Με Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται ως προστατευόμενη περιοχή και Περιφερειακό Πάρκο
Ο φυσικός πλούτος του υγροτόπου του Βουρκαρίου προστατεύεται οριστικά με το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Α.Α.Π. 72 της 31 Μαρτίου. Το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίζει την περιοχή ως προστατευόμενη, προβλέπει περιφερειακό πάρκο και ορίζει περιορισμούς δόμησης.
Μετά από πολυετείς διεκδικήσεις κατοίκων της περιοχής και του συντονιστικού φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου, και έπειτα από πολιτικές δεσμεύσεις και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, η προστασία ενός σημαντικού υγροτόπου για το οικοσύστημα, το αυτονόητο, γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για μία νίκη σε έναν πολυετή αγώνα που έδωσαν η τοπική κοινωνία και πολίτες, προκειμένου να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης ο σημαντικότερος υγρότοπος της δυτικής Αττικής.
Ο υγρότοπος του Βουρκαρίου χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντολόγους ως «διαμάντι βιοποικιλότητας», αφού φιλοξενεί 150 σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών. Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά, από κοκκινόχηνες και φοινικόπτερα, τα γνωστά μας πανέμορφα φλαμίνγκο που υπήρχαν στον υγρότοπο και την περασμένη Κυριακή όπου γινόταν εθελοντικός καθαρισμός από σχολεία των Μεγάρων.
Ως σημαντικός πυλώνας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της περιοχής έχρηζε προστασίας, αλλά πολιτικές και άλλες πιέσεις εδώ και χρόνια δεν είχαν ορίσει την περιοχή ως προστατευόμενη με συνέπεια ακόμα και πρόσφατα κυνηγοί να αναζητούν θηράματα στα σπάνια πουλιά του Βουρκαρίου.
Μετά και την οριστική προστασία του με Προεδρικό Διάταγμα, είναι ευκαιρία να αναδειχθεί είτε μέσω του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής όπου έχει ενταχθεί είτε από τον Δήμο Μεγαρέων, ως πάρκο, για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, ο ήπιος περιβαλλοντικός τουρισμός και η παρατήρηση πουλιών.