Θέσεις

Ορισμένες σκέψεις με αφορμή την τελευταία πυρκαγιά και τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας κατά τα τελευταία χρόνια

γράφει η Ειρήνη Σακερλή,

Δικηγόρος, τοπική σύμβουλος Μεγάρων

 

Φίλοι μου, πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε όλοι άφωνοι την καταστροφή του τελευταίου δάσους που είχε απομείνει στην περιοχή μας, αλλά και μια τεράστια προσπάθεια που επιχειρείται να υποβαθμιστεί το γεγονός τόσο από τη μεριά της κυβέρνησης, όσο και από όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής.

Όλα καλά –λένε αυτοί- είναι, αφού δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Και μετά σιγή. Και βεβαίως το ύψιστο αγαθό που πρέπει να προστατευθεί είναι η ανθρώπινη ζωή. Οι τεράστιες όμως αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Γεράνεια ΄Ορη και της οικολογικής καταστροφής που συντελέσθηκε θα επηρεάσουν τις ζωές, όχι μόνον τις δικές μας, αλλά και των επομένων γενεών.

Για τι να πρωτομιλήσουμε; Για το παρθένο δάσος που έφερνε τόσο κόσμο στην περιοχή μας και στα μοναστήρια μας και το χαιρόμαστε πρώτα απ’ όλους εμείς οι ίδιοι; Για τις πλημμύρες που θα επακολουθήσουν και θα αλλάξουν το ανάγλυφο της περιοχής; Για τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος, όπως οι ρητινοκαλλιεργητές και έχασαν τη δουλειά τους; Για τις καλλιέργειες που χάθηκαν και είναι αμφίβολο εάν θα αποζημιωθούν;

Ο κόσμος στην πλειονότητά του συζητάει ότι η συνεχής υποβάθμιση της περιοχής μας τα τελευταία χρόνια γίνεται σκόπιμα. Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης η λέξη Μέγαρα σχεδόν δεν ακούστηκε, παρά μόνο επαναλάμβαναν «η φωτιά στην Κορινθία». Λες και δεν υπάρχουμε στο χάρτη. Δυστυχώς, έτσι μας αντιμετωπίζουν. Γιατί όμως δεν ακούγονται οι φωνές αγωνίας μας; Μήπως την ευθύνη την έχουμε εμείς;

Αφού με διάφορες μεθοδεύσεις τα τελευταία χρόνια, έχουμε καταφέρει να μην έχουμε ικανή εκπροσώπηση στην κεντρική Κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποί μας είναι «εισαγόμενοι», κάθε φορά ψηφίζουμε αυτούς που μας υποδεικνύουν, που στην πλειονότητά τους έρχονται για πρώτη φορά στα Μέγαρα όταν είναι να βγάλουν την προεκλογική τους ομιλία. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Δεν έχουμε ανθρώπους ικανούς μέσα στη δική μας κοινωνία που να φροντίζουν για τα συμφέροντά μας και ενώ αντίθετα, από τα σχολεία μας βγαίνουν συνεχώς διακεκριμένοι επιστήμονες; Και ταυτόχρονα, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής μας υπολειτουργούν. Το Δασαρχείο Μεγάρων που είναι αρμόδιο στην προκείμενη περίπτωση, δεν έχει ούτε δέκα υπαλλήλους. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία που αποδεδειγμένα στην πυρκαγιά έδωσε μεγάλο αγώνα, σώζοντας περιουσίες πολιτών, αλλά δυστυχώς δεν κατέφερε να σωθεί το δάσος, αφού δεν είχε και την αναγκαία εναέρια υποστήριξη.

Κάνω έκκληση προς εσάς τους ίδιους συμπολίτες μου να αφυπνιστούμε, επισημαίνοντάς σας, ότι εάν δεν δραστηριοποιηθούμε οι ίδιοι, εάν αφήσουμε και την τελευταία αυτή καταστροφή να περάσει στη λήθη χωρίς να κάνουμε άμεσα κάτι, γρήγορα θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων.

     Κάνω έκκληση στον κ. Δήμαρχο και τους συμβούλους να διασφαλίσουν ότι θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία κατεπείγοντα μέτρα, όπως κήρυξη ως αναδασωτέας όλης της καμένης έκτασης, άμεση σύνταξη μελέτης αναδάσωσης και μεταπυρικής διαχείρισης των αναγεννημένων εκτάσεων, ολοκλήρωση των έργων προστασίας του εδάφους πριν την επερχόμενη περίοδο των φθινοπωρινών βροχών και προστασία των αναγεννημένων εκτάσεως από παράνομες δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά τη φωτιά στην Πάρνηθα κατασκευάστηκαν στα ρέματα ολόκληρης της καμένης έκτασης (30.000 στρεμμάτων), πάνω από 2.000 χιλιόμετρα κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων, 4.050 ξυλοφράγματα και 33 λίθινα φράγματα. Τα έργα αυτά περατώθηκαν σε χρονικό διάστημα 2 μηνών περίπου. ΄Αρα προλαβαίνουμε να σώσουμε ότι απέμεινε. Ας μην ξεχαστούμε. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι (ΔΕΝ) μάθαμε για τα οικονομικά του Δήμου

“Όλα τα Μέγαρα βροντοφώναξαν “Ορίζοντες”

Μισθοί και εισοδήματα