Προτάσεις & Αλήθειες για την τουριστική ανάπτυξη στα Μέγαρα
Ημερίδα-Πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου & του Δήμου Μεγαρέων
Μια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί και ενεργοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης μας, διοργανώθηκε την Δευτέρα στην αίθουσα «Ιφινόη» του “La Mirage”, στην παραλία της Βαρέας, από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγάρων και τον Δήμο Μεγαρέων. Στην οργανωτική επιτροπή της ημερίδας συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού Μεγάρων Ελένη Ρήγα, ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Μεγάρων, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων, ο Σύλλογος Μηχανικών & Τεχνολόγων Μεγάρων.
Αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν αρκετά σημαντικά και ζωτικά κύτταρα στην κοινωνία της περιοχής μας, ακούστηκαν πολλές απόψεις και προτάσεις, είτε περιγράφοντας μια όχι αισιόδοξη κατάσταση για την πόλη μας είτε καταθέτοντας προτάσεις.
Είναι προφανές ότι παρά τις δυνατότητες η περιοχή της Μεγαρίδος στερείται οικονομικής ανάπτυξης. Η εγγύτητα στην μεγάλη αγορά της πρωτεύουσας, οι φυσικές ομορφιές, οι αρχαιολογικοί θησαυροί, δεν έχουν αποκτήσει την εξωστρέφεια και ακόμα τις υποδομές τουλάχιστον για υποδοχή επισκεπτών, για προσέλκυση τουρισμού.
Για να έρθει η «κίνηση» θα πρέπει να υπάρχει η «βάση». Οι υποδομές λείπουν ενώ πρόβλημα αποτελούν οι δρόμοι, η πρόσβαση, η στάθμευση, η στοχευμένη προβολή, όπως διαπιστώθηκε από τη συζήτηση που κράτησε για αρκετές ώρες.
Αρχικά, εισηγήσεις έγιναν από τον Άγγελο Μακρυγιάννη εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, Ελένη Ρήγα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην Δήμαρχος Χρυσόστομος Σύρκος μιλώντας για τις δυνατότητες και τις προσπάθειες οργάνωσης της τουριστικής ανάπτυξης.
[quote]Ελ. Ρήγα: «Θέλουμε πιο ήπιο, στοχευμένο, θεματικό τουρισμό»[/quote]
«Τους τελευταίους μήνες, ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελένη Ρήγα, γίνεται μία εντατική προσπάθεια για χάραξη ενός Επιχειρηματικού Σχεδιασμού για την Τουριστική και Πολιτισμική Ανάπτυξη του Δήμου μας.
Για να σχεδιάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, πρέπει ως Δήμος να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε. Ποιος είναι ο στόχος μας. Γνωρίζοντας το πού προσβλέπουμε θα μπορέσουμε να χαράξουμε τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στο στόχο μας.
Για παράδειγμα: θέλουμε να πετύχουμε 1.000 επισκέπτες καθημερινά; Έχουμε την υποδομή και τις δυνατότητες να τους υποδεχτούμε;
Ή μήπως θέλουμε πιο ήπιο, στοχευμένο, θεματικό τουρισμό καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου;
Να σας ενημερώσω πως ήδη έχουν συγκροτηθεί τρεις διαφορετικές ομάδες που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση χάραξης μιας ανύπαρκτης έως πρότινος τουριστικής πολιτικής:
- η Ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Τουριστική & Πολιτιστική Ανάπτυξη της περιφέρειας του Δ. Μεγαρέων
- η Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής
- η Επιτροπή Οραματικού Αναπτυξιακού Οραματικού Σχεδιασμού Μεγάρων (ΕΠΟΑΣΜΕ)».
Ο πρώην πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μιχάλαρος μίλησε για πρωτοβουλίες της Διοίκησης για δημιουργία Δημοτικής πινακοθήκης και λαογραφικού μουσείο. Επιπλέον, στόχος είναι να αναβαθμισθεί και η κεντρική πλατεία ώστε να γίνει πολυσύχναστη και η ανάδειξη και επισκεψιμότητα του υγροτόπου του Βουρκαρίου σε συνδυασμό με το τείχος, το μουσείο και τα μοναστήρια.
