[clear]Γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Όλοι οι ιστορικοί, μας πληροφορούν ότι τα Μέγαρα ήταν στην ακμή τους και στους αιώνες που τελειώνει η μυθολογία και αρχίζει η ιστορία. Τόσο παλιά! Από τότε οι Μεγαρείς έχτιζαν αποικίες στα πέρατα της οικουμένης.
Μια τόσο λαμπρή και ένδοξη ιστορία, είναι επόμενο να προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων να γνωρίσουν την πόλη μας. Πραγματικά είναι γεγονός, ότι πολλοί τουρίστες ζητάνε όταν έρχονται στην Αθήνα, να τους ξεναγήσουν εκτός από την Ακρόπολη και στα Μέγαρα. Κανένα όμως από τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν έχει «πακέτα» ξενάγησης για τα Μέγαρα!
Είναι γεγονός επίσης, ότι ουδέποτε έγινε ΣΟΒΑΡΗ προσπάθεια, ούτε σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Αυτά δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε με τις … επιτροπές, που πελαγοδρομούν και σπαταλάνε το χρόνο τους σε φλυαρίες και κουραστικούς μονολόγους. Δεν αρκεί να διαφημίσουμε την πόλη μας για να πείσουμε τους ξένους να έρθουν να μας επισκεφθούν. Τι να κάνουν και τι να δουν εδώ; Την κρήνη του Θεαγένους κλειδομανταλωμένη;
Κάθε χρόνο την Τρίτη της Λαμπρής καλούμε και έρχονται πολλοί ξένοι στον Αη- Γιάννη για να κάνουνε … σεργιάνι και να δούνε το χορό. Το αποτέλεσμα αυτής της πρόσκλησης στους ξένους για να έρθουν εδώ , δεν είναι το αναμενόμενο. Δηλαδή, όλοι οι επισκέπτες μένουν λίγες ώρες στον Αη – Γιάννη και μερικοί αγοράζουν «μπιχλιμπίδια» από τους ξένους μικροπωλητές και αυτό είναι όλο. Τα καταστήματα αυτές τις ώρες είναι ΟΛΑ κλειστά στα Μέγαρα κι έτσι οι επισκέπτες έρχονται και φεύγουν χωρίς να αφήσουν ούτε ένα ευρώ εδώ.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να παρουσιάσουμε στα ταξιδιωτικά γραφεία τα ενδιαφέροντα της περιοχής μας, για να έρθουν τουρίστες. Σήμερα δυστυχώς οι μόνοι ξένοι στα Μέγαρα είναι … Πακιστανοί, Ινδοί, Αλβανοί και Γύφτοι. Όμως έχουμε Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κρήνη του Θεαγένους, τα στενά της Μάνης με την καταπληκτική θέα της πόλης από εκεί ψηλά και φυσικά το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας. Ο ξένος επισκέπτης, αφού ξεναγηθεί στο Μουσείο, μπορεί με τα πόδια να ανηφορίσει στο σπήλαιο της Δήμητρας, μετά στην οδό Μενελάου, κατόπιν να συνεχίσει στην Αχιλλέως, στα στενά δηλαδή πλακόστρωτα δρομάκια, που οδηγούν στην Κρήνη. Από κει, ο επισκέπτης, αφού ξεναγηθεί στην Κρήνη του Θεαγένους, που πρέπει να είναι ανοιχτή, να ανέβει στη Μάνη, όχι μόνο για τη θέα, αλλά και για τα πολλά παρεκκλήσια της οδού Αγίου Αντωνίου. Είναι ανάγκη να λειτουργεί κάθε μέρα ένα λαογραφικό μουσείο στο κέντρο της πόλης.
Οι ξένοι λοιπόν επισκέπτες, μετά από την ξενάγηση στα Μουσεία, στην Κρήνη, τον περίπατο στη Μάνη, θα αφήνονται ελεύθεροι να γυρίσουν τα καταστήματα να ψωνίσουν και για να πάρουν το καφεδάκι τους ή το αναψυκτικό τους στις καφετέριες, στην Πάχη, στη Νέα Πέραμο ή και για φαγητό. Αν είναι καλοκαίρι, μπορούν να πάνε στην Κινέττα, στο Αλεποχώρι, στη Βαρέα ή στη Νέα Πέραμο για να κολυμπήσουν. Αν είναι χειμώνας μια επίσκεψη στον Άγιο Ιερόθεο ή στου κάμπου τα εξωκκλήσια, θα τους ευχαριστήσει. Επίσης, το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας με το υδροβιότοπο και τα σπάνια είδη πουλιών πρέπει να γίνει ένας ακόμη πόλος έλξης για τους ξένους επισκέπτες.
Ας σχεδιάσουμε λοιπόν «πακέτα» ξενάγησης στην περιοχή μας και ας συνεργαστούμε με ταξιδιωτικά γραφεία.