης, προέβλεπε ένα Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑ (Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας) – ΓΕΣ (Γενικού Επιτελείου Στρατού), το οποίο θα καθόριζε τις επιμέρους λεπτομέρειες συνύπαρξης και συνεργασίας και αρχικά έδειξε ότι κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών απαιτήσεων και αναγκών.
Σήμερα, δεν υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς η ισχύς του έχει εκπνεύσει και δεν έχει αντικατασταθεί, με συνέπεια η συμμετοχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να είναι πολύ περιορισμένη, σε σχέση με το έργο που παράγουν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στο αεροδρόμιο».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οι εκπρόσωποι των ακαδημιών πιλότων τονίζουν ότι παρότι στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων επιχειρεί το 70% των δράσεων της γενικής αεροπορίας, οι σχολές λειτουργούν στο 30% των δυνατοτήτων τους λόγω της σημερινής κατάστασης και της ανεπάρκειας χώρων, χρόνου και χρημάτων. «Οι επιχειρήσεις, όπως τονίζεται, είναι έτοιμες να επενδύσουν σε αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τους, σε μέσα, στις μεθόδους λειτουργίας συμβαδίζοντας με το μοντέρνο και το σύγχρονο. Αρκεί να τους δοθούν τα τρία ΧΧΧ: Χώρος , Χρόνος και Χρήματα. Υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των δράσεων άμεσα στο 70 % και αργότερα στο 100%».
«Εξαιτίας του στρατιωτικού χαρακτήρα του αεροδρομίου και της λειτουργίας αυτού με τους δικούς του–σεβαστούς, αλλά όχι εφαρμόσιμους σε μας– κανόνες δημιουργούν τα τεράστιά προβλήματα στην διαχείριση και έλεγχο των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων μας, επισημαίνεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος Στυλιανό Φανουράκη.
Είναι έντονο το πρόβλημα της έλλειψης χώρων για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, απαραίτητων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, η έλλειψη χώρων για την φιλοξενία νέων αεροπορικών επιχειρήσεων, υπάρχουν δυσκολίες στην διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο χώρο της Τερματικής της Αθήνας στελέχωσης και συνεργασίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας- Γενικού Επιτελείου Στρατού. Και ασφαλώς το ωράριο λειτουργίας και εξοπλισμός του αεροδρομίου. Η χρήση έως κατάχρηση του αεροδρομίου για στρατιωτικές ασκήσεις και ιδιαίτερες λειτουργίες των ενόπλων δυνάμεων μειώνουν ακόμα περισσότερο τον διαθέσιμο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας».
OI ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
«Η Γενική Αεροπορία είναι μια τεράστια βιομηχανία με καινοτόμες κατασκευαστικές και επιχειρησιακές εφαρμογές, με ανεξάντλητες επαγγελματικές ευκαιρίες για επιστήμονες, χειριστές αεροσκαφών και τεχνικούς, που επηρεάζουν καταλυτικά τις αερομεταφορές.
Στον τομέα του τουρισμού, η γενική αεροπορία δημιουργεί το διαφορετικό, όπως και κάθε άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού» τονίζει ο Πρόεδρος Στυλιανός Φανουράκης.
Η Ένωση Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος, εκπροσωπώντας και τις ακαδημίες πιλότων στο αεροδρόμιο Πάχης, έκανε προτάσεις αλλά προτίθεται να αναλάβει και πρωτοβουλίες για να συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη λειτουργία του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις προτάσεις της ένωσης, η μεικτή λειτουργία άμεσα ως Στρατιωτικό αλλά και Πολιτικό αεροδρόμιο με πρόταση από την ένωση να αναλάβει τη διαχείριση του, ο ορθολογικός τρόπος διάθεσης χώρων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με άλλης μορφή διαχείρισης, η άμεση διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας από ανατολή σε δύση ηλίου, η εγκατάσταση νέων σύγχρονων μονάδων ναυτιλίας και ραδιοβοηθημάτων, η στελέχωση ανάλογη της προσδοκώμενης λειτουργίας, η αποτελεσματική συνεργασία με ΓΕΣ και ΥΠΑ, η εφαρμογή αποτελεσματικών και σύγχρονων κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, η απομάκρυνση πεδίου ρήξεως αλεξιπτωτιστών και άλλων ιδικών ασκήσεων των ενόπλων δυνάμεων».
Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι της Ένωσης Οργανισμών Αεροπορικής Εκπαίδευσης Ελλάδος ζήτησαν από την διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σε βασικά ζητήματα, όπως το οδικό δίκτυο, ο ηλεκτροφωτισμός, η σύνδεση με αστική συγκοινωνία του αεροδρομίου, αλλά και με μεγαλύτερα σχέδια ώστε να φτάσει ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου να αποτελέσει project τουριστικής εκμετάλλευσης και να προβληθεί ως τουριστικό και εκπαιδευτικό προϊόν υψηλής ποιότητας.
Αναμφίβολα, από τα προβλήματα στην πλήρη αξιοποίηση και στην μετατροπή του αεροδρομίου της Πάχης σε πραγματικό πυλώνα ανάπτυξης, μέσα από τις ακαδημίες πιλότων, χρειάζονται πολλά, όπως φάνηκε και από τις θέσεις της Ένωσης τους. Όμως, το πρώτο βήμα σε συνεργασία της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων έγινε και μένουν να γίνουν περισσότερα.