Μέσα σ΄αυτήν την καταστροφή ακούγονται δια στόματος διάφορων άσχετων κάθε <<ανεπιστημοσύνη και μαλακία>> όπως ορθά τονίζει ο Θουκιδίδης, όχι εγώ.
Θα επικαλεστώ της εμπειρία ,την επιστημοσύνη, ένός φίλου , ειδικού στα οικοσυστήματα επιστήμονα τον αείμνηστο καθηγητή του Τμήματος περιβάλλοντος του Παν. του Αιγαίου τον αείμνηστο Ν. Μάργαρη.
Να τι έλεγε και έγραφε εδώ και 60 χρόνια: << Σε πείσμα της ικανότητας του ανθρώπου να καταπολεμήσει τις πυρκαϊές με τα πιο σύγχρονα συστήματα από έδαφος και αέρα, καθώς και με τους καλύτερα εκπαιδευμένους πυροσβέστες του κόσμου, φαίνεται βέβαιο ότι οι φωτιές δεν θα σταματήσουν >> αυτά τα έχει πει πρώτος ο καθηγητής του Παν. του Μπερκλεϊ των ΗΠΑ Μπίσγουελ.
Περιγράφει ακριβώς αυτό που βλέπετε σήμερα στις δασικές φωτιές!! Αυτό ισχύει σε όλες τις περιοχές που κυριαρχεί το μεσογειακό κλίμα, όπως στην Ιταλία ,στην Ν. Γαλία, στην Ισπανία την Πορτογαλία, την Καλφόρνια, την Ν.Χιλή κλπ.
ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΪΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ: ΕΣΤΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ,ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΕΡΙΚΑ ΞΕΡΑ ΚΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ Σ΄ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΕΝΑΣ ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ Ή ΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Κ.Λ.Π.; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ!!
Τι γίνεται όμως τον χειμώνα; ΠΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΠΟΛΙΤΕΣ ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΏΝ ΠΥΡΚΑΪΩΝ; Ένα μέτρο που όχι μόνο θα ελάττωνε το κόστος της πρόληψης, αλλά θα δημιουργούσε κέρδος από τον καθαρισμό των δασών, θα ήταν αν τα μετατρέπαμε σε ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση, βιομάζα που προκύπτει από τον καθαρισμό των δασών και τις αγροτικές καλλιέργειες. Σήμερα είναι εύκολο και εφαρμόζεται σε πολλούς Δήμους στην Ιταλία. Το είχα προτείνει το 2008 και γι άυτόν τον λόγο είχε γίνει τον Μάϊο σύσκεψη στο Δημαρχείο, παρών ο τότε Δήμαρχος και ο αείμνηστος καθηγητής Ν. Μάργαρης φίλος και σύμβουλός μου σε θέματα περιβάλλοντος, τότε.
Πρόσφατα, πριν από λίγους μήνες ,στο Δημοτικό μας Συμβούλιο με θέμα τις ΑΠΕ, πρότεινα την συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα BIORURAL της Ε.Ε. για να δημιουργήσουμε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα,. Στο πρόγραμμα αυτό εμπνευστής και συντονιστής είναι Έλληνας επιστήμονας,έχω έρθει σ΄επαφή μαζί του, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από κανέναν. Πλήρης η αδιαφορία!!!
ΕΡΩΤΗΜΑ ,ΩΣ ΠΟΤΕ Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΌΠΟ;
Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