ΠολιτικήΣημαντικότερα

Ορυχείο βωξίτη: “Μεγάλος εχθρός προ των πυλών”

 

 

 

«Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

 

 

 

[quote]«Λύση μόνο με επιστημονική μελέτη, Συμβούλιο της Επικρατείας & προσβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο»[/quote]

 

 

Με σύμπνοια για κινητοποιήσεις εναντίον των γεωτρήσεων για βωξίτη στα Γεράνεια όρη, συνεδρίασαν Δήμος και φορείς των Μεγάρων, την Πέμπτη 3 Αυγούστου. Ομόφωνα ψηφίστηκε σχετικό ψήφισμα

Πολλοί πολίτες βρέθηκαν στο Δημαρχείο, δηλώνοντας παρόντες στον αγώνα για το περιβάλλον της Μεγαρίδας και εξέφρασαν με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή τους. Από την πλευρά της Διοίκησης και των δημοτικών συμβούλων, εκφράστηκαν επίσης με σαφήνεια επιχειρήματα κατά του ενδεχομένου δημιουργίας ορυχείου βωξίτη ενώ παρευρέθηκαν,  εκφράζοντας συμπαράσταση και οι βουλευτές της Αττικής, Γιώργος Πάντζας(ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Βλάχος και Θανάσης Μπούρας (ΝΔ), Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Παρών και σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγαρέων και ο Δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης, σημαντικό για την ενίσχυση της αντίθεσης, όπως και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου.

Εκπρόσωποι φορέων και δημότες εξέφρασαν την αντίθεσή τους, φέροντας νέα επιχειρήματα και προτάσεις κινητοποιήσεων. Μόνη παραφωνία της συζήτησης, οι υψηλοί τόνοι με αφορμή κομματικές «ταμπέλες», όταν η συζήτηση στράφηκε από εκπρόσωπους κομμάτων σε αμιγώς πολιτικά, όχι τόσο σχετικά με το ενδεχόμενο εξορύξεων στα Γεράνεια, θέματα. Ομόφωνα ψηφίσθηκε και το σχετικό ψήφισμα, κατά των ορυχείων, και αναμένεται συνέχεια αντιδράσεων, μέσω δικαστικών, πολιτικών και κοινωνικών οδών.

Παίρνοντας αρχικά το λόγο ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης μίλησε για τις επιπτώσεις των ορυχείων στο περιβάλλον:  «Τα ορυχεία είναι  τεράστια σκάμματα, και οι εξάρσεις που δημιουργούνται από τα στείρα υλικά που δημιουργούν καινούργιους λόφους και ακόμα δημιουργείται ένα τεράστιο οδικό δίκτυο που εξουθενώνει την περιοχή.

Προκαλείται σε μεγάλο βαθμό, τόνισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων, αλλοίωση φυσικού περιβάλλοντος, με όλα τα δημιουργήματα που θα προκύψουν. Θα είναι  μεγάλες οι μεταβολές στα επιφανειακά και στα υπόγεια  ύδατα, θα υπάρξουν ακόμα μεταβολές στον αέρα, με σκόνες που δημιουργούνται από τις εξορύξεις, τις εκρήξεις κλπ, που υποβαθμίζουν. Το κλίμα θα αλλοιωθεί. Οι θόρυβοι και οι δονήσεις  θα είναι συνεχείς.

Λένε ότι οι γεωτρήσεις θα είναι υπόγειες αλλά 80% που γίνονται είναι επιφανειακές, για οικονομικούς λόγους. Η τεράστια καταστροφή στη χλωρίδα και στην πανίδα είναι αναπόφευκτη, ενώ είναι καταπληκτική η χλωρίδα του ορεινού όγκου των Γερανείων με 945 είδη φυτών, μερικά από τα οποία είναι πολύ σπάνια. Από το αυτά τα 61 είναι ενδημική».

Γρ. Σταμούλης : «Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα»

«Ποιος βάζει στη ζυγαριά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος υποθήκευση των επόμενων γενιών με οικονομικό όφελος, επεσήμανε ο Γρ. Σταμούλης. Αυτές οι εργασίες απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και ελάχιστοι θα είναι οι ντόπιοι που θα απασχοληθούν.

Βλέπω μόνο μια τεράστια καταστροφή. Οι κυβερνήσεις έχουν δει την Δυτική Αττική, πίσω αυλή ή αποθήκη της Αττικής, και προσπαθούν ο τι επιβαρυντικό να το φέρουν στη δυτική Αττική. Δε θα ανεχτούμε περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής μας. Δεν έχουμε δει κανένα αναπτυξιακό έργο.

Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα, τόνισε ο Γρ. Σταμούλης. Θα μετέρχουμε κάθε μορφής αγώνα, η παρουσία πολιτών καταδεικνύει τη βούληση όλων την φορέων ότι δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. Η δικαιολογία που πιθανόν να προβληθεί ότι είναι ερευνητικές γεωτρήσεις και όχι ορυχεία, δεν μας πείθει. Πρέπει να σταματήσει το πράγμα εδώ όμορφα και ωραία… διαφορετικά ο αγώνας μας θα είναι σκληρός και θα παλέψουμε μέχρι τέλος.

Πρέπει η περιφέρεια να μην εγκρίνει μελέτη, και το υπουργείο να μη δώσει άδεια».

Παρών στη συγκέντρωση φορέων και δήμου Μεγαρέων ήταν και ο δήμαρχος Λουτρακίου Γκιώνης, όπου το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε επίσης ψήφισμα κατά του ενδεχομένου εξορύξεων βωξίτη στα Γεράνεια. Χαρακτηριστικά ο  Δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε ότι «τα Γεράνεια μας ενώνουν και θα προχωρήσουμε και σε αξιοποίηση των Γερανείων, θα είναι στο πλευρό μας». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης ανέφερε: «Είμαστε μαζί, είμαστε συμπαραστάτες ευχαριστώντας για την ενημέρωση. Η δουλειά είναι θέμα υπουργείου. Συνάντηση στο υπουργείο θα κάνουμε μαζί να πούμε ότι δυο τοπικές κοινωνίες είναι ομόφωνα αρνητικά σε αυτήν την επένδυση. Θα κάνουμε τα πάντα να μη γίνει ούτε μια εκσκαφή στα Γεράνεια». «Η ισχύς εν τη ενώσει» όπως είπε ο Γρ. Σταμούλης.

«ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΒΩΞΙΤΗ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ & ΟΧΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ»

Οι βουλευτές Αττικής που βρέθηκαν στην συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων εξέφρασαν την συμπαράστασή τους, στην αντίθεση Δήμου και φορέων Μεγάρων, κατά των ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας ανέφερε ότι «είμαστε δίπλα στο λαό και σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».  Ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Βλάχος είπε ότι «Αν η ανάπτυξη υποβαθμίσει έτσι το περιβάλλον και η κοινωνία είναι κατά, τότε δεν είναι ανάπτυξη.  Την άδεια τη δίνει το υπουργείο. Η μεγάλη ευθύνη θα είναι στο υπουργείο που θα πρέπει να κληθεί αξιολογώντας τα δεδομένα και των εκπροσώπων της κοινωνίας να σκεφτεί αν πρέπει να προχωρήσει αυτού του είδους το έργο. Δηλώνω παρών με τεκμηριωμένο συνετό  λόγο με επιχειρήματα».  Ο βουλευτής ΝΔ Θανάσης Μπούρας ανέφερε ότι «όπου είναι δασικό δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Τασσόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που εκπροσωπούνται από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Θα παρέμβουμε και στο συνδυασμό του περιφερειακού συμβουλίου που στήριξε η ΝΔ. Θα μεταφέρουμε στους δυο συναδέλφους από την ΝΔ που λείπουν είναι να μιλήσουν στο νέο νομοσχέδιο . Εμείς θα ενεργήσουμε όλοι υπέρ της κοινωνίας και του δήμου». Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι θα συμβάλει με κάθε μέσο στον αγώνα των Μεγάρων, αναφέροντας και την ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος. « Οι ερωτήσεις όταν απαντώνται είναι ερωτήσεις που βοηθούν όλους μας και τις κυβερνήσεις να παίρνουν σωστότερες αποφάσεις. Οπουδήποτε μπορούμε να επηρεάσουμε, θα συμβάλουμε. Όπου έχουμε επιρροή θα την ασκήσουμε. Η Μεγαρίδα δεν αντέχει τέτοιου είδους παρεμβάσεις». Διευκρινίστηκε σχετικά ότι οι βουλευτές που απουσίασαν και οι βουλευτές που παρευρέθηκαν και αποχώρησαν μετά τις τοποθετήσεις τους, έφυγαν λόγω κοινοβουλευτικού έργου που βρισκόταν την ώρα της συγκέντρωσης σε εξέλιξη.

 

[quote]Γιάννης Βασιλείου: «Υποχρεώθηκα να αποχωρήσω όταν διαπίστωσα πως είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της «Χρυσής Αυγής»[/quote]

Παρών στη συγκέντρωση και ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου, που στήριξε τον Δήμο Μεγαρέων, όμως αποχώρησε λόγω της παρουσίας εκπροσώπων της «Χρυσής Αυγής» που ζήτησαν το λόγο για να τοποθετηθούν.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, αμέσως μετά την κοινή Αγωνιστική Συνεδρίαση Φορέων που κάλεσε ο Δήμος Μεγάρων-Νέας Περάμου έκανε την έξης δήλωση: «Πάγια θέση της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί, η αποκάλυψη σε όλους τους Δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου και στο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Με βάση την θέση αυτή, εφόσον έλαβα πριν από την συνεδρίαση την διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου Μεγάρων ότι δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, υποχρεώθηκα προς το τέλος της σύσκεψης να αποχωρήσω όταν διαπίστωσα πως ήταν παρόντες, πως τους δόθηκε ο λόγος και όπως αποδείχτηκε είχαν προσέλθει στην σύσκεψη εν είδει ‘κερκίδας’.

