Εργασία & Επιχειρηματικότητα

«Στις εκλογές του Επιμελητηρίου κατεβαίνω ως επαγγελματίας και σε ένα ανεξάρτητο συνδυασμό»

Γιώργος Χαλόφτης, υποψήφιος σύμβουλος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, με τον συνδυασμό του Ανδριανού Μιχάλαρου

Η συμμετοχή στα κοινά είναι ένα «μικρόβιο» που με ακολουθεί από τα μαθητικά και στην συνέχεια στα φοιτητικά μου χρόνια με μια ιδιαιτερότητα: η αντιμετώπιση των προβλημάτων γινόταν πάντα με γνώμονα το κοινό καλό και χωρίς την τήρηση κατευθυντήριων κομματικών γραμμών.

Πάντα πίστευα ότι, αν και όλοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο ιδεολογικά ενταγμένοι κάπου, δεν θα πρέπει αυτό να μας περιορίζει και να αποτελεί τροχοπέδη για την προσωπική επαγγελματική μας εξέλιξή

Το επιμελητήριο και ιδιαίτερα ο αυθορμητισμός του Προέδρου κου Αδριανού Μιχάλαρου ήρθε να επιβεβαιώσει τα «πιστεύω» μου.

Ως Σύμβουλος με αρμοδιότητα τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ συνάντησα επαγγελματίες από κάθε τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Τα προβλήματα πολλά. Η κρίση, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, οι Τραπεζικές δανειοδοτήσεις, οι χρηματοδοτήσεις. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπήρχε κομματική παρουσία αλλά και κατεύθυνση.

Αποτελέσματα αρκετά, που οι περισσότεροι πολίτες της περιοχής μας τα απολαμβάνουν. Επιγραμματικά θα αναφέρω:

1. Το Επιμελητήριο είχε λίγους πόρους. ¨Έπρεπε να βρεθούν χρήματα.

Από τη θέση του Συμβούλου χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και πλέον ΣΕΣ, καταφέραμε να λάβουμε πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας για την δυνατότητα συμμετοχής σε πηγές χρηματοδότησης.

2. Διεύρυνση και επικοινωνία με τα μέλη μας

Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέλη στην Περιφερειακής μας ενότητας με τη συνεργασία των Σωματείων και των Ομοσπονδιών συμμετέχοντας σε ημερίδες που συνδιοργανώσαμε για χρηματοδοτικά προγράμματα.

3. Εκπαίδευση – επιμόρφωση

Συνεργαστήκαμε με ΚΕΚ της Περιφερειακής μας ενότητας, με το σκεπτικό ότι έπρεπε να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία και δημιουργήσαμε εκπαιδευτικές ενότητες εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα ΛΑΕΚ.

4. Στρατηγικές συνεργασίες

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το Βιοτεχνικό επιμελητήριο της Στουτγάρδης και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

5. Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας

Ίσως η σημαντικότερη εμπειρία.

Α) Συμμετείχα σε ομάδες εργασίας για τη δημιουργία των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αυτό είχε ως συνέπεια, τη συνεργασία με τους ΟΤΑ Μεγάρων, Μάνδρας και Νήσων Αργοσαρωνικού και την Περιφέρεια Αττικής και την ισότιμη συμμετοχή τους στα λοιπά προγράμματα που υπάγονται ήδη οι περιοχές Τροιζηνίας και Κυθήρων (εκτός LEADER). Με τον τρόπο αυτό δώσαμε τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής της Μεγαρίδας αλλά και των νήσων να αναπτυχθεί.

Β) Συμμετοχή σε ομάδα του Υπουργείου Παιδείας για το νέο νομικό πλαίσιο για την Δευτεροβάθμια Τεχνική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής ήταν το νέο πλαίσιο στήριξης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και η χρηματοδότηση κατά την πρακτική εξάσκηση τους.

Εν κατακλείδι, η συμμετοχή στο ΒΕΠ μου έδωσε την ευκαιρία της ενεργής συμμετοχής σε αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και στην εξαετία που διαβήκαμε δεν ήταν μόνον μία.

Η δύναμη, η ενότητα και κυρίως η κοινή πίστη για ένα καλύτερο μέλλον μας οδήγησε ως σήμερα να αναγεννήσουμε το Επιμελητήριο.

Μέσω της επιστολής αυτής, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρόεδρο Αδριανό Μιχάλαρο για την ευκαιρία που μου έδωσε την εξαετία αυτή, να δημιουργήσω στο χώρο αυτό προσφέροντας πολλές ελευθερίες κινήσεων και μη αποκλίνοντας από το στόχο, που δεν ήταν άλλος από την ανάπτυξη του Επιμελητηρίου και των μελών του.

Στηρίζω το Συνδυασμό Ανεξάρτητο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και τον Αδριανό Μιχάλαρο (Σα- ΒΕΠ) για την αναγέννηση της Βιοτεχνίας στη χώρα και καλώ όλους τους νέους που έχουν φιλοδοξίες να ακολουθήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια: Αλλάζουν πολλά

Αποτελέσματα εκλογών στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

Aleka Stamatiadi

ΕΕΠ: Πρόσκληση σε ημερίδα για τις Δράσεις του έργου

Aleka Stamatiadi