Πολιτική

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Πρώτο Θέμα η οικονομική κατάρρευση των Δήμων ενώ αυξάνονται οι μισθοί των Δημάρχων

Με συμμετοχή και του Δημάρχου Μεγαρέων Παναγιώτη Μαργέτη το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Ρόδο

Ξεκίνησε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο νησί της Ρόδου, με τα θέματα που θα συζητηθούν να είναι πολλά και σοβαρά.

Οι εκπρόσωποι των δήμων της χώρας μας θα συζητήσουν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στους δήμους, όπως η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης,  η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα θα συναποφασίσουν τη νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.

Ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σημαντικότερο αυτό που αφορά στα οικονομικά των Δήμων, θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ, καθώς ο αριθμός των Δήμων που λαμβάνουν συνεχώς προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, ολοένα και αυξάνεται.

Υπάρχουν Δήμοι που κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση και το Συνέδριο της Ρόδου θεωρείται κομβικό, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαιτούν πλέον άμεσες λύσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι δήμαρχοι ζητούσαν 450 εκατ, η κυβέρνηση έδωσε, συνολικά, 250 και τους ζητά να πορευθούν με αυτά.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι, όπως αναφέρουν στελέχη των ΟΤΑ, τα τελευταία χρόνια οι δήμοι δεν επωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ή και από άλλα  προγράμματα που ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Οι αιτίες των οικονομικών προβλημάτων

Τεράστια προβλήματα για τους Δήμους αποτελούν, το ενεργειακό κόστος, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, το τέλος ταφής το ποσό του οποίου παρακρατείται από την κυβέρνηση από τις επιχορηγήσεις των δήμων που καταβάλλονται σε 12 ετήσιες δόσεις, η πολιτική προστασία, η μείωση εσόδων από την παραχώρηση παραλιών, αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα των ΔΕΥΑ.

Η ΚΕΔΕ πολλές φορές έχει τοποθετηθεί για τα εν λόγω καυτά ζητήματα ζητώντας από την κυβέρνηση:

  • Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
  • Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
  • Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
  • Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
  • Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει και το θέμα της βελτίωσης της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι δήμοι αποτελούν τον πιο άμεσο σύνδεσμο του κράτους με τους πολίτες και συνεπώς πρέπει να έχουν σημαντική αυτονομία αλλά και στήριξη από το κράτος, ζητώντας παράλληλα θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αντίδραση

Ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι σε όλο αυτό το “τσούναμι” που έχει κατακλύσει τους Δήμους τους. Ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, παρά τις φωνές που ακούγονται και μέσα από την “γαλάζια” παράταξη, όπως αυτή του α΄αντιπροέδρου Γρ. Κωνσταντέλλου, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις.

 

Συνέδριο ΚΕΔΕ: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς Δημάρχων & Περιφερειαρχών (απόφαση)

Σε αυξήσεις των μισθών των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών από 1/1/25, μία ημέρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, προχώρησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και του υφυπουργού Οικονομικών Θ. Πετραλιά, οι μισθοί ακολουθούν αυτούς των γενικών γραμματέων των υπουργείων που είχαν αυξηθεί από 1/1/24 κατά περίπου 500 ευρώ μικτά (230 ευρώ καθαρά): Από 4.631 μικτά (περίπου 2.913 καθαρά) σε 5.121 μικτά (περίπου 3.145 καθαρά). Το ποσό αυτό αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων (σ.σ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πατρέων) και αυξάνεται ανάλογα για τους μικρότερους δήμους. Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει ότι:

«1.α) Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων είναι ισόποση με το εκατό τοις εκατό (100%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό από εκατό χιλιάδες έναν (100.001) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους είναι ισόποση με το ενενήντα τοις εκατό (90%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το εβδομήντα έξι τοις εκατό (76%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, και των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το εξήντα δύο τοις εκατό (62%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.».

  1. Η περ. 1β της υπ’ αρ. 54698/5-10-2018 κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίσταται ως εξής: «β) Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι δύο τοις εκατό (22%) αυτής».
  2. Οι περ. 2.α και 2.β της υπ’ αρ. 54698/2018 κοινής υπουργικής απόφασης αντικαθίστανται ως εξής: «2. α) Η αντιμισθία του περιφερειάρχη είναι ισόποση

με το εκατό τοις εκατό (100%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

β) Στον αναπληρωτή περιφερειάρχη και στον αντιπεριφερειάρχη καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) της αντιμισθίας του περιφερειάρχη και στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου καταβάλλεται αντιμισθία ίση με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της αντιμισθίας του περιφερειάρχη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις 21.00 την Κυριακή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Aleka Stamatiadi

Η ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ: “Ξεπούλημα” ή “προς όφελος των δημοτών”;

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για υδροδότηση της Βιομηχανικής Περιοχής των Μεγάρων με ενέργειες Λ. Κοσμόπουλου