Σε προβλήματα αισθητικής, ποιότητας, αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος, εφαρμογής κανόνων, αναφέρθηκε ο δημ. Σύμβουλος, επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος. «Η τουριστική ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον των παιδιών μας και την επιβίωση μας. Χρειάζεται μορφωτική και πολιτική επανάσταση στις αντιλήψεις μας που στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη και επισκεψιμότητα. Να δούμε τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ερκίς, να αναδειχθούν». Σε προβλήματα γενικότερης πολιτικής λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, στάθηκε ο δημ. Σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Χοροζάνης.
[quote]Δ. Γεωργακής: “Απαιτείται μακροχρόνια στρατηγική, οργάνωση & αυτοτελές γραφείο, ανεξάρτητο από την εκάστοτε Διοίκηση του Δήμου”[/quote]
Παρεμβαίνοντας, ο οικονομολόγος Δημήτρης Γεωργακής κατέθεσε σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, συνολικού κόστους περίπου 135.000 ευρώ. Με αφετηρία την απουσία τουριστικού προϊόντος, χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Δεν έχουμε την οργάνωση για παροχή ολοκληρωμένων τουριστικών προϊόντων. Κυριότερη αιτία προσέλκυσης επισκεπτών είναι οι αθλητικές εκδηλώσεις, που δειλά αρχίζουν να οργανώνονται, αλλά αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα. Πρέπει να αναφερθεί τι είναι ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει να φέρουμε έσοδα και έμμεσα. Η στόχευση αμιγώς προς τις επιχειρήσεις γιατί η αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων θα φέρει έσοδα και στο δήμο. Απαιτείται μόνιμη και διαρκής στρατηγική, με μακροχρόνιο ορίζοντα και αυτόνομες από την εκάστοτε διοίκηση δράσεις».
Οι προτάσεις που εισηγήθηκε ο Δ. Γεωργακής είναι οι παρακάτω:
- σύσταση αυτοτελούς φορέα για την τουριστική ανάπτυξη, στελεχωμένο από δύο άτομα, ένα με σπουδές τουριστικών επιχειρήσεων και ένα με σπουδές στον τομέα των νέων τεχνολογιών, με ετήσιο κόστος 40.000 ευρώ
- μόνιμο προσωπικό ώστε να είναι επισκέψιμο το μνημείο της Κρήνης του Θεαγένους και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σημειώθηκε ότι δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε η ανακάλυψη του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Ερκίς.
- μόνιμη σύνδεση αστικής συγκοινωνίας με τον σταθμό του προαστιακού σιδηροδρόμου με ετήσιο κόστος περίπου 40.000 ευρώ κι άλλα περίπου 30.000 ευρώ για καύσιμα.
- την διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την παραλία της Βαρέας, την οποία μάλιστα πρότεινε να μετονομασθεί, ώστε να απαλλαγεί από «παλιές καταστάσεις» και να αποκτήσει ελκυστική ονομασία η παραλία των Μεγάρων.
Χρόνια προβλήματα υποδομών τόνισε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος που σημείωσε το μεγάλη πρόβλημα των χρήσεων γης. Επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο μια πόλη με τέσσερα λιμάνια και τόσο μεγάλο πλούτο φυσικών πόρων να μην έχει τουρισμό και ανάπτυξη, είπε ότι τα Μέγαρα θα πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της Δυτικής Αττικής, σε ένα αναπτυξιακό σύνδεσμο.
Εκπροσωπώντας το Σύλλογο Μηχανικών, η κ. Παπαπανούση στάθηκε σε προβλήματα κυκλοφορίας στην πόλη, προτείνοντας δημιουργία ποδηλατόδρομου στην πόλη, πεζοδρόμηση και χαμηλούς συντελεστές δόμησης στην παραλία της Βαρέας για χαμηλά ύψη, καθώς και ενιαίο σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου.
Επιπλέον, πρότεινε την απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων μέσα στον οικισμό της Πάχης, πλην εξαιρέσεων για συγκεκριμένες ώρες μόνο διέλευση αυτοκίνητων μόνο συγκεκριμένες ώρες.
Παίρνοντας το λόγο η Αντιδήμαρχος Ελένη ρήγα απάντησε ότι «λείπουν υποδομές». «Έχουμε τουριστικό προϊόν, είπε. Τι θέλουμε; Θέλουμε μόνο το κέρδος;»
«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ»
Ο ανεξ. Δημοτικός σύμβουλος Κλεάνθης Βαρελάς τόνισε ότι πριν την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή των Μεγάρων, θα πρέπει να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα εγκληματικότητας και ασφάλειας, καθώς η παρουσία των Ρομά συνιστά, εκτός από απειλή για την ασφάλεια των πολιτών, και αρνητική εικόνα για τους επισκέπτες. Στην ανάγκη «οριοθέτησης» των Ρομά στάθηκε και ο Γιώργος Παπαβασίλης, εκπροσωπώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών-Κηπευτικών Μεγάρων: «Δεν υπάρχει ανάπτυξη, όταν δίπλα από την ανάπτυξη θα έρθει ο Ρομά».
Για την ανάγκη δημιουργίας διαδρομών και χώρων σταθμεύσεων μέσα στην πόλη καθώς και την προσέλκυση τουρισμού από φορείς όπως τα ΚΑΠΗ, ακόμα, μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων, Αρχιτέκτων, Κατερίνα Πιπιλή.
Προτάσεις για την περιοχή της Αγίας Τριάδας καθώς και τις δράσεις του συλλόγου Αγίας Τριάδας έκανε ο Αντώνης Βόγκλης.
«ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»
Παίρνοντας το λόγο ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Σ. Κινέττας Eυαγ. Δαλάκας, μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της Κινέττας. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «για την προσέλκυση επισκεπτών σκόπιμη θα ήταν η διοργάνωση σταθερά επαναλαμβανόμενων δρώμενων όπως θαλάσσια αγωνίσματα πανελλήνιας εμβέλειας, ποδηλατικοί αγώνες κλπ. καθώς και η δημιουργία ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων (αθλητικών δραστηριοτήτων, περιπέτειας, ομοιωμάτων κλπ.). Ενδιαφέρουσα θα ήταν η δημιουργία ενός γηπέδου για beach volley και ενός γηπέδου γκολφ. Για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού πόλο έλξης θα αποτελούσε η δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου. Ο θαλάσσιος τουρισμός εκτός από τον τουρισμό παραλίας που η Κινέττα υποστηρίζει, περιλαμβάνει την θαλάσσια περιήγηση (κρουαζιέρα). Θα μπορούσαν πλοιάρια να παραλαμβάνουν τουρίστες από τις ακτές της Κινέττας με προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού και όχι μόνο. Να περιλαμβάνει ακόμα και τα θαλάσσια σπορ. Σχολές εκμάθησης θαλασσίων αθλημάτων, αλλά και δυνατότητα εκμίσθωσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής (κανό, jet ski, κλπ.). Η ύπαρξη ναυαγοσώστη αλλά και χώροι υγιεινής στην παραλία θα συνέβαλαν θετικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Όσον αφορά τον ορεινό – περιηγητικό τουρισμό στα Γεράνεια Όρη θα πρέπει να χαρτογραφηθούν διαδρομές, να δημιουργηθούν καταφύγια ανάγκης και χρήσιμη θα ήταν η παροχή οικοτουριστικών εντύπων, χαρτών και εικονογραφημένων οδηγών για την ευρύτερη περιοχή. Θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, καθώς η τοπική δράση τους δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Παρατηρείται επίσης έλλειψη και αγροτουριστικών καταλυμάτων. Η δημιουργία τέτοιων καταλυμάτων σε αγροτικές εκτάσεις θα παρείχε τη δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες, ενασχόληση με την κηπουρική, μάζεμα αρωματικών φυτών, περιποίηση ζώων, παρακολούθηση τεχνικών βιολογικής καλλιέργειας και παροχή σπιτικού πρωινού με προϊόντα του αγροκτήματος, ασχολίες που σίγουρα θα ήταν ελκυστικές για τουρίστες που επιδιώκουν εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες».
Από την εθελοντική ομάδα του «Κούρου», ο Παναγιώτης Νάστος πρότεινε αρκετές δράσεις, όπως τα μονοπάτια τουρισμού που μπορούν να αποφέρουν επισκεψιμότητα.
«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το επιστημονικό μας δυναμικό» ανέφερε ο Πρόεδρος παραρτήματος Μεγάρων της Αντικαρκινικής Εταιρίας Δρ. Παναγιώτης Χατζόπουλος. «Βλέπουν μόνο τα πτηνοτροφεία. Οι άνθρωποι που θα έρθουν να μπορούν να παρακολουθήσουν την ανασκαφή. Αυτός είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός. Την πόλη μας την ξέρουν μόνο οι φίλοι της αρχαιολογικής εταιρείας. Η πόλη μας είναι άγνωστη».
