ΠολιτικήΣημαντικότερα

Ποιοι είναι οι νέοι βουλευτές

Πήγαμε, ψηφίσαμε, ποιους ψηφίσαμε;

Τους γνωρίζουμε;

Ευκαιρία να τους μάθουμε.

Αρκετοί νεοεκλεγέντες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι έχουν περάσει από την πόλη μας, άλλοι όχι.

Στο παρακάτω κείμενο, παραθέτουμε κυρίως στοιχεία για τους «νέους» στη Βουλή, τους οποίους αναμένουμε να γνωρίσουμε και στην περιοχή μας.

 επιμέλεια: Α. Σταματιάδη

Aλέξης Μητρόπουλος

 

mitropoylos-alexis

 

Ο «πρωταθλητής» των σταυρών στην Αττική, Αλέξης Μητρόπουλος έχει χαρακτηρισθεί ως εργατολόγος που έγινε πλούσιος από τους φτωχούς

Σε αυτές τις εκλογές έλαβε 28.746 και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν αναμένει υπουργοποίηση.

Έχει μιλήσει κάποιες φορές στην περιοχή μας… Ας δούμε τι λέει η Wikipedia για αυτόν.

Γεννήθηκε το 1952 στον Πύργο Ηλείας. Ως μαθητής και ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες, ενώ μεταπτυχιακά έκανε στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Από την αρχή τηςΜεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ενώ δίδαξε στο Ινστιτούτο Αυτοδιαχείρισης Έντβαρντ Καρντέλι της Λουμπλιάνας

Την περίοδο 19811985 ο Μητρόπουλος ορίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας και ασχολήθηκε με τους τομείς κοινωνικής και εργατικής πολιτικής. Ήταν εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα δίδασκε Εργατικό Δίκαιο στη Νομική της Αθήνας. Το 1986 διαφώνησε με τη νέα πολιτική λιτότητας της δεύτερης κυβέρνησης Παπανδρέου και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με την αριστερή τάση της ΠΑΣΚΕ, που οργανώθηκε σε νέα συνδικαλιστική κίνηση, τη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Εργατοϋπαλληλική Κίνηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.

Το 1996 ο Μητρόπουλος θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας για άλλη μια φορά με την κυβερνητική πολιτική του, για να προσχωρήσει στο νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Στις εκλογές του ’96 ήταν υποψήφιος με το ΔΗΚΚΙ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, θα συνεχίσει να διαφωνεί με την πολιτική του, κυρίως με την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμμετέχοντας ενεργά στην Επιτροπή δημοψηφίσματος του Μάαστριχτ μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις και προσωπικότητες που διαφωνούσαν με τις κατευθύνσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ[2][3]

Το 2010 ο Αλέξης Μητρόπουλος εκφράζει τη νέα διαφωνία του με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Αποφασίζει -παρά την ιδιότητά του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- να συμμετάσχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με το συνδυασμόΑττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ και από αριστερές συσπειρώσεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ [4], αποσπώντας ποσοστό 6,23%[5]. Παράλληλα διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ[6]. To Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς θα συμμετάσχει στην ίδρυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους[7].

Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχουν τρία παιδιά.

 

Νάσος Αθανασίου

 

 

athanasioy-1

 

Από εκπομπή του Νάσου Αθανασίου σε εκπομπή του στα πρώτα χρόνια της ΕΡΤ

 

athanasioy-nasos

 

Ξαναεκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής με 23.327ο πρώην δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου, τον οποίο μάλλον σε δυο-τρεις εκδηλώσεις έχουμε δει στην πόλη μας.

Τι διαβάζουμε για αυτόν σε πηγές από το διαδίκτυο…

Ο Νάσος Αθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος με την Εύη Κλοκώνη και έχει δύο παιδιά.