Τοποθετούμενος στην αρχή της σύσκεψης και αμέσως μετά τους βουλευτές επί του θέματος, δήλωσα την στήριξη μου στην ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού συμβούλιου για την συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Μοναδικές στιγμές έντασης οι παραπάνω, όταν ζήτησαν να παρέμβουν εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων, όπως αναφέρεται και παρακάτω, με τις δηλώσεις που εξέδωσαν γραπτώς η τοπική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Δημήτρης Βόρδος : «Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι νόμοι να απαγορεύουν αναψυκτήριο και να επιτρέπουν ορυχείο»

Παίρνοντας το λόγο ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Βόρδος επεσήμανε σε υψηλούς τόνους την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, και της κοινωνίας των Μεγάρων, ενώ απόντες είναι η κυβέρνηση και άλλοι πολιτικοί παράγοντες από τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Και άλλοι παρευρισκόμενοι τόνισαν την έλλειψη μέριμνας σε σοβαρά προβλήματα των Μεγάρων, όπως οι Ρομά, η ασφάλεια και άλλα, ενώ «έρχονται» ορυχεία. « Να σπάσετε τα γκέτο κύριε Βασίλειου, είπε ο Δημήτρης Βόρδος. Δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι νόμοι να απαγορεύουν αναψυκτήριο και να επιτρέπουν ορυχείο. Αυτούς τους νόμους ποιος τους ψήφισε. Ήρθατε νίψατε τα χέρια σας και είπατε είστε μαζί μας. Όπως έγινε με τον αγωγό. Ο τόπος είναι καταδικασμένος σε δέκα χρόνια θα κάνουν κουμάντο οι γύφτοι και οι Πακιστανοί». «Φυλάμε τα κτήματα μόνοι μας» όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε ο Θανάσης Ζάλης.

 

Στη συνέχεια, σε πνεύμα σύμπνοιας, υπέρ του περιβάλλοντος και κατά της εξώρυξης βωξίτη, μίλησαν οι συμμετέχοντες στην αγωνιστική συνεδρίαση πολίτες.

Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λουκάς Μπισταράκης ανέφερε την τεκμηριωμένη επιστημονικά μελέτη από τον Δρ. Μάργαρη, που επισημαίνει την ύπαρξη ενδημικών φυτών και συγκεκριμένων σπάνιων ειδών χλωρίδας.

 

 

Γ. Μαρινάκης: «Πώς θα τελειώσουν εν τη γενέσει τους αυτές οι δραστηριότητες, όταν έχει πάρει άδεια από ΦΕΚ η εταιρεία πολύ παλαιότερα…»

Κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Μαρινάκης είπε ότι «είναι λυπηρό να αντιμετωπίσουμε πρόσθετο πρόβλημα που υποβαθμίζει τον τόπο μας και δημιουργεί περαιτέρω ανισορροπίες. Είναι η σημασία του δυσοίωνου μέλλοντος για την πόλη μας. Ζήτημα είναι πως θα τελειώσουν εν τη γενέσει τους αυτές οι δραστηριότητες, όταν έχει πάρει άδεια από ΦΕΚ η εταιρεία πολύ παλαιότερα. Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε πριν καν ξεκινήσει. Η περιφέρεια είναι γνωμοδοτική μόνο. Οι κυβερνώντες βουλευτές μπορούν να επιβάλλουν τη βούληση των πολιτών γιατί υπάρχουν και δασικές εκτάσεις. Το δασαρχείο φαίνεται να είναι σύμφωνο. Αποτελεί βάναυση παρεκτροπή και το δασαρχείο και η διεύθυνση δασών πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα είμαστε στο πλευρό σας γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Είναι μεγάλη η επιβάρυνση της υγείας».

 

Γιώργος Μπερδελής: «Θα χυθεί αίμα… Αλλιώς ως περιοχή τελειώσαμε»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» διευκρίνισε ότι μεταλλεύματα και αδρανή υλικά όπως ο βωξίτης, θεωρούνται εθνικός ορυκτός πλούτος.

