Γράφει ο Χρήστος Μιχάλαρος, MD, MSc
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός παίδων και ενηλίκων
Έχει προσδιοριστεί ότι περίπου το 40-60 % των ανδρών και το 30 – 40 % των γυναικών ροχαλίζουν. Η ένταση του ροχαλητού αυξάνει με την ηλικία. Είναι αποτέλεσμα της μερικής απόφραξης της αναπνευστικής οδού , η οποία προκαλεί στροβιλισμό του εισπνεόμενου αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό και γεννά τον θόρυβο. Η τελική , ακραία , μορφή είναι η υπνική άπνοια. Το έντονο ροχαλητό θεωρείται προστάδιο της εγκατάστασης του συνδρόμου υπνικής άπνοιας.
Άπνοια εννοούμε την διακοπή της κυκλοφορίας του αέρα για παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα . Εάν αυτό συμβαίνει για παραπάνω από 30 φορές κατά τη διάρκεια ενός ύπνου που διαρκεί 7 ώρες , τότε λέμε ότι ο ασθενείς πάσχει από σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
Τι συμβαίνει και ροχαλίζουμε και κάνουμε άπνοιες;
Συνήθως συμβαίνει σε άτομα που έχουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος , ή είναι παχύσαρκα , έχουν δηλαδή ανατομικό πρόβλημα στο να περάσει ελεύθερα , αβίαστα , ο αέρας από τη μύτη, είτε το στοματοφάρυγγα . Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες του φάρυγγα που είναι υπεύθυνοι στο να διαστέλλουν ( ανοίγουν ) τη συγκεκριμένη περιοχή , να βρίσκονται σε συνεχή υπερδιέγερση .
Όταν πέφτουμε για να κοιμηθούμε , οι συγκεκριμένοι φαρυγγικοί μύες σταματούν να δρουν , έτσι προκαλείται μια απόφραξη στο στοματοφάρυγγα , καθώς τα τοιχώματα του φάρυγγα πλησιάζουν μεταξύ τους . Ροχαλητό ακούγεται , ο ασθενής κάνει άπνοια . Το οξυγόνο στον εγκέφαλο και γενικά στο σώμα πέφτει χαμηλά , ταυτόχρονα ανεβαίνει το CO2 ( διοξείδιο του άνθρακα ) . Στην κατάσταση αυτή ενεργοποιείται το κέντρο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναπνοή , δίνει σήμα στους αναπνευστικούς μύες να κινηθούν και να πάρει ο ασθενής ανάσα , για να ανέβει το επίπεδο του Οξυγόνου πάλι στα φυσιολογικά . Έτσι προκαλείται η αφύπνιση του ασθενή ( ξυπνάει στην προσπάθειά του να πάρει ανάσα ) , οι μύες του φάρυγγα που είναι υπεύθυνοι για να κρατούν ανοικτό το φάρυγγα ξαναλειτουργούν , ανοίγουν το φάρυγγα , παίρνει ανάσα ο ασθενής και διορθώνονται τα επίπεδα του Οξυγόνου στο αίμα , ανεβαίνοντας στα φυσιολογικά . Αυτό είναι βέβαια παροδικό , μέχρι τη στιγμή που ο ασθενής θα κοιμηθεί ξανά και θα επαναληφθούν τα παραπάνω αρκετές φορές στη διάρκεια του ύπνου .
Τα παραπάνω έχουν σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή δραστηριότητα του ασθενή . Προκαλούν :
υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας,
αίσθημα κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας (δεν ξεκουράζει ο ύπνος)
πρωινούς πονοκεφάλους,
ατυχήματα με μηχανάκι,
ατυχήματα στη δουλειά με ταυτόχρονα μειωμένη απόδοση στην εργασία,
κατάθλιψη,
οικογενειακά προβλήματα επικοινωνίας.
Επίσης έχουν συσχετισθεί και με σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως:
Εμφάνιση υπέρτασης,
Καρδιακές αρρυθμίες,
Στηθάγχη,
Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,
Πνευμονική υπέρταση,
Πολυκυτταραιμία.
Οι ασθενείς που πάσχουν από σύνδρομο υπνικής άπνοιας έχουν μείωση του προσδόκιμου ζωής και αυξημένη θνησιμότητα.
Όπως γίνεται κατανοητό , όταν ο Ωτορινολαρυγγολόγος από το ιστορικό υποπτευθεί σύνδρομο υπνικής άπνοιας και εξετάσει τον ασθενή βρίσκοντας ότι έχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος, τότε συνιστά το χειρουργικό ευθειασμό του, με σκοπό να αποκατασταθεί η ανάσα από τη μύτη και να διορθωθεί η άπνοια που αυτός εμφανίζει. Με αυτό προλαβαίνει όλα τα παραπάνω που αναφέρονται και η ποιότητα ζωής του βελτιώνεται θεαματικά.
Χρήστος Μιχάλαρος , MD, MSc
Ωτορινολαρυγγολόγος
Χειρουργός παίδων και ενηλίκων
Ευαγγέλου Κιούση ( Κοραή ) 14,
Μέγαρα Αττικής
6945371200, 2296028399