«Όταν διαβάζουμε, κάποιος άλλος σκέφτεται για λογαριασμό μας […] κάποιος άλλος αναλαμβάνει να μας απαλλάξει από το μεγαλύτερο μέρος της νοητικής δραστηριότητας. Να πως εξηγείται η σημαντική ανακούφιση που νιώθουμε όταν αφήνουμε κατά μέρος τις σκέψεις που μας απασχολούν για να αφοσιωθούμε σε ένα ανάγνωσμα» (A. Schopenhauer).
Ο βομβαρδισμός της νέας γενιάς από μία σωρεία αναγνωσμάτων (παιδικών, επιστημονικών, λογοτεχνικών, κ.α.) που διατίθενται προς άμεση κατανάλωση, σε συνδυασμό με την απομόνωση που συνοδεύει την διαδικασία της ανάγνωσης, επιβεβαιώνει τις παραπάνω σκέψεις. Η ανάγνωση από ενεργητική διαδικασία μετατρέπεται σε μία μοναχική και παθητική δραστηριότητα. Συνδέεται έως και εξισώνεται με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις αφήνοντας μία έρημο από σκέψεις και συναισθήματα διαμελισμένα. Σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες που θα μπορούσαν να μοιραστούν, να ειπωθούν και να ακουστούν ώστε να αποτελέσουν έναυσμα για μία επικοινωνία δυνατότερη και συνδεόμενη με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον κάθε κοινωνίας.
Το βιβλίο έχει ανεκτίμητη αξία. Το νόημά του άλλοτε θα ταράξει επιφάνειες, άλλοτε θα ανακινήσει το υλικό που έχει καθίσει με τα χρόνια.
Τα βιβλία αποτελούν μία αστείρευτη πηγή γνώσης. Έρευνες έχουν δείξει πως η τακτική ανάγνωση βιβλίων προσφέρει γενικές και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην ανάπτυξη της προφορικής έκφρασης και κατ’ επέκταση στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου αλλά και τη βελτίωση του γραπτού λόγου. Η σχολική επίδοση σε παιδιά που στην προσχολική και νηπιακή ηλικία είχαν επαφή με το βιβλίο, φαίνεται να είναι πολύ καλύτερη από αυτή των παιδιών που στερήθηκαν τα βιβλία.
Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του σ’ ένα ομαδικό πρόγραμμα που θα το βοηθήσει να αγαπήσει το βιβλίο και να επωφεληθεί από την επαφή του με αυτό.
Το πρόγραμμα στοχεύει μέσα από την κατάλληλη επιλογή λογοτεχνικών και πληροφοριακών βιβλίων σταδιακά να δώσει την δυνατότητα στο παιδί να αναπτύξει γλωσσικές, γνωστικές και συναισθηματικές δεξιότητες.
Ειδικότερα στόχος για την προσχολική ηλικία είναι το παιδί να επιλέγει ένα βιβλίο, να παρατηρεί το εξώφυλλο, τον τίτλο και την πλούσια εικονογράφησή του. Έτσι αναπτύσσεται η παρατηρητικότητά του και η οργάνωσή του. Στη συνέχεια αρχίζει να γνωρίζει τις λέξεις και τα γράμματα. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με λέξεις που δεν του ήταν οικείες και ακούει δομές και μορφές της γλώσσας περισσότερο σύνθετες από αυτές που χρησιμοποιεί και αρχίζει να αναζητά και να μην περιορίζεται μόνο σε αυτά που λέει. Ξεκινά να αντιλαμβάνεται συναισθήματα και αντιδράσεις που συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας επωφελούνται εξελίσσοντας τις δεξιότητές τους στο σχολείο. Ο γραπτός λόγος γίνεται πλουσιότερος και η κριτική σκέψη ενδυναμώνεται. Ενισχύονται η αυτοεκτίμηση και η κατάλληλη επίλυση διαφωνιών.
Με εργαλεία τη συζήτηση, τις ερωτήσεις κατανόησης, τον αυτοσχεδιασμό πάνω σε στοιχεία του κειμένου, την ζωγραφική, το τραγούδι, τη δραματοποίηση αλλά και την άσκηση στον γραπτό λόγο για τα μεγαλύτερα παιδιά, προσδοκούμε μέσα από μία ώρα την εβδομάδα ενασχόλησης με τα βιβλία τα παιδιά να τα αγαπήσουν και να επωφεληθούν από την επαφή μαζί τους.
Αργυρώ Γ. Δέδε
Λογοθεραπεύτρια
Πτυχιούχος ΑΤΕΙ Πατρών
Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης: Η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης αποσκοπεί μέσα από την εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία να αναπτύξει την φαντασία, την έκφραση, ακόμα και τις αναγνωστικές τους ικανότητες μέσα σε ένα ομαδικό πλαίσιο.
Δηλώσεις Συμμετοχής στο 22960 28796
email: [email protected]
website: www.logopsykid.gr
Πλατεία Βασ. Κωνσταντίνου 2
(Κεντρική Πλατεία), Μέγαρα