ΠολιτικήΣημαντικότερα

Η στήριξη της νέας γενιάς είναι θέμα επιβίωσης για την χώρα μας

Eπιστολή του Γιώργου Κώτσηρα, προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: κ. Μανώλη Κεφαλλογιάννη-Επικεφαλής Κ.Ο., κα Μαρία Σπυράκη, κα Ελίζα Βόζενμπεργκ, κο Γεώργιο Κύρτσο, κο Θεόδωρο Ζαγοράκη.

 

Σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε όλους όσους δώσαμε τον κοινό αγώνα της 25ης Μαΐου, σας αποστέλλω σκέψεις και προτάσεις μου για το μείζον θέμα της ανεργίας των νέων, όπως τούτο μπορεί να αναδειχθεί στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε:

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βιώνει η γενιά μου, οι νέοι άνθρωποι είναι η ανεργία. Η ανεργία που συγκλονίζει σήμερα τη μέση ελληνική οικογένεια και αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική «γάγγραινα» καθόσον οδηγεί μεγάλο μέρος του ποιοτικότερου ανθρωπίνου δυναμικού σε αναζήτηση της τύχης του στο εξωτερικό, ειδικά στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Θεωρώ ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίζει την πλάτη σε αυτό το κεφάλαιο και πρέπει η εκπροσώπησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επικεντρώσει σε αυτήν την προσπάθεια. Προφανώς και είναι εγγενές χαρακτηριστικό της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της, αλλά η διαδικασία αυτή θα πρέπει να είναι προϊόν ενός ανταγωνισμού επί τα βελτίω και όχι μιας άτυπης διαδικασίας οικονομικής μετανάστευσης.

Η χώρα μας έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό άριστης ποιότητας και εκπαίδευσης, έχει μια γεωγραφική θέση που μπορεί να την καταστήσει δέκτη και όχι αποστολέα ανθρωπίνου δυναμικού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία σαν γενιά πιστεύουμε και χρειαζόμαστε, αποτελεί το νομικό πλαίσιο εκείνο εντός του οποίου παράγεται ένα μεγάλο μέρος των εθνικών νομοθετημάτων υπό τη μορφή Οδηγιών και Κανονισμών. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να είμαστε παρόντες.

Ως εκ τούτου, η παρουσία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλει να έχει ως στόχο την εξασφάλιση ειδικών ρητρών στα εκδιδόμενα νομοθετήματα για την προστασία των νέων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με άλλες λέξεις, αντί να υφίστανται νομοθετήματα που να παρέχουν μικρότερα οφέλη για έναν νεοπροσλαμβανόμενο νέο, να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε να παρέχουν περισσότερα. Να υπάρξει συνεργασία κρατών-μελών και Ε.Ε. στο πλαίσιο των διατάξεων της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΣΛΕΕ (βλ. ενδεικτικά άρθρα 145 επ. για την απασχόληση και 165 επ. για την παιδεία, επαγγελματική εκπαίδευση, νεολαία και αθλητισμό) για την παραγωγή των νομοθετημάτων εκείνων που θα δώσουν κίνητρα στο νέο άνθρωπο στο ξεκίνημα της καριέρας του, αλλά και εν γένει για την προστασία της απασχόλησης των νέων στις χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση. Κίνητρα για πρόσληψη νέων στον ιδιωτικό τομέα, προτεραιότητα για τους νέους έως 30 στις ελάχιστες προσλήψεις στο δημόσιο, μειωμένη-συμβολικού τύπου φορολογία στους νέους επαγγελματίες, μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τη συμπλήρωση 30 ετών, πρόβλεψη και απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση της απασχόλησης των νέων, περισσότερα προγράμματα των εκάστοτε οργανισμών απασχόλησης βασισμένα στο ως άνω ζητούμενο.

Η ανεργία των νέων αποτελεί ζήτημα πρώτης τάξεως και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όλους μας.

Η απάντηση στο ενδεχόμενο ερώτημα περί μειωμένων κρατικών εσόδων από τις φορολογικές-ασφαλιστικές ελαφρύνσεις είναι ότι η διευκόλυνση των νέων ανθρώπων στην ένταξη στην εκάστοτε αγορά εργασίας, στην ανάπτυξη του δικού τους επαγγελματικού περιβάλλοντος και στη διεύρυνση των δυνατοτήτων τους θα αποφέρει μεσοπρόθεσμα περισσότερα έσοδα στα κρατικά ταμεία, καθόσον οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν στη χώρα, θα επενδύσουν, θα καταναλώσουν, θα απασχολήσουν με τη σειρά τους άλλους εργαζόμενους και, με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθεί ευοίωνο αναπτυξιακό περιβάλλον.

Η στήριξη της νέας γενιάς είναι θέμα επιβίωσης για την χώρα μας, αλλά και για την επιβίωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος όπως το οραματιζόμαστε.

Θεωρώ άκρως σημαντική μια από κοινού πρωτοβουλία όλων των Ελλήνων Ευρωβουλευτών πάνω από κόμματα και εσωτερικές έρειδες προς τη κατεύθυνση της ανάδειξης του συγκεκριμένου προβλήματος.

Τώρα που η χώρα, κατόπιν πολλών προσπαθειών και θυσιών, βρίσκει τον «βηματισμό» της και ενισχύει την διεθνή αξιοπιστία της, είναι ευκαιρία να δώσει έμφαση στο πιο φρέσκο και δημιουργικό κεφάλαιό της.

 

 

Με εκτίμηση,

Γιώργος Κώτσηρας, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών, Αν. Ευρωβουλευτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μικρασιατική φλόγα ένωσε τους Μικρασιάτες της Δυτικής Αττικής (φωτο-άλμπουμ)

Aleka Stamatiadi

Τι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης

Aleka Stamatiadi

Εκλογές στα κρυφά στην Τοπική του ΠΑΣΟΚ;