Δημοσιογραφεί από είκοσι χρονών. Η εργασία του σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά τον κατέστησε κατά καιρούς γνωστό.
Εχει εργαστεί στις εφημερίδες “΄Εθνος”, “Καθημερινή”, “Ελεύθερος Τύπος”, καθώς και στα περιοδικά “Ένα” και “Εικόνες”. Επίσης έχει εργαστεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΤ1 (“Κάθε Μεσημέρι”, “Τρείς στον αέρα”) και Mega Channel (“Η εκπομπή”). Σε δημοσιογραφικά πάντοτε προγράμματα δραστηριοποιήθηκε και στο ραδιόφωνο σε διάφορους σταθμούς (ΕΡΑ, SKY, FLASH).
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και, σε κρίσιμες στιγμές της, την εκπροσώπησε στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Σπούδασε νομικά, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Αρχαία Ελληνικά Δίκαια, αλλά δεν επαγγελματοποίησε τις νομικές σπουδές του.

Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.
Γιώργος Πάντζας

 

pantzas-tainia

Πολλές οι ωραίες στιγμές που μας χάρισε ο Γιώργος Πάντζας, στις αξέχαστες εποχές του ελληνικού κινηματογράφου

 

Ο ηθοποιός του παλιού καλού κινηματογράφου και βουλευτής με πύρινο λόγο τα τελευταία χρόνια εκλέγεται ξανά με 13.664 ψήφους.

Γεννηθείς το 1937, στο Παγκράτι, ενταγμένος νωρίς στην Αριστερά.

 

pantzasgiorgos
«Βγήκε από νωρίς στη βιοπάλη εργαζόμενος σε ένα κατάστημα υφασμάτων. Παράλληλα φοίτησε στο 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου, από το οποίο αποφοίτησε το 1955. Πέρασε με άριστα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζοντας πάντοτε να εργάζεται. Φοίτησε επίσης στην Ανώτερη Σχολή Κινηματογράφου.

Με τη σύζυγό του Στέλλα έχει αποκτήσει δύο παιδιά, την Καίτη και τον επίσης ηθοποιό, Σπύρο.
Η πρώτη κινηματογραφική ταινία που συμμετείχε ήταν το Παιδί του δρόμου.
Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση ήταν το 1958 στη θεατρική παράσταση Βασίλισσα Αμαλία με πρωταγωνιστές το Μάνο Κατράκη και τη Μαίρη Αρώνη.
Συμμετείχε στο θίασο του Λάμπρου Κωνσταντάρα, ενώ συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη χορεύτρια Ελένη Προκοπίου, με την οποία έπαιξαν μαζί σε πέντε ταινίες. Ασχολήθηκε επίσης με την επιθεώρηση

Η πρώτη του ενασχόληση με τα κοινά ήταν με την ΕΔΑ το 1951. Αργότερα συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του οποίου ήταν υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής το 1986.
Το 1994 όμως αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στο ΔΗΚΚΙ, με το οποίο κατέβηκε υποψήφιος στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εκλογική περιφέρεια» διαβάζουμε για αυτόν.

Πάνος Σκουρολιάκος 

 

skouroliakos-1

Στιγμιότυπο από παράσταση

 

Κι άλλος ηθοποιός εκλέγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Πρώτη φορά, με 13.305 ψήφος, ο Πάνος Σκουρολιάκος.

 

skoyroliakos-panos

Κάτοικος Αναβύσσου του Δήμου Σαρωνικού, αρχικά, σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και αργότερα θέατρο στις σχολές του «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» και «Πέλλου  Κατσέλη».

Έχει εργαστεί στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.  Διευθύνει την  «Ανώτερη Σχολή Θεάτρου» του Πειραϊκού Συνδέσμου. Διδάσκει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δη.Πε.Θε. Ρούμελης (1997 – 2007) και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Οργανώθηκε το 1974 στην ΚΝΕ και εν συνεχεία στο ΚΚΕ  έως  το 1985. Μέλλος στου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ από την ίδρυσή του , συμμετέχει  ενεργά , ως μέλλος νομαρχιακών επιτροπών  και  μέλλος της Κεντρικής Επιτροπής  (2000 – 2004 και 2010 έως σήμερα).

Συμμετέχει ενεργά στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ κατ αρχήν στη Φθιώτιδα και εν συνεχεία στην Αττική.

Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ το 1993 και 1996 στη Φθιώτιδα και του ΣΥΡΙΖΑ το 2004 στην Αττική.

 

Ιωάννης Δέδες

 

dedesioannis

12.494 σταυρούς έλαβε ο Ιωάννης Δέδες που γράφει στο βιογραφικό του στο facebook τα παρακάτω:

«Γεννήθηκα στις Αχαρνές όπου κατοικώ μόνιμα. Ιατρός στο επάγγελμα με την ειδικότητα του ορθοπαιδικού χειρούργου και βαθμό Διευθυντού στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Έχω εργαστεί επί 2 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, επί 8 χρόνια στο νοσοκομείο Ασκληπιείο της Βούλας και τα τελευταία 28 χρόνια στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Έχω πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία και Η.Π.Α. Μέλος τριών επιστημονικών εταιρειών.

Μέλος οργανωτικής επιτροπής δύο πανελληνίων και ενός πανευρωπαϊκού συνεδρίου. Μέλος του Κολεγίου Ελλήνων Ορθοπεδικών Χειρούργων. Έχω δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχω ανακοινώσει εργασίες μου σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Επί 5 χρόνια προσέφερα στους συμπολίτες μου την εμπειρία του ορθοπεδικού ιατρού από το ιδιωτικό μου ιατρείο μέχρις ότου εισέλθω στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Επί 2 χρόνια συμμετέχω σε ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης συναδέλφων μου και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ορθοπαιδική ειδικότητα.

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτριών Αθηνών – Πειραιώς (Ε.Ι.Ν.Α.Π.) με πλούσια συνδικαλιστική δράση εργάστηκα και συνεχίζω να εργάζομαι για τη σωστή λειτουργία και προάσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)

Ασχολήθηκα με τα κοινά του Δήμου Αχαρνών από τις εκλογές του 1982 με την Δ.Κ.Μ. και εκλέχτηκα πρώτος Δημοτικός Σύμβουλός.

Διετέλεσα Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών (1984-1986), πρώτος πρόεδρος του πρώτου ΚΑΠΗ Αχαρνών, πρώτος πρόεδρος του κλειστού γυμναστηρίου «Μπάμπης Χολίδης» και πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Αχαρνών.

Είμαι μέλος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του και γραμματέας της Πολιτικής Κίνησης του Συνασπισμού – ΣΥΡΙΖΑ Αχαρνών από το 2008».

 

Ελένη Σωτηρίου

«Το πρώτο πράγμα που θέλω είναι να συνεισφέρω στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι η μοναδική πολιτική δύναμη η οποία κατάφερε να συναντηθεί με τις ανάγκες και τους πόθους εκατομμυρίων Ελλήνων, για να διώξουμε και να τιμωρήσουμε αυτούς που κατέστρεψαν και ξεπούλησαν την πατρίδα μας» γράφει η βουλευτίνα, όπως αυτοαποκαλείται του ΣΥΡΙΖΑ, που πήρε 11.427 ψήφους.

 

sotirioyelenisyriza

 

Κοινωνιολόγος με δράση στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Κορινθία.

Η Ελένη Σωτηρίου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό του Συνέδριο. Δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στο Τμήμα Εργατικής Πολιτικής και συμμετέχει στην οργανωτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική.
Οργανώθηκε στην Αριστερά στα φοιτητικά της χρόνια. Διατέλεσε για χρόνια μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Πρωτοστάτησε στη δράση των Επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ και στο κίνημα κατά των διοδίων. Πήρε από την πρώτη στιγμή ενεργητικά μέρος στο κίνημα των πλατειών και σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην τρόικα και το καθεστώς αποικίας χρέους, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Δραστήριο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007, συνέβαλε και στις εκλογικές του μάχες ως υποψήφια βουλευτής της περιφέρειας Αττικής το 2007, 2009, 2012 και 2015, και ως υποψήφια ευρωβουλευτής το 2009 και 2014.
Γεννήθηκε το 1972 στις Ερυθρές Αττικής, από γονείς αγρότες και αριστερούς. Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως υπάλληλος σε ιδιωτικές εταιρίες. Είναι μητέρα ενός κοριτσιού.

 

Από την Νέα Δημοκρατία, εκλέγονται οι «παλιοί γνώριμοι» Μάκης Βορίδης (24.517 ψήφους), η Γεωργία Μαρτίνου (24.116 ψήφοι), ο Γιώργος Βλάχος (17.023 ψήφους), ο Θανάσης Μπούρας με 14.174 ψήφους.

Από τη Χρυσή Αυγή, εκλέχθηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης με 14.475 ψήφους.

Από το ΚΚΕ ο Ιωάννης Γκιόκας με 5.613 ψήφους.

Μία έδρα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και ακόμη ένας ηθοποιός στην Περιφέρεια Αττικής, ο Παύλος Χαϊκάλης που έλαβε 5.585 ψήφους.

 

Νέο κόμμα, μία έδρα για έναν νέο βουλευτή από το «Ποτάμι».

 

mayrotas

O νέος βουλευτής στον αγώνα πόλο Βουλιαγμένη – Βαζούτας (Ουγγαρία), Κύπελλο Πρωταθλητριών 1999, ΟΑΚΑ

Ο Γιώργος Μαυρωτας έλαβε 2.782 ψήφους.

 

mayrotaspotami

 

Το βιογραφικό του νέου βουλευτή του «Ποταμιού» το αναπαράγουμε από το protagon.gr, την σελίδα που ξεκίνησε και σχεδόν ταυτίζεται με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς έχει γράψει και δημοσιεύσει πολλά κείμενα σχετικά με την εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο και άλλα θέματα.

 

Γεννήθηκε μόλις 17 μέρες πριν το πραξικόπημα του 67 στην Αθήνα και δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Ξεκίνησε από το κολύμπι αλλά βαρέθηκε να μετράει πλακάκια και στα δεκατρία του το γύρισε στο πόλο και δεν το μετάνιωσε. Από το 1980 ως το 2002 προσπαθούσε να στείλει την κίτρινη μπάλα στο πλεχτό, ενίοτε με επιτυχία. Αν και Παναθηναϊκός (ο μπαμπάς του μάλιστα έχει πάει και Γουέμπλεϊ) έκανε την καρδιά του πέτρα και συμμετείχε σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπαιξε 511 φορές με την εθνική ομάδα αλλά μόλις μία με την μικτή κόσμου. Από την υπερβολική δόση χλωρίου που πήρε στις πισίνες, του καρφώθηκε η ιδέα να γίνει χημικός μηχανικός.

Τελείωσε τη Σχολή Xημικών Mηχανικών του ΕΜΠ κι έπειτα έκανε το διδακτορικό του σε Επιχειρησιακή Ερευνα. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο ΕΜΠ κι ακολουθεί ακαδημαϊκή καριέρα.

Εχει δύο γιούς (ο μεγάλος μάλιστα τον πέρασε πρόσφατα στο ύψος…) που προς μεγάλη του απογοήτευση δεν τους αρέσει το Subutteo αλλά το Playstation.

Εκεί υπέστη πανωλεθρίες και για να πνίξει τον πόνο του άρχισε να γράφει, ξεκινώντας με ένα μυθιστόρημα, «Το θεώρημα της επτάδας». Αγαπημένος του ήρωας είναι ένας μικρός γαλάτης, ξάδελφος του γνωστού Αστερίξ. Τον λένε Ξαστερίξ κι έρχεται συχνά στον ύπνο του και τον συμβουλεύει…

Τέλος, τη μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Αττική καταλαμβάνει η Εύη Χριστοφιλοπούλου με 3.703 σταυρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόποι προστασίας κατά τη διάρκεια ακμαιοκτονίας με εκνέφωση

Γιώργος Κώτσηρας: Κεντρική προεκλογική ομιλία στα Μέγαρα

“Σε αυτές τι εκλογές ψηφίζουμε αυτούς που δουλεύουν και όχι αυτούς που μας δουλεύουν”