«Ξεκαθαρίζω, τόνισε ο Γ. Μπερδελής, πως επιτρέπεται παρέμβαση σε δασικές περιοχές, ακόμα και σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως natura. Γι’ αυτό και πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.  Ως επικεφαλής συνδυασμού αλλά και σαν δημοτικός σύμβουλος, ήμουν αυτός που έφερε στην επιφάνεια το θέμα των ερευνών και κατά συνέπεια της εξόρυξης του βωξίτη στην περιοχή μας, ενημερώνοντας αμέσως ως όφειλα τον δήμαρχο μας.  Αυτό το έκανα για δύο λόγους: Πρώτον γιατί συνειδητοποίησα αμέσως την έκταση και την σοβαρότητα του θέματος και δεύτερον, γιατί κυρίως ήθελα αυτό το θέμα να απλωθεί ώστε να αφυπνίσω συνειδήσεις.

Στο δεύτερο κομμάτι δίνω την περισσότερη βαρύτητα, ώστε να αποφευχθεί στην περιοχή μας οποιαδήποτε δραστηριότητα τέτοιου είδους.  Ήμουν νεαρός, (αλλά γνωρίζω γιατί συμμετείχα όσο ήταν δυνατόν), τον αγώνα των συμπολιτών μας για να μην γίνει η Αλουμίνα.  Θυμάμαι ότι επί χούντας φτάσαμε να διαμαρτυρηθούμε πρώτα στο Πολυτεχνείο και μετά στη Βουλή. Ήταν πολύ σημαντική εκείνη η στιγμή, γιατί ο αγώνας των συμπολιτών απέτρεψε μια κατάσταση με τρομερές περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή μας.  Συνέπειες που και για το θέμα του βωξίτη, εξηγήθηκαν όπως έπρεπε από τον δήμαρχο».

«Προσωπικά θεωρώ ότι το περιβάλλον είναι το άλλο μας μισό. Είναι ο εξωτερικός οργανισμός του ανθρώπου. Αναρωτιέμαι που θα ζήσει ένας άνθρωπος;  Μέσα στο ευρώ ή μέσα στο φυσικό του περιβάλλον;  Γι’ αυτό και πιστεύω πως σε τέτοιες περιπτώσεις και με τέτοιου είδους δραστηριότητες η οικονομική ανάπτυξη που θα επικαλεσθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν είναι το παν για κανένα από εμάς που ζει στις πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Είναι τέτοιες οι επιπτώσεις αυτής της δραστηριότητας που μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε ανατρέχοντας στο διαδίκτυο και σε περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία.  Σύμφωνα με διερεύνηση που έχει γίνει από ειδικούς επιστήμονες, ο Κορινθιακός κόλπος έχει ήδη στο βυθό του ραδιενεργά στοιχεία.  Ταυτόχρονα ανιχνεύονται ραδιενεργά στοιχεία σε όλη την περιφέρεια.  Είναι λοιπόν κατανοητό πως πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που θα αντιμετωπίσει η περιοχή μας.  Ο κίνδυνος είναι άμεσος για το περιβάλλον, αλλά πρωτίστως ελλοχεύει κίνδυνος και για την υγεία των κατοίκων.  Αυτό αν συνειδητοποιήσουμε, τότε είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να κάνουμε αγώνα.

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αποτραπεί αυτός ο καταστροφικός σχεδιασμός για την περιοχή μας.  Προσωπικά δεν έχω καμία αυταπάτη ότι μπορεί άλλες ενέργειες να σταματήσουν τέτοιου είδους συμφέροντα και ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους μεταλλεύματα, όταν οι εξαγωγές του βωξίτη είναι περίπου το 2% του ΑΕΠ.  Πρέπει όμως να απευθυνθούμε σε όλους τους κυρίους που σήμερα έχουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας και ιδιαίτερα στο αρμόδιο υπουργείο, διαμηνύοντας τους πως μια τέτοια δραστηριότητα για την περιοχή μας δεν θα περάσει.

Συγνώμη που το αναφέρω ωμά, αλλά θα χυθεί αίμα… Αλλιώς ως περιοχή τελειώσαμε!».

Αντ. Χοροζάνης: «Πρέπει να αντιδράσουμε σύσσωμοι. Δε μας υπολογίζουν»

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» Αντ. Χοροζάνης ανέφερε αρχικά την ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ(που δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο).

«Πρέπει να αντιδράσουμε σύσσωμοι να μην προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες οι κύριοι της κυβέρνησης. Δεν προχωράει καμία εταιρεία να κάνει έρευνα χωρίς την ευλογία των επιχειρήσεων. Να κάνουν έρευνα οπουδήποτε σε όλη τη χώρα όπου υπάρχει ορυκτός πλούτος. Άρα η εταιρεία δε χρειαζόταν πολλά να ρωτήσει. Δε μας υπολογίζουν για λόγους ρουσφετιών πάμε στην άκρη. Πρέπει να συμφωνήσουμε να μπούμε μπροστά να μη μπει κανένα μηχάνημα».