Εκ μέρους του συλλόγου Καβελάρη, ο Πρόεδρος Κων. Γιαγκούλοβιτς μίλησε για τη σημασία του μαθητικού, περιπατητικού τουρισμού, όμως «θα πρέπει να γίνει διαφήμιση, γιατί για τα Μέγαρα όλοι πιστεύουν ότι είναι μια περιοχή που βρωμάει από τα πτηνοτροφεία. Πρέπει να δώσουμε χέρι ο ένας στον άλλο και είμαστε εδώ γιατί δεν δώσαμε χέρι ο ένας στον άλλο. Να έχουμε συνεργασία με τουριστικά γραφεία και όχι μόνο Καλοκαιρινό τουρισμό, αλλά για να γίνουν αυτά πρέπει να είναι έστω το μουσείο ανοιχτό».
Για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει ο ίδιος ως μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ και ο σύλλογος Α.Ο.Μ. μίλησε ο Σπ. Καλοζούμης. Όμως παρότι έρχονται και επισκέπτονται αθλητές την πόλη μας, δεν υπάρχουν υποδομές, όπως ξενοδοχεία για να τους φιλοξενήσουν. Ανέφερε ακόμα ότι επιδιώκει να περάσει η ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία μέσα από τα Μέγαρα.
Σε προβλήματα τοπικής κοινωνίας και συλλογικότητας έγιναν αναφορές στη συνέχεια: ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Βόρδος που, ως μέλος οργανωτικής επιτροπής του Αγώνα Λιμένων Μεγάρων-Ν. Περάμου, παρατήρησε ότι ενώ επιδιώκεται ο αθλητικός τουρισμός, χρειάζεται εξωστρέφεια και των ανθρώπων, με επισκέψεις και επικοινωνία με άλλες περιοχές. Ο Αλέξανδρος Αραπέτσικας, ιδιοκτήτης του “Megara Tv.gr”, ανέφερε ότι αποχωρούν οι σχολές πιλότων από την πόλη μας ελλείψει υποδομών για τη διαμονή και μεταφορά των μαθητών, και άλλων.
Κλείνοντας, ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε ότι η συζήτηση έδειξε ότι υπάρχει δίψα για τουριστική ανάπτυξη και μετά την ημερίδα, θα ακολουθήσει η δύσκολη δουλειά της επεξεργασίας και προώθησης των προτάσεων που ακούστηκαν.
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Στη συνάντηση που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων προτείνει τα κάτωθι θέματα τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί κατά το παρελθόν για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας:
- Νέα μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας με γνώμονα όλων των παλαιών μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν και με την συνδρομή των νέων προτάσεων μας. Άμεση αναζήτηση επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την υλοποίηση τουριστικών αναπτυξιακών σχεδίων.
- Λειτουργία όλων των Αρχαιολογικών επισκέψιμων σημείων των Μεγάρων. Επίσης να είναι επισκέψιμα τα μικρά εκκλησάκια στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τέλος ανάδειξη όλων των Βυζαντινών, Ρωμαϊκών και όλων των ευρημάτων της περιοχή μας.
- Ίδρυση Γραμματείας Τουριστικής Ανάπτυξης με στελέχωση τουλάχιστον ενός ατόμου με τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή που θα δίνει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο. Δημιουργία και αναβάθμιση σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα προβάλλουν τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο ως τουριστικό προορισμό.
Αναβάθμιση της «Μεγάρων Γη», του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού», της «Ψαράδικης Βραδιάς» και ίδρυση νέας κλαδικής Αγροτικής Έκθεσης Λάδι – Κρασί – Αυγό – Φιστίκι – Μέλι κτλ. Αλλαγή χρήσης του κτηρίου της Ελαιουργικής και δημιουργία κέντρου αποθήκευσης, διάθεσης και διανομής αγροτικών και άλλων προϊόντων από το συνεταιρισμό νέων αγροτών Μεγάρων, αλλά και χώρος διοργάνωσης κλαδικών και γενικών εκθέσεων.
- Δημιουργία ενός αναλυτικού τουριστικού χάρτη και ενός μικρού οδηγού για τις πόλεις Μέγαρα – Νέα Πέραμο σε πολλές γλώσσες.
- Κατασκευή παραδοσιακής Μεγαρικής Δημοτικής Αγοράς, ανοιχτή κάθε μέρα στην οδό Σηλυβρίας από την Θ. Τσεκέ μέχρι την Βυζαντίου, ανάπλαση της περιοχής και κατάργηση της λαϊκής του νοτίου τομέα. Το έργο αυτό θα είναι πόλος έλξης καταναλωτών από όλες τις γύρω περιοχές (Μελέτη Δήμου για Κλιματική Αλλαγή), όπως και πρόβλεψη για δημιουργία κλειστής Δημοτικής Αγοράς στην περιοχή της Κινέττας.
- Άμεση σύσταση Δημοτικής Αστυνομίας που θα βοηθήσει στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλεως μας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες της στους μελλοντικούς επισκέπτες. Ενίσχυση Αστυνομικού Τμήματος, Τμήμα Ασφάλειας και Τροχαίας Μεγάρων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων παραβατικότητας και βίας κατά αθώων πολιτών.
- Συγκοινωνιακή σύνδεση Κινέττα – Μέγαρα – Βλυχάδα τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάχη – Αίγινα τουλάχιστον για τα εμπορικά οχήματα.
- Έργα υποδομής για την τουριστική ανάπτυξη.
Α. Ολοκλήρωση του 2ου τμήματος Μεγάρων – Αλεποχωρίου.
Β. Άμεση τοποθέτηση πινακίδων «ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ» στις εισόδους της πόλης αλλά και η τοποθέτηση στο κέντρο πινακίδων που οδηγούν τον επισκέπτη σε προορισμούς εκτός πόλης.
Γ. Ελεγχόμενη στάθμευση στην 28η Οκτωβρίου – Μέγαρα και Νέα Πέραμο (απόφαση Δημοτικού συμβουλίου για τα Μέγαρα).
Δ. Λειτουργία χώρου ελεγχόμενης στάθμευσης στον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ Μεγάρων και στο λιμάνι της Νέας Περάμου.
Ε. Ολοκλήρωση των έργων σχεδίου πόλεως των περιφερειακών λεωφόρων για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών (ΠΕΟΑΚ, Λεωφ. Αλεποχωρίου, Ευπαλίνου, Περιφερειακή Αϊ Γιάννη – 5ο Δημοτικό Σχολείο).
ΣΤ. Αποκατάσταση των πεζοδρομίων και του φωτισμού της παραλίας των Μεγάρων Βαρέα και η βελτίωση της οδού στο τέλος της 28ης Οκτωβρίου (περιοχή Καμίνια και διαπλάτυνση της γέφυρας και της στροφής στην περιοχή Παπούτσι).
Ζ. Σχέδιο – Μελέτη 28ης Οκτωβρίου για πεζοδρόμηση του κέντρου των Μεγάρων και πρόσβαση με μέσο ήπιας κυκλοφορίας (π.χ. τρενάκι).
Η. Ασφαλής κυκλοφοριακή ένωση για πεζούς και ποδήλατο πλατείας Φρειδερίκης (Λυτάρα) – πλατείας Ολυμπιονικών – πλατείας Β. Κωνσταντίνου (Κεντρική).
Θ. Πεζοδρόμηση των οδών Κολοκοτρώνη, Γ. Σχοινά, Π. Γεωργακή. Δενδροφύτευση και κατασκευή ελαφριών στεγάστρων κατά μήκος των οδών αυτών.
Ι. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μεγάρων. Άμεση ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Μεγάρων ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν περιοχές όπου προβλέπεται τουριστική χρήση.
Η. Άμεση ολοκλήρωση νέου σχεδίου πόλεως στην περιοχή Σάκου Λάκκα- Μελί μεταξύ 28ης Οκτωβρίου και νέου ξενοδοχείου MEGARA HOTEL- 70 Δημοτικό σχολείο Μεγάρων για την άμεση πρόσβαση των επισκεπτών της πόλης μας.
Τέλος, με έμφαση στην καθαριότητα όλης της Μεγαρίδος και την οπτική αναβάθμιση των περιοχών μας θα υπάρξει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μετά Τιμής για το Δ.Σ. του Ε. Σ. Μεγάρων
Η Πρόεδρος Τσουρουφλή Δέσποινα