γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Αργά την νύχτα της 24ης Φεβρουαρίου 1981, ένας σφοδρός σεισμός 6,7 ρίχτερ ταρακούνησε Μέγαρα και την ευρύτερη περιοχή. Προτού να ξημερώσει, ένας ακόμη «δίδυμος» σεισμός ξανακτύπησε την πόλη μας, από τον ίδιο εστιακό χώρο των Αλκυονίδων. Από τότε πέρασαν ακριβώς τριάντα επτά χρόνια και στο ρήγμα των Αλκυονίδων, ίσως έχει συσσωρευθεί αρκετή ενέργεια, δηλαδή ελαστικές τάσεις , που είναι στα πετρώματα, σαν ελατήριο που συμπιέζεται.
Όσο περνάνε λοιπόν τα χρόνια, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εκδηλωθεί, από αυτήν την περιοχή, ένας νέος σεισμός μεγάλου μεγέθους. Κανείς όμως δεν ξέρει το πότε θα εκδηλωθεί ο σεισμός από την ελευθέρωση αυτής της ενέργειας. Ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο, που δεν μπορεί σήμερα η επιστήμη ούτε να το περιορίσει ούτε να το εμποδίσει να εξελιχθεί.
Στην Ιαπωνία, που ο σεισμός είναι συχνό φαινόμενο, οι σεισμολόγοι εφαρμόζουν πολλές μεθόδους για να προβλέψουν το πότε και πού θα συμβεί. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά ζώα είναι ανήσυχα μερικές ώρες πριν την εκδήλωση σεισμού. Λίγες μέρες πριν, τα πηγάδια της περιοχής που θα γίνει ο σεισμός, παρουσιάζουν αλλαγές στη στάθμη του νερού και στη θερμοκρασία του. Πολλές φορές στην περιοχή του επικέντρου και επί πολλές μέρες προτού εκδηλωθεί ο σεισμός, ακούγονται υπόγειοι κρότοι, σαν εκρήξεις. Αυτό το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στο Αλεποχώρι, όπου οι κάτοικοι άκουγαν δυο μήνες πριν από το σεισμό αυτούς τους κρότους μέσα από τη θάλασσα των Αλκυονίδων. Στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, εκτός από το ΒΑΝ, εφαρμόζουν και τις εξής μεθόδους πρόβλεψης σεισμού.
Μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης των πετρωμάτων και του Ραδονίου.
Σε κάθε πόλη, έχουν βάλει σε βαθιές γεωτρήσεις ηχόμετρα, που καταγράφουν τους ήχους και τους τριγμούς των πετρωμάτων που ραγίζουν πριν από τον σεισμό .Λένε οι επιστήμονες ότι πριν εκδηλωθεί ένας σεισμός σε μια περιοχή θα προηγηθούν οι τριγμοί των πετρωμάτων καθώς ραγίζουν , κι έτσι θα τον προβλέψουν το σεισμό.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε τελικά, για να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς, είναι τα εξής:
Η πρόγνωση του σεισμού μπορεί να σώσει τη ζωή μας, αλλά η ΓΕΡΗ αντισεισμική κατασκευή του σπιτιού μας ,σώζει και τη ζωή και το σπίτι μας.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΡΑ σε ΟΛΑ τα κτίρια τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά από μηχανικούς για να διαπιστωθούν φθορές ή παρεμβάσεις, που έχουν μειώσει την αντοχή των κτιρίων.
Κάθε πολίτης, θα πρέπει να πληροφορηθεί ΤΩΡΑ τι πρέπει να κάνει την ώρα του σεισμού και τι αμέσως μετά. Τα βαριά αντικείμενα πρέπει να τα τοποθετούμε χαμηλά και όχι σε ψηλά ράφια. Επίσης πάνω από το κεφάλι μας στο κρεβάτι μας δεν κρεμάμε βαριά κάδρα ούτε ράφια με βάζα.
Ο Δήμος θα πρέπει να συστήσει μια επιτροπή από συμπολίτες και εθελοντικές ομάδες, όπως ο «Κούρος», οι πρόσκοποι, οδηγοί, κλπ., για να εφαρμόσουν σχέδιο οργανωμένης αντίδρασης μετά από ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, όπως του 1981. Το Στάδιο και το Γήπεδο το ποδοσφαιρικό, είναι οι κατάλληλοι χώροι να στηθούν σκηνές για τους άστεγους. Επίσης, οι χώροι κάτω από τις κερκίδες του Σταδίου θα είναι ασφαλείς τις πρώτες μέρες μετά από ένα μεγάλο σεισμό.