Γιάννης Μιχάλαρος: «Ωραίο και αγωνιστικό κλίμα»

Αισιόδοξος λόγω του «ωραίου» αγωνιστικού κλίματος δήλωσε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος: «Όλοι έχουμε τη διάθεση να αγωνιστούμε. Έχουμε τέσσερα στρατόπεδα και πεδίο βολής, δε μιλάμε για τη Ρεβυθούσα και για άλλα. Άλλο σημείο σημαντικό είναι ότι στην Κινέττα και στο Αλεποχώρι μικρομεσαίοι άνθρωποι έχουν δώσει τον ιδρώτα τους για ένα σπίτι παραθερισμού και αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να διωχθούν από τον κ. Μυτιληναίο βιαίως».

 

Κλ. Βαρελάς: «ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΑΠΟΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ»

 

«Η υγεία όλων μας θα απειληθεί στον μέγιστο βαθμό, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν» τόνισε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κλεάνθης Βαρελάς κατά την τοποθέτησή του.

«Η σημερινή συνάντηση, ανέφερε, πρέπει να αποτελέσει την αρχή του αγώνα ενάντια στην μεγαλύτερη πρόκληση που έχει δεχτεί ο τόπος μας.

Η θέση μου έχει εκφραστεί και επίσημα και θέλω να ακουστεί και σήμερα εδώ. Είμαι αρνητικός στις έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή μας και σύμμαχος σε κάθε αγώνα που θα αποτρέψει την αλλοίωση και την υποβάθμιση του δήμου μας.

Η μετατροπή της απείρου κάλλους περιοχής μας – που αποτελεί και τον μοναδικό πνεύμονα της Αττικής – σε κρανίου τόπο είναι μία απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί ακόμα και αν είναι ασύμμετρη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση σχεδιάζει έργα στην περιοχή μας με σκοπό την εκμετάλλευση και την υποβάθμιση της. Τα τελευταία χρόνια καταβλήθηκαν προσπάθειες από τις δημοτικές διοικήσεις να γίνει ο δήμος μας πόλος έλξης τουριστών, να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο, να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Η εξόρυξη βωξίτη έρχεται σε σύγκρουση με τη γραμμή που έχουμε χαράξει ως κοινωνία. Έρχεται σε αντίθεση με το όραμα όλων των κατοίκων, αλλά και όσων αγαπούν τα Μέγαρα και δεν μπορούν να μένουν μόνιμα εδώ για διάφορους λόγους, για ανάπτυξη με γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον.

Η εταιρία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟ ήδη ζητά έκταση 50.000 στρεμμάτων για 15 ερευνητικές γεωτρήσεις. Περίπου το 1/6 της συνολικής έκτασης του δήμου. Θα παραμείνει σε αυτήν την έκταση ή θα δεσμεύσει περισσότερη όταν και αν γίνουν εξορύξεις; Και αν ναι φανταστείτε τις επιπτώσεις.

Το σημαντικότερο θέμα που προκύπτει όπως επισημαίνουν οι ειδικοί,είναι τα αναπνευστικά προβλήματα από τη σκόνη που θα εναποτεθεί στα σημεία εξόρυξης. Η υγεία όλων μας θα απειληθεί στον μέγιστο βαθμό, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Η μορφολογία του εδάφους θα δεχτεί τέτοια αλλοίωση που θα αντικρίσουμε εικόνες που δεν έχουμε δει και δεν θέλουμε να φανταζόμαστε. Το φυσικό περιβάλλον που τόσα χρόνια προστατεύουμε και διαφυλάττουμε ως την πολυτιμότερη κληρονομιά απειλείται άμεσα. Μαζί του και μέρος της τοπικής οικονομίας και του πληθυσμού που στηρίζεται σε αυτό όπως οι ρητινοπαραγωγοί, οι μελισσοκόμοι και πολλοί άλλοι.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι μία έκταση 40.000 στρεμμάτων εντός του δήμου Μεγαρέων είναι αρχαιολογικός χώρος. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να σηκώσουμε ψηλά και που μπορεί να αποτελέσει ασπίδα στις προθέσεις επιχειρηματιών και κράτους. Εννοώ ότι μπορούμε να ζητήσουμε την διεύρυνση αυτής της έκτασης κυρίως στη νότια πλευρά των Γερανείων, δηλαδή στην περιοχή που έχει βάλει στο μάτι η εταιρία. Η γη μας είναι ακριβώς ίδια με των προγόνων μας και έχει μακραίωνη ιστορία.

Μετά από μία μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο είδα ότι ο βωξίτης είναι ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων και στην τσιμεντοβιομηχανία. Άρα η απόκτηση του έχει εθνική και στρατηγική σημασία και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη».

«Είναι εμφανές, πρόσθεσε ο Κλεάνθης Βαρελάς, ότι σύσσωμη η κοινωνία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου εναντιώνεται σε αυτήν την επερχόμενη υποβάθμιση. Δεν εντυπωσιάζει ο τρόπος που σκέφτεται η κεντρική διοίκηση για την περιοχή μας. Όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε για το ζητούμενο που είναι η αποτροπή της καταστροφής. Πέρα από την έκβαση του αγώνα έχουμε να λογοδοτήσουμε στις επόμενες γενιές για τη στάση που θα κρατήσουμε. Από τον πρώτο δημότη μέχρι και τον τελευταίο θα κριθούμε όλοι και μάλιστα αυστηρά».

 

Ηλίας Μουσταϊρας : «Όλοι μαζί στον κοινό αγώνα»

Κάνοντας προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί  το ενδεχόμενο εξόρυξης βωξίτη, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης πρότεινε να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας: «πρέπει να δημιουργήσουμε και ειδική δαπάνη για δικαστικά μέτρα που θα χρειαστούν».

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεγάρων Ηλίας Μουσταϊρας ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ότι «κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον, απαρτίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δε θα έχει κανένα όφελος από αυτή τη δραστηριότητα, η κοινωνία μας θα βρει σφοδρότατη υποβάθμιση». Πέραν του ψηφίσματος που θα πάει στους αρμόδιους, πρότεινε να συσταθεί ευέλικτη επιτροπή με δημάρχους Μεγάρων, Λουτρακίου και τον αντιπεριφερειάρχη ώστε «να καταδείξουμε ότι όλοι μας είμαστε ενάντια σε μια τέτοιου είδους ενδεχόμενη εξέλιξη. Το περιφερειακό συμβούλιο, θέλω να πιστεύω ότι σύσσωμο, θα αφουγκραστεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οφείλει και πρέπει να ψηφίσει να μην προχωρήσουν τα σχέδια. Όλοι μαζί στον κοινό αγώνα».

Το λόγο ακόμα πήραν στηρίζοντας κινητοποιήσεις κατά των ορυχείων, ο Σωτήρης Καστάνης, Πρόεδρος Συλλόγου παραγωγών, ο αρχιτέκτων Κων. Δέδες,  ο Φώτης Δάτσικας, πρόεδρος συλλόγου «Βιολέτα», ο Βασίλης Πολυχρόνης, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Ενότητας».

 

«Λύση μόνο με επιστημονική μελέτη, Συμβούλιο της Επικρατείας & προσβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

 

Τέλος, ο κ. Παπαγιάννης, έδωσε μια άλλη πλευρά στις προτάσεις κατά των ορυχείων και στάθηκε εκτός των άλλων στις βλάβες που θα προξενήσει μια δραστηριότητα όπως η εξόρυξη στα αμπέλια της περιοχής.  «Δουλεύουν πολλοί συμπολίτες μας στα αμπέλια, όλους τους θέλουμε δίπλα μας. Θα πληγούν πάρα πολλοί. Ελπίζω οι τεχνικές γνώσεις να μη χρειαστούν… Σχετικά, ο δασάρχης Κορινθίας, χάρη στον οποίο δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια έχει πει ότι «ο νόμος δε μετράει, ούτε ο χαρακτηρισμός “natura”. Στις Σκουριές για παράδειγμα είναι αρχέγονο δάσος . Όταν βγει η απόφαση για ορυχείο -όπως λένε όσοι γνωρίζουν-να έχετε φάκελο από πολύ σοβαρούς επιστήμονες, γιατρούς περιβαλλοντολόγους, κλπ, να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης. Για αυτά τα πράγματα χρειάζονται πολλά λεφτά και η κοινωνία από πίσω».

Τέλος, η συνεδρίαση έληξε με ομόφωνη έγκριση του παρακάτω ψηφίσματος.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΗ

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μεγαρέων κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Μεγάρων το βράδυ, αγωνιστική συγκέντρωση και Συνεδρίαση κατά της δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη στα Γεράνεια όρη, με την συμμετοχή όλων των φορέων του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα – Νέα Πέραμος).

Παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην Συνεδρίαση οι Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Γεώργιος Πάντζας, Γεώργιος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργος Γκιώνης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Πέτρου Παναγιώτη και τον Αντιδήμαρχο κ. Σωτήρη Πέρα, εκπρόσωπος της Βουλευτού Κας Μαρτίνου Γεωργίας, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων, ο πρώην Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Κώστας Σωτηρίου και  εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Αντιδήμαρχος και  Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων κ. Γιώργος Μιχάλαρος.

Υστερα από την μεστή – εμπεριστατωμένη και αγωνιστική  εισήγηση του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη και τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων, που διατύπωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή τους στην δημιουργία Ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια, εξεδόθη το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

«Σύσσωμος ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων, με ύψιστη οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση, τη συνεχιζόμενη χρόνια τώρα βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας Ζωής. Την απαξίωση της Ιστορικής Μεγαρίδας με αρνητικές παρεμβάσεις των κρατούντων, παρά τις αντίθετες θέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η Μεγαρίδα, ως γνωστό, διαθέτει ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, πτηνοτροφεία, αλιεία κ.λ.π.) στον Πολιτισμό-Τουρισμό(αρχαιολογικό, Θρησκευτικό, διατροφικό, θαλάσσιο, ορεινό κ.λ.π.) με σοβαρές προοπτικές Ανάπτυξης, δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης με εξωστρεφή προσανατολισμό προϊόντων και υπηρεσιών.

Δυστυχώς η κεντρική εξουσία όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά να στηρίξει τις αναπτυξιακές αυτές προοπτικές, αλλά αντίθετα προβαίνει χρόνια τώρα , κακοποιώντας βάναυσα την εκπεφρασμένη βούληση του Λαού και των εκπροσώπων του στη δημιουργία μεγάλων αρνητικών παρεμβάσεων υποβάθμισης της περιοχής. Επισημάνεται ότι κάτι τέτοιο ουδέποτε έπραξαν σε άλλες περιοχές της Αττικής που κατοικούν «προνομιούχοι»!!!

Οι «κρατούντες- εξουσιαστές» αποφασίζουν ενάντια στη βούληση δημοκρατικών Πολιτών και υλοποιούν έργα υποβάθμισης σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της δημόσιας υγείας, σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων σε βάρος της περιουσίας τους, σε βάρος των καλώς ευνοουμένων συμφερόντων των πολιτών.

Ενδεικτικά θυμίζουμε την τεράστια επιβάρυνση της περιοχής με:

  • Τις τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την πρόσθετη σημαντική επιβάρυνση με τις μετακινήσεις τεράστιων έμφορτων πλοίων μεταφοράς του.
  • Τον επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλών χιλιομέτρων αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, που στην κυριολεξία διασχίζει όλο τον κάμπο της Μεγαρίδας, που σημειωτέον επέφερε την καταστροφή χιλιάδων ελαιοδένδρων καθώς & δέντρων Πεύκης & Ελάτης, αλλά και σημαντική απαξίωση περιουσιών, πολλών δημοτών.
  • Τις επίσης επικίνδυνες και μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγαρίδας.
  • Τις εξίσου μεγάλης και υψηλής επικινδυνότητας και επιβάρυνσης περιβάλλοντος εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και MOTOR OIL.
  • Την αναλόγου επικινδυνότητας εγκατάσταση και λειτουργία, σε έκταση 4 χιλ. στρεμμάτων του πεδίου βολής όπλων καμπύλης τροχιάς
  • Την απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της Πόλης και αποκοπής της από την θάλασσα με τη διέλευση δύο μεγάλων οδικών αξόνων (Παλαιάς & Νέας Εθνικής οδού ) και της σιδηροδρομικής γραμμής

Σήμερα οι «κρατούντες» σχεδιάζουν και πάλι με περίσσιο θράσος και με το γνωστό τρόπο τους να επιφέρουν ένα νέο και εξαιρετικά καταστροφικό και άκρως υποβαθμιστικό για την περιοχή μας κτύπημα. Μια ταφόπλακα στους όποιους οραματισμούς για βελτίωση της ποιότητας Ζωής και ανάπτυξη της Μεγαρίδας καταστρέφοντας και τα πανέμορφα κατάφυτα Γεράνεια που αποτελούν υψηλής ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας «παρθένο μνημείο της ΦΥΣΗ», με την λειτουργία ορυχείων Βωξίτη, για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Δεν λογαριάζουν τίποτα οι «Κύριοι αυτοί» που παίρνουν τέτοιου είδους επιζήμιες αποφάσεις παρά μόνο το οργανωμένο οικονομικό συμφέρον.

Σκόπιμα υποστηρίζουν στις έγγραφες αξιώσεις τους ότι τίποτε δε θα θιγεί, ενώ γνωρίζουν καλώς, σύμφωνα άλλωστε και με καταγεγραμμένες συγκλίνουσες γνωμοδοτήσεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων , ότι η λειτουργία ορυχείων Βωξίτη έχει πάμπολλες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, στα γεωλογικά και υδρογεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της.
  • Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, στην ποιότητα του Αέρα(πλημμυρισμένος από σκόνη και επιβλαβή σωματίδια) που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι Β.Δ.
  • Επιπτώσεις και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής και στην αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως τους θερινούς μήνες.
  • Επιπτώσεις και μεταβολές στην πανίδα και χλωρίδα, όπου σημειωτέον στην περιοχή υπάρχουν 945 σπάνια είδη φυτών εκ των οποίων 61 ενδημικά προστατευομένων & από την Unesco .
  • Επιπτώσεις από τις εκρήξεις, δονήσεις εξορύξεων και της μεταφοράς των μεταλλευμάτων με τεράστια ειδικά φορτηγά, που ως γνωστό διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα(10 ετίες ολόκληρες).
  • Επιπτώσεις και συρρίκνωση δασών και δασικών εκτάσεων από δραστηριότητες λειτουργίας, αλλά και της διάνοιξης οδών διέλευσης φορτηγών και λοιπών οχημάτων.
  • Επιπτώσεις και αλλοιώσεις της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Εδάφους

Ως Λαός σας γνωστοποιούμε με ομόφωνη, αταλάντευτη και στεντόρεια φωνή μην αγνοήσετε το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού και θελήσετε να προχωρήσετε σε υλοποίηση των σχεδίων, που θα καταστρέψουν την περιοχή μας.

 

Ως Δημοκρατική Κοινωνία, μιας Δημοκρατικής Χώρας δε δεχόμεθα άλλη καταστροφική υποβάθμιση της Ιστορικής Μεγαρίδας.

ΈΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

Μη μας υποχρεώσετε με τις αποφάσεις σας να φτάσουμε στα άκρα.

Θα αντιδράσουμε σθεναρά προασπίζοντας ως δημοκρατικοί Πολίτες τα δίκαια, αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα της τοπικής μας κοινωνίας, με κάθε τρόπο όπως η δημοκρατική μας σκέψη και συνείδηση τα αντιλαμβάνεται.»

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Οι Φορείς του Δήμου και

Ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων – Περαχώρας

Ομόφωνο Ψήφισμα συμπαράστασης του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων,  στο Δήμο Μεγαρέων, κατά των ερευνών κοιτασμάτων Βωξίτη στην περιοχή μας

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, συνεδρίασε το βράδυ, το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων, στο Λουτράκι, με πρώτο θέμα την “έκδοση ή μη ψηφίσματος συμπαράστασης στον Δήμο Μεγαρέων αναφορικά με το αίτημα για έρευνα κοιτασμάτων Βωξίτη στην περιοχή του από την “Δελφοί – Δίστομον Α.Μ.Ε.”

Στην συνεδρίαση αυτή ΠΑΡΩΝ ήταν ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα και ζήτησε την συμπαράσταση του γειτονικού Δήμου, στον αγώνα του Δήμου Μεγαρέων εναντίον των ερευνών κοιτασμάτων Βωξίτη στα Γεράνεια.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δήλωσαν ΟΜΟΦΩΝΑ με σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ, ότι “συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων των Μεγάρων και τίθενται στο πλευρό της Διοίκησης του Δήμου, των τοπικών φορέων και των πολιτών των Μεγάρων κατά της δημιουργίας ορυχείων Βωξίτη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι είναι ορατοί και μεγάλοι για την υγεία των πολιτών και γενικά της  υποβάθμισης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.”

 

 

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΜΕΓΑΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Με αφορμή δελτίο τύπου που εξέδωσε η Τ.Ο. ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ και με εμπλέκει σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου όπου αναφέρεται πως δήθεν αποχώρησα από την συγκέντρωση φορέων του Δήμου κατά της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια επειδή δόθηκε ο λόγος στον εκπρόσωπο της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Η αποχώρησή μου αφορά αποκλειστικά και μόνο την μεροληπτική στάση του προεδρεύοντος της συγκέντρωσης κ. Γιώργου Μιχάλαρου και τίποτα παραπάνω, στάση που κατήγγειλα λίγο πριν αποχωρήσω.

Είμαι δυσαρεστημένος επειδή δεν μου δόθηκε ο λόγος για να τοποθετηθώ ως Γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ. δηλώνοντας την αρνητική μου θέση για τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην περιοχή μας.

Δυστυχώς οι σημερινοί κυβερνώντες λειτουργώντας εν κρυπτώ, αγνοούν το τι επιζητά η τοπική κοινωνία και επιτρέπουν στα επιχειρηματικά συμφέροντα να προχωρήσουν σε μια δραστηριότητα που υποβαθμίζει τον τόπο μας.

Γιατί ενώ γνωρίζουν ότι η δημιουργία ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια, εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, επιφέρει μεγάλους κινδύνους και για την υγεία των συμπολιτών μας, εντούτοις αποφασίζουν για εμάς αγνοώντας μας!

Ως τοπική οργάνωση θα αντισταθούμε και εμείς και θα αγωνιστούμε για να πέσει στο κενό ο καταστροφικός αυτός σχεδιασμός που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και δεν φέρνει ανάπτυξη στην περιοχή μας, παρά μόνο περιβαλλοντικό όλεθρο και υποβάθμιση.

Ελευθέριος Νικολάου

Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗ.ΣΥ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Εθνικό Θέατρο έρχεται στο Μουσείο Μεγάρων

Γ. Ρήγα: Βρήκατε “προίκα” 388.549,38 ευρώ και όχι “στα βράχια” τον “Ηρόδωρο”

Aleka Stamatiadi

Γ. Μαρινάκης: «Διοίκηση άτολμη, ανεπαρκής και επικίνδυνη»

Aleka Stamatiadi