Άμεση σύγκλιση Επιτροπής Αγώνα ζητά η ομάδα “Κλαδούρχος” και οι πολίτες κατά των πλειστηριασμών
[quote]”Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και οι διατάξεις που περιέχει περί λατομείων και μεταλλείων μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους”[/quote]
Ανοιχτή επιστολή της Πρωτοβουλίας Πολιτών “Ο Κλαδούρχος” και των “Πολιτών Μεγάρων κατά των Πλειστηριασμών”
Προς: Φορείς και άτομα που συμμετέχουν στο συντονιστικό αγώνα κατά των γεωτρήσεων βωξίτη
Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με το θέμα του βωξίτη, υπήρξε ένας εφησυχασμός από πλευράς των συμμετεχόντων στο συντονιστικό. Είναι πεποίθηση πολλών εξ’αυτών ότι το θέμα τελείωσε και ότι η δήλωση του πρωθυπουργού «Δεν μπορεί μια οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπολοίπων, είτε να έχει βλαπτικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας, των δήμων και της τοπικής κοινωνίας, στο θέμα της εξόρυξης Βωξίτη» αποτελεί επαρκή διασφάλιση για να σταματήσει εδώ η κινητοποίηση και να θεωρηθεί ο αγώνας ως κερδισμένος.
Ακόμα και έτσι να είναι , θεωρούμε οτι θα πρέπει να γίνει μία ακόμα συνέλευση η οποία -αν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα- να κάνει τον σχετικό απολογισμό και να ενημερώσει ανάλογα την τοπική κοινωνία.
Η εκτίμηση όσων υπογράφουν αυτήν την επιστολή όμως είναι οτι δυστυχώς ο αγώνας όχι μονο δεν τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει να γίνεται συγκεκριμένος.
Εν προκειμένου οι υπογράφοντες θεωρούμε οτι:
– Η δήλωση του προθυπουργού (και ακόμα περισότερο η δήλωση του αρμόδιου υπουργού κου Σταθάκη) αφήνει ανοιχτό όχι παραθυρο αλλά αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για τη συνέχιση της υπόθεσης των γεωτρήσεων
– Η εκκρεμότητα της απόφασης του συντονιστή της αποκεντρωμένης δεν έχει λήξει, δεν υπάρχει κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα (ή υπάρχει και δεν έχουμε ενημερωθεί) και καμμία σχετική δέσμευση, αντίθετα η δήλωση Σταθάκη στο περιφερειακό συνέδριο δημιουργεί ερωτηματικά και
– Η ενημέρωση για το νέο λατομικό νομοσχέδιο (που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο) ουσιαστικά ανατρέπει τα πάντα, αφού πλεον για τέτοιες εργασίες δεν απαιτείται αδειοδότηση αλλά απλή γνωστοποίηση εφόσον γίνεται σε ιδιωτική έκταση, και ούτε καν αυτή αν γίνεται σε δημόσια έκταση.
Είναι συνεπώς εκτίμησή μας οτι όχι μόνο δεν τέλειωσε το θέμα αλλά πλέον μπαίνει σε νέα φάση που ενδεχομένως να απαιτεί αλλαγή τακτικής.
Αυτή όμως είναι η εκτίμησή μας.
Πιστεύοντας οτι θα πρέπει οι απόψεις να αξιολογηθούν, και να αποφασιστεί είτε ποιά θα είναι η συνέχεια, είτε ακόμα και το αν το συντονιστικό θεωρεί οτι πρέπει να υπάρχει συνέχεια ή όχι,
Προτείνουμε στην επιτροπή να ορίσει γενική συνέλευση ολου του συντονιστικού, την Δευτέρα 22/1/2018 το βράδυ, σε χώρο που θα ορίσει η ίδια, προκειμένου να συζητηθούν τα ανωτέρω.
Το ανωτέρω κείμενο συνυπογράφουν:
-Η Πρωτοβουλία Κατοίκων “Ο Κλαδούρχος”
-Οι “Πολίτες Μεγάρων κατά των Πλειστηριασμών”