Υγεία

Ωτορινολαρυγγικά συμπτώματα μετά από λοίμωξη με Covid-19

Γράφει ο Χρήστος Μιχάλαρος
MD, MSc, Ωτορινολαρυγγολόγος
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του Σαββάτου 02/10/2021 , οι επιβεβαιωμένες λοιμώξεις από Covid 19 ήταν 233.503.524 . Οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε Covid 19 ήταν 4.777.503 . Οι δόσεις εμβολίων για τον Covid 19 ήταν 6.143.369.655 .
Οι επιπτώσεις από την πανδημία σοβαρές και συνεχιζόμενες , οικονομικές , συναισθηματικές και εκπαιδευτικές .
Στις επιστημονικές μελέτες οι ασθενείς έχουν διαχωριστεί σε δύο ομάδες ,
η πρώτη αφορά τους ασθενείς έχουν μόνιμες βλάβες μετά τη λοίμωξη με Covid 19 , όπως για παράδειγμα οι Πνεύμονες και
η δεύτερη αφορά σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα δίχως εμφανή βλάβη σε όργανα.
Οι ασθενείς που έχουν μόνιμες βλάβες σε όργανα, έχουν κοινό μηχανισμό που εμπλέκει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και δημιουργία θρόμβων εξαιτίας του Covid 19 , μηχανισμός που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλους ιούς που προκαλούν ιώσεις του αναπνευστικού .
Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν ασθενείς που δεν έχουν εμφανή βλάβη σε όργανα μετά από τη λοίμωξη με Covid 19 .
Σύμφωνα λοιπόν με το CDC , πρόκειται για ασθενείς που ήταν συμπτωματικοί ,
δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο ,
οι οποίοι κατά ένα ποσοστό 35% δεν επανέρχονται στην κατάσταση πριν την λοίμωξη με Covid 19 , 3 εβδομάδες μετά το πέρας αυτής.
Όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, ποσοστό 20 % δεν επανήλθε στην αρχική κατάσταση.
Το 1/3 των ασθενών αυτής της ομάδας αναφέρει 1 ή περισσότερα συμπτώματα , 3 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.
Το 1/3 των ασθενών δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα , είναι ασυμπτωματικοί φορείς . Δυστυχώς και σε αυτούς τους ασυμπτωματικούς ασθενείς παρατηρούμε συμπτώματα αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη με Covid 19 .
Συμπτώματα όπως η διαταραχή όσφρησης και γεύσης . Σε ποσοστό 10 % η διαταραχή παραμένει για χρονικό διάστημα περισσότερο του 1ος μηνός , σύμπτωμα ενοχλητικό που επιδεινώνει το επίπεδο ζωής του ασθενούς.
Ενώ οι περισσότεροι ιοί βλάπτουν τα αισθητήρια νεύρα της όσφρησης , ο ιός Covid 19 βλάπτει τα υποστηρικτικά κύτταρα , θετικό γεγονός, διότι αυτά αναμένουμε να αναγεννηθούν .
Ως αντιμετώπιση της παραπάνω διαταραχής δίνεται Ψευδάργυρος , vit B , vit Α , ρινικά σπρέυ κορτιζόνης. Συνιστάται η εκγύμναση της όσφρησης με λεμόνι , ευκάλυπτο , τριαντάφυλλο και γαρύφαλλο . Η πρόγνωση είναι ότι στο 90% των ασθενών θα επανέλθει η όσφρηση.
Η βαρηκοΐα με εμβοές και ίσως αστάθεια είναι συμπτώματα που αναφέρουν το 10% των ασθενών , ακόμα και 8 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη με Covid 19 . Οι αρχικά ασυμπτωματικοί ασθενείς εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό διαταραχή της ακοής , ακόμα και μήνες μετά την λοίμωξη.
Η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας είναι συμπτώματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα , παρόλο που απουσιάζουν ευρήματα από την ακτινογραφία ή ακόμα και την Αξονική τομογραφία θώρακος. Τα συμπτώματα αυτά ίσως δικαιολογούνται από τον συνεχή ερεθισμό του Πνευμονογαστρικού Νεύρου συγκεκριμένα στην αρχή της τραχείας από εκκρίσεις που φτάνουν στο σημείο από τα γναθιαία άντρα. Μελέτη έχει ταυτοποιήσει την ύπαρξη του Covid 19 , στις εκκρίσεις (όχι πυώδεις) των γναθιαίων άντρων(ιγμόρεια), οι οποίες κατέρχονται στην τραχεία κατά τον ύπνο και συνεχίζουν να προκαλούν την καταιγίδα Κυτοκινών (ουσίες φλεγμονής του ίδιου μας του οργανισμού). Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή των παραπάνω συμπτωμάτων.
Όπως γίνεται κατανοητό , τα παραπάνω συμπτώματα είναι βασανιστικά για τον ασθενή , επιδεινώνουν το επίπεδο ζωής του . Ο εμβολιασμός για τον Covid 19 είναι η απάντηση .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του Πνεύμονα: Ομιλία του Ελ. Παπαλευθέρη από το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων

Σε έξαρση η ιογενής γαστρεντερίτιδα-Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η Επιστημονική Ομάδα “Λόγω Διατροφής” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής