Γράφει η Μαρία Σούντη
Κτηνίατρος ΑΠΘ
Τι κι αν το ελληνικό καλοκαίρι άργησε να μας δείξει φέτος τα «δόντια» του;
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έφτασαν και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε προ των πυλών για τον πρώτο φετινό καύσωνα. Οι καυτές μέρες δε ζορίζουν, όμως, μόνο εμάς.
Οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται αμέριστη προσοχή και φροντίδα για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες, αφού από λάθος χειρισμούς μπορεί να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα υγείας, έως και θάνατος.
Συζητώντας λοιπόν για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας, θα πρέπει καταρχάς να την ορίσουμε ως μια άκρως σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία του οργανισμού αυξάνει πέραν του φυσιολογικού , κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, αποτελεί άμεση απειλή για τη ζωή του ζώου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι οι σκύλοι διαφέρουν σε αρκετά σημεία από τον άνθρωπο ως προς τους μηχανισμούς θερμορύθμισης, τα μέσα δηλαδή που έχει ο οργανισμός να διατηρεί τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα.
Έτσι , θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η εκτεταμένη εφίδρωση δεν είναι μέσο αποβολής θερμότητας για τους σκύλους , όπως συμβαίνει στους ανθρώπους.
Αντ’ αυτού αυξάνουν το ρυθμό αναπνοής (λαχανιάζουν ), τα περιφερικά αγγεία διαστέλλονται και χρησιμοποιούν εκκριτικούς αδένες στα πέλματά τους για να δροσιστούν . Σε περιπτώσεις έντονης καταπόνησης , πολύ υψηλών θερμοκρασιών , συνυπαρχουσών παθολογικών καταστάσεων ή/και στέρησης νερού, τα παραπάνω θερμορρυθμιστικά μέσα δεν αρκούν και ο σκύλος εμφανίζει συμπτώματα θερμοπληξίας.
Αυτά συμπεριλαμβάνουν την αναπνευστική δυσχέρεια και την έντονη ταχύπνοια , την αυξημένη θερμοκρασία σώματος (άνω των 40 βαθμών ), τους συμφορημένους βλεννογόνους (έντονα κόκκινους ή μωβ), και στη συνέχεια τα γαστρεντερικά και νευρολογικά συμπτώματα με εμετούς, διάρροιες, σιελόρροια, αταξία, λήθαργο , έως και κώμα.
Είναι προφανές πως η παραπάνω κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και προσκόμισης στον κτηνίατρο. Μέχρι να συμβεί αυτό, δε χάνουμε χρόνο και μεταφέρουμε το ζώο σε δροσερό περιβάλλον , αν γίνεται με κλιματισμό, του προσφέρουμε άφθονο δροσερό (όχι παγωμένο )νερό, με την προϋπόθεση ότι είναι σε θέσει να πιεί και καλύπτουμε το σώμα του με βρεγμένες δροσερές πετσέτες, τις οποίες φροντίζουμε να ανανεώνουμε πριν ζεσταθούν. Τονίζεται πως δεν αφήνουμε το χρόνο να περάσει, δρούμε άμεσα και σε επικοινωνία με τον κτηνίατρο μιας και η ζωή του σκύλου μας απειλείται άμεσα.
Κι αν παραπάνω περιγράφηκε μια άκρως σοβαρή και δυσάρεστη κατάσταση, όπως και σε προηγούμενα άρθρα, η συμβουλή είναι η πρόληψη.
Ακολουθώντας κάποιες πολύ απλές, αλλά ταυτόχρονα τόσο σημαντικές πρακτικές μπορούμε να προστατέψουμε το σκύλο μας.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, τον κρατάμε σε εσωτερικό , δροσερό , κλιματιζόμενο χώρο, τουλάχιστον τις πολύ ζεστές μέρες.
Αν αυτό είναι αδύνατο φροντίζουμε να υπάρχουν σκιερά, δροσερά σημεία στο χώρο διαβίωσής του και μεριμνάμε να έχει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στη διάθεσή του άφθονο δροσερό νερό το οποίο ανανεώνουμε συχνά.
Το φροντισμένο τρίχωμα αποτελεί ακόμα μια ασπίδα προστασίας έναντι των ακραίων θερμοκρασιών. Έτσι δεν παραλείπουμε το συχνό βούρτσισμα, ενώ αποφεύγουμε το συχνό και πολύ κοντό κούρεμα μιας και η πρόκληση εγκαυμάτων από την ηλιοφάνεια είναι πολύ συχνή ειδικά σε σκυλιά λευκού τριχώματος.
Αν βγαίνουμε βόλτα μέσα στην ημέρα, διαλέγουμε τις πολύ πρωινές ή τις βραδινές ώρες, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και σε καμία περίπτωση δεν τον εξαντλούμε, ιδιαίτερα αν ανήκει σε βραχυκεφαλική φυλή (pug, bulldogs, shih tzu, boxer κτλ), αν συνυπάρχει παχυσαρκία , καρδιαναπνευστικό πρόβλημα ή αν ο σκύλος είναι μεγάλης ηλικίας.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο.
Δεν ξεχνάμε ότι ακόμα και ελάχιστα λεπτά σε κλειστό αυτοκίνητο εκτεθειμένο στη ζέστη, μπορούν να αποβούν μοιραία.
Δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση το κατοικίδιο μας στο αυτοκίνητο ακόμα και αν πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα.
Κι αν από όλα τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να προστατέψουμε τους πιστούς μας φίλους κατά τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τα αδέσποτα, βοηθώντας τα με όποιο μέσο μπορούμε.
Ακόμα και ένα μπωλ σε σκιερό μέρος με δροσερό νερό μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο για αυτά τα απροστάτευτα πλάσματα.