ΘέσειςΣημαντικότερα

Προστασία του περιβάλλοντος: Τι ενέργεια θέλουμε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπερδελής

Μηχανολόγος-Μηχανικός

 

 

Προχθές ήταν η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Τα κανάλια  μας έδειξαν τις γνωστές εικόνες με τις γνωστές καταστροφές – για άλλη μια φορά –

και αρκετοί ανίδεοι ακτιβιστές, βρήκαν την ευκαιρία να δημοσιεύσουν στα social media τις  δράσεις τους κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!!! Των μοναδικών πηγών ενέργειας που είναι φιλικές στο περιβάλλον. Να ληφθεί υπόψη ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις μόνο στην χώρα μας συμβαίνουν.

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα που αποτελούν αδιάψευστες αλήθειες, θεωρητικά και πρακτικά :

1) Η φωτοβολταϊκή ή η αιολική κιλοβατώρα, είναι σήμερα παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο μέσο παραγωγής ενέργειας. Σε 6 σταθμούς της ΔΕΗ μεσοσταθμικά η Mwh κοστίζει 69-70 ευρώ έναντι των 32-40 που στοιχίζει από την παραγωγή με ΑΠΕ.

2) Σε κάθε λογαριασμό ρεύματος, υπάρχουν οι λεγόμενες ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Οι τελευταίες δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τους παρόχους – τις ορίζει το κράτος. Μέσα σε αυτές κρύβεται η χρέωση για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου η κιλοβατώρα κοστίζει πολλαπλάσια από αυτήν της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Εάν αυτό το κόστος δεν το επιμεριζόμασταν όλοι οι Έλληνες, ο κάτοικος πχ. Ρόδου ή της Πάρου θα είχε απίστευτη επιβάρυνση. Και αυτό διότι, στα νησιά η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από εισαγόμενο πετρέλαιο με πολύ μεγάλο κόστος και χαμηλή απόδοση. Επιπλέον αυτού,  το κόστος συντήρησης και ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούνται σε τέτοιες μονάδες σε μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι τραγικά ασύμφορο.

3) Αυτό το κόστος το πληρώνει και ο κάτοικος πχ. Της Μεγαλόπολης ή της Πτολεμαΐδας, που αναπνέει τον καρκίνο από τις λιγνιτικές μονάδες. Δηλαδή, ο κάτοικος της Πτολεμαΐδας πληρώνει για να έχει φτηνό ρεύμα ο κάτοικος της Μυκόνου.

4) Η χώρα έχει δεσμευτεί σε διεθνείς οργανισμούς πχ. την ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και από την κοινή λογική, που επιτάσσουν να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα. Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο απολιγνιτοποίησης το 2028. Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε ακόμα πολλές εκατοντάδες μεγάλες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Όσο για τον λιγνίτη, αναμοχλεύεται το παραμύθι των  συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Ο ελληνικός λιγνίτης είναι ο χειρότερος ποιοτικά. Ο ελληνικός λιγνίτης δεν είναι (πια) φτηνός. Καταρχάς, κάτι που μονίμως αποκρύπτεται είναι πως η ιδιαίτερα χαμηλή θερμογόνος δύναμη του ελληνικού λιγνίτη τον καθιστά συγκριτικά πολύ ακριβό.

5) Καθώς η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων κερδίζει συνεχώς έδαφος, αλλά και οι αντλίες θερμότητας που θα αντικαταστήσουν το πετρέλαιο και αργότερα το φυσικό αέριο στην θέρμανση, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εκτοξεύεται!

6) Δεν υπάρχει σήμερα κανένα σοβαρό επιχείρημα ενάντια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που να αντέχει στη λογική. Ούτε η «ζώνη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας», ούτε η Νατούρα, ούτε τα ψέματα που λένε ότι οι φωτιές μπαίνουν για να φυτρώσουν ανεμογεννήτριες.(οι Α/Γ αδειοδοτούνται και σε δασική γη! Δεν χρειάζεται να καεί δήθεν για να αποχαρακτηριστεί). Στην περιοχή μας ,υπάρχει ένα βουνό που κάηκε πριν καμμιά 30αριά χρόνια (ο Πατέρας), θα μπορούσαν κάλλιστα να τοποθετήσουν εκεί τις ανεμογεννήτριες. Ακόμα και αυτή η λεγόμενη ανακύκλωση πτερυγίων Α/Γ, έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Διαλύονται και ανακυκλώνονται στα ιδια διαλυτήρια πλοίων, για τα οποία – ειρήσθω εν παρόδω- στην περιοχή μας έχουμε αρκετά αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται.

7) Στη χώρα των αυθαιρέτων τσιμεντένιων κτισμάτων στον αιγιαλό, της άναρχης δόμησης, των παράνομων πινακίδων, της απόλυτης έλλειψης αισθητικής και των δασών-χωματερών, η «οπτική ρύπανση» των ΑΠΕ είναι γελοίο επιχείρημα.

8) Μία από τις πιο παρεξηγημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί το βιοαέριο. Καθαρίζει την περιοχή από λύματα και τις κοπριές, άλλα απόβλητα όπως αίμα σφαγίων και χαλασμένα τρόφιμα και παράγει καθαρή ενέργεια με καθαρά καυσαέρια που δεν χρειάζονται φίλτρο ενώ το υπόλειμμα είναι λίπασμα(!) στο οποίο η χώρα είναι ελλειμματική, δηλαδή κάνει εισαγωγές! Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα ΔΕΝ χρεώνεται στους ρύπους CO2 και μια τέτοια μονάδα αποτελεί «μονάδα βάσης», δηλαδή σταθεροποιεί το δίκτυο!

9) Μία από τις χειρότερες μορφές παραγωγής ενέργειας για θέρμανση είναι το τζάκι! Ο ζεστός αέρας χάνεται στην ατμόσφαιρα – το τζάκι ζεσταίνει μόνο με ακτινοβολία (εκτός από τα λεγόμενα «ενεργειακά» που κι αυτά έχουν θέματα) και παράγουν εκτός από θανατηφόρο μονοξείδιο, και αιθάλη, αιωρούμενα σωματίδια στάχτης που είναι καρκινογόνα. Θα έπρεπε να απαγορεύεται εντός του αστικού ιστού.

10) Η μεγαλύτερη μάστιγα  των πολιτών στην επαρχία, είναι η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ τα  social και τους εκλεγμένους όλων των παρατάξεων που ξεσηκώνουν τους ανίδεους και άσχετους με ψέματα για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

11) Ένας από τους λόγους που η ελληνική ύπαιθρος εναντιώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ο φθόνος για τον «πρωτευουσιάνο» που θα επωφεληθεί δήθεν εις βάρος του ντόπιου. Είναι το σύνδρομο που ονομάζεται  Not In My Back Yard.

12) Ο αμέσως επόμενος λόγος, είναι ότι ο φορολογούμενος κάτοικος πόλης, πληρώνει και συντηρεί τον επιδοτούμενο κάτοικο της υπαίθρου / αγρότη (βλ. αποζημιώσεις σε περίπτωση θεομηνίας, μειωμένο ΦΠΑ, μειωμένη φορολογία, «ειδικά» δάνεια, ειδικά κοστολόγια στα μεταφορικά κλπ.).

 

Είναι οξύμωρο να ενοχλείται κάποιος που αγοράζουμε ανεμογεννήτριες από Δανία η Γερμανία αλλά δεν τον ενοχλεί που αγοράζουμε πετρέλαιο από Ιράκ, Σ. Αραβία, Λιβύη, Ρωσία κλπ. με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από αυτές τις χώρες. Ενοχλείτε που αγοράζουμε ανεμογεννήτριες από Γερμανία  αλλά  δεν ενοχλείται που αγοράζουμε  αυτοκίνητα. Υπάρχουν βασικά δεδομένα στην ενεργειακή μηχανική που δεν αμφισβητούνται. Στην χώρα μας ένα ΜW ενέργειας που προέρχεται από τον άνεμο εξοικονομεί 300 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου. Δεν το λες και λίγο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φιλοσοφία της Επιτυχίας στη Ζωή

Πρωτιά σε αναλογία κρουσμάτων ανά πληθυσμό στη Δυτική Αττική

Aleka Stamatiadi

Εξάμηνη παράταση στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης