Κάθε χρόνο, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, και πιο συγκεκριμένα των ηλικιωμένων, των μικρών παιδιών, αυτών που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και αυτών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία και να επιδεινώσει υφιστάμενα προβλήματα – όπως καρδιοαγγειακά, αναπνευστικά, νεφρολογικά αλλά και ψυχικά νοσήματα.
Εφαρμόζοντας τους κανόνες δημόσιας υγείας, μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας τόσο από τη ζέστη όσο και από την επιδημία COVID-19.
Μένουμε ασφαλείς στον Καύσωνα
Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημαντικό να δροσιζόμαστε για να αποφεύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία μας.
Αποφεύγουμε τη ζέστη
Δεν βγαίνουμε έξω και δεν καταπονούμαστε σωματικά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μένουμε στη σκιά, δεν αφήνουμε παιδιά ή κατοικίδια σε κλειστά οχήματα και αν είναι εφικτό, περνάμε 2–3 ώρες την ημέρα σε δροσερά μέρη εφαρμόζοντας τους κανόνες της φυσικής απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου.
Διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό.
Επωφελούμαστε από τον νυχτερινό αέρα για να δροσίσουμε το σπίτι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους κλείνοντας τις κουρτίνες ή κατεβάζοντας τις περσίδες και τις τέντες. Χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις ηλεκτρικές συσκευές.
Διατηρούμε το σώμα μας δροσερό και ενυδατωμένο
Φοράμε ελαφριά και άνετα ρούχα και χρησιμοποιούμε ελαφριά σκεπάσματα, κάνουμε συχνά δροσερά ντους και πίνουμε αρκετό νερό, ενώ αποφεύγουμε τα ποτά με πολλή ζάχαρη, αλκοόλ ή καφεΐνη.
Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες άνω των 25°C, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ζέστη αποτρέπει ή θεραπεύει τη νόσο COVID-19. Αντίθετα αυξάνει τον κίνδυνο εγκαύματος και θερμοπληξίας. Ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται ανεξαρτήτως πόσο ήλιο ή ζέστη έχει, γι’ αυτό προστατεύουμε και εμάς και τους άλλους με το να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να βήχουμε στον αγκώνα ή σε χαρτομάντηλο και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
Καθώς φροντίζετε τον εαυτό σας, έχετε πάντα στο νου σας να δείτε τί κάνουν τα Εάν εσείς ή κάποιος άλλος, αισθανθείτε αδιαθεσία – ζάλη, αδυναμία, άγχος, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο – ζητήστε αμέσως βοήθεια. Μετακινηθείτε σε ένα δροσερό μέρος το συντομότερο δυνατόν και μετρήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Προσέξτε να μην εκλάβετε την υπερθερμία για πυρετό. Εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς με πόνους, ξεκουραστείτε αμέσως σε δροσερό μέρος και πιείτε ενυδατικά διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες. Ζητήστε βοήθεια εάν οι κράμπες διαρκούν περισσότερο από μία ώρα. Συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας εάν αισθανθείτε ασυνήθιστα συμπτώματα ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ή εάν υποψιάζεστε πυρετό. Εάν κάποιος συνάνθρωπός σας έχει ζεστό ξηρό δέρμα και βρίσκεται σε παραλήρημα, έχει σπασμούς ή είναι αναίσθητος, καλέστε αμέσως γιατρό ή ασθενοφόρο. |
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους: Συμβουλές δημόσιας υγείας για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της ζέστης στην υγεία http://www.euro.who.int/en/public-health-advice-on-preventing-health-effects-of-heat ΠΟΥ Σώστε ζωές: πλύνετε τα χέρια σας Καύσωνας και COVID-19
|
πηγή © Